Μετά και την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή με τον Πάνο Καμμένο στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, που έγινε γνωστό και από τα επίσημα χείλη, η μεταστάθμευση κλιμακίου Αμερικανών με τα UAVs MQ-9 Reaper, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν πως «δίνουμε γη και ύδωρ» στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο πριν απ’ αυτά είχαν υπάρξει άλλες συμφωνίες, τόσο για τις ειδικές δυνάμεις- που μπορούμε να τις αποδεσμεύσουμε εν καιρώ, όσο και για τα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa για τα οποία η γειτονική χώρα έχει δείξει τον εκνευρισμό της καθώς αυτά, για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θ’ αποτελέσουν ένα ακόμη μέτρο θωράκισης.
Αλλάζουν όλα προς το «δυναμικό» καλύτερο για την προμήθεια των ελικοπτέρων Kiowa Warrior, τα οποία σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές από το ΓΕΣ, θα φτάσουν στη χώρα μας μέχρι το τέλος του χρόνου. Αξίζει κανείς να προσέξει τα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από το ρεπορτάζ διότι μιλάμε ναι μεν για μεταχειρισμένο πτητικό υλικό, ωστόσο αυτό με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί δικαίως θεωρείται ένα πολύ καλό «deal». Η συνολική ονομαστική αξία όλων των υλικών αγγίζει τα 580 εκ. δολάρια και η LOA που υπεγράφη τον Ιανουάριο από τον υπουργό Πάνο Καμμένο είναι μόλις 49 εκ. δολάρια.
Επιπροσθέτως η Αμερική εκτός των προαναφερθέντων, προσφέρει δωρεάν ανταλλακτικά αξίας 200 εκ. δολαρίων και κάπου εδώ βλέπουμε την υλοποίηση των λόγων του ίδιου του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα πως η χώρα μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες διάγουν μια από τις καλύτερες περιόδους στις σχέσεις που διαχρονικά αναπτύσσονται.
Στην LOA συμπεριλαμβάνονται επίσης όλα τα απαραίτητα εργαλεία, οι συσκευές υποστήριξης εδάφους, τέσσερις εξομοιωτές πτήσεων, οι εκτοξευτές των πυραύλων Hellfire, το σύνολο του επικοινωνιακού υλικού 20 spear οπτικά συστήματα.
Η συμφωνία της προμήθειας των 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων επιθετικής αναγνώρισης ανέφερε πως τα 36 απ’ αυτά θα ήταν πλήρη, με όλο τους τον εξοπλισμό, τα όπλα και τους τρεις ασυρμάτους, ενώ τα 24 θα ήταν με έναν λιγότερο ασύρματο πράγμα που θα τα καθιστούσε στο εκπαιδευτικό επίπεδο μιας και τα περισσότερα θα ήταν χωρίς οπλισμό.
Η Αμερική φαίνεται πως κάνει ένα δυναμικό come back-περίπου 500 εκ. δολαρίων- και δωρίζει στην Ελλάδα υλικά, ανάμεσα σ’ αυτά και ο τρίτος ασύρματος των Kiowa, πράγμα που μεταφράζεται ως μια σημαντική προστιθέμενη «επιχειρησιακή» αξία στην φαρέτρα της αεροπορίας στρατού.
Έτσι τα 24 που θα ήταν με δυο ασυρμάτους θα έχουν και τον τρίτο κι αυτό πως μπορεί να μεταφραστεί; Πως αν κάποιο από τα άκρως επιχειρησιακά χρειαστεί να «κάτσει κάτω» για συντήρηση μακράς διαρκείας, τότε τα όπλα του είναι πολύ εύκολο να τοποθετηθούν σ’ ένα από τα 24 κι αυτό να είναι ο αντικαταστάτης του μέχρις ότου επιστρέψει το αρχικό στην ενεργό δράση. -Από αυτά τα ελικόπτερα ορισμένα θα παραμείνουν για την πτητική εκπαίδευση των ιπταμένων της αεροπορίας στρατού και βέβαια τα δέκα θα είναι εκείνα που για περίπου μια 6ετία θα αποτελούν έναν εκ των βασικών πηγών για τα πολύτιμα ανταλλακτικά των ελικοπτέρων.
Στις 10 Ιανουαρίου είχε υπογραφεί η συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Αμερική. Πηγές από την Αεροπορία Στρατού σημειώνουν με νόημα ότι δεν χρειάζεται ξεχωριστή εκπαίδευση για τους ιπταμένους μιας και τα Kiowa είναι ίδιας πτητικής νοοτροπίας με τα Xίουι που υπάρχουν στον Ελληνικό Στρατό και συμπλήρωναν θέλοντας να στείλουν ένα βασικό στοχευμένο μήνυμα… «Με κόστος περίπου 10% της αξίας του ελικοπτέρου, παίρνουμε ελικόπτερα πολλαπλών αποστολών αποτροπής και επιτήρησης με πολύ χαμηλό κόστος και πολύ χαμηλό λειτουργικό κόστος το οποίο μάλιστα θα είναι αποτελεσματικό ακόμη και κατά των uav που είδαμε να παραβιάζουν το FIR Αθηνών.»
Ρεπορτάζ: HellasJournal