Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ALPHA ο Έλληνας πραγματογνώμονας που θα συμμετάσχει στην έρευνα για τα κινητά τηλέφωνα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων βρίσκεται ήδη στην Άγκυρα.
Ο λόγος που ζητήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών να μεταβεί εκεί Έλληνας τεχνικός κινητής τηλεφωνίας ανέκυψε από την στιγμή που οι τουρκικές αρχές έχουν πάρει τα κινητά τους τηλέφωνα και φοβούνται τυχόν αλλοίωση χαρακτηριστικών και δεδομένων.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η εφημερίδα «Milliyet» έγραφε ότι τα κινητά έχουν σταλεί στο Ποινικό Τμήμα της Στρατονομίας, προκειμένου ειδικοί «να ελέγξουν τις φωτογραφίες που υπάρχουν στα κινητά, καθώς και υλικό που μπορεί να έχει σβηστεί».
Μάλιστα, όπως ανέφερε το δημοσίευμα, τα στοιχεία που θα προκύψουν από την ψηφιακή έρευνα ενδέχεται να καθορίσουν την εξέλιξη της υπόθεσης, επιφέροντας αλλαγές ακόμη και στο κατηγορητήριο.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και δημοσίευμα της Hurriyet, που αναφέρει ότι γίνεται έρευνα των κινητών για να διαπιστωθεί τι φωτογραφίες και βίντεο τράβηξαν, καθώς και το εάν έχει σβηστεί κάποιου ψηφιακό υλικό που ενδεχομένως θα στοιχειοθετούσε την κατηγορία περί «απόπειρας κατασκοπείας» παρότι και οι δύο έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.
Ένα άλλο μείζον ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο των διπλωματικών επαφών είναι, σύμφωνα με τον ALPHA, η αποδοχή από την τουρκική πλευρά της μεταφράστριας που θέλει να ορίσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μέχρι τώρα δεν έχουν αποδεχθεί την συγκεκριμένη μεταφράστρια που θέλει να βάλει το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Για έβδομη μέρα στην φυλακή
Για έβδομη μέρα βρίσκονται στη φυλακή της Αδριανούπολης οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και ο οπλίτης/λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης.
Οι δύο Ελληνες αξιωματικοί συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη από τις τουρκικές Αρχές, όταν πέρασαν τα σύνορα στον Εβρο και από τότε η υπόθεση εξελίσσεται σε διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και κανείς δεν μπορεί τη δεδομένη στιγμή να πει πότε θα επιστρέψουν στην Ελλάδα αμφότεροι.
Έντονο προβληματισμό για την τακτική της Τουρκίας στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, εκφράζουν βουλευτές σχεδόν όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μετά την χθεσινή ενημέρωση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στην κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας της Βουλής.
Το κεντρικό δελτίο του Star επικοινώνησε με τον πατέρα του Ανθυπολοχαγού Μητρετώδη που ανεφερε «Είμαστε στην αναμονή του πορίσματος του εισαγγελέα».
- Τα παιδιά πως τα είδατε;
«Καλά ήταν, καλά…»
-Το φρόνημά τους, η ψυχολογία τους;
«Καλά ήταν γενικά καλά…. Για μας θα δούμε…. προς το παρόν αντέχουμε... προς το παρόν».
«Πληροφορηθήκαμε ότι το κελί δεν είναι και τόσο χάλια ότι έχει μέσα τις απαραίτητες ανέσεις δηλαδή τουαλέτα, μπάνιο και ζεστό νερό ακόμα, ότι έχουν ένα μπαλκονάκι που μπορούν να βγαίνουν έξω λίγο να ξεσκάνε. Αν μπορούν να συνεννοηθούν με το προσωπικό εκεί της φυλακής, εγώ έχω την εντύπωση ότι δεν μπορούν. Ενημέρωσε ο διευθυντής των φυλακών για το πρόγραμμά τους, για το πότε τρώνε, πότε κάνουν άλλες δραστηριότητες. Μια φορά τον μήνα θα μπορούν να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία», λέει ο Νίκος Κουκλατζής, θείος του Έλληνα λοχία που κρατείται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Καψόνια: Απομακρύνεται η ημερομηνία επιστροφής των στρατιωτικών
Το απόγευμα της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και του ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Ο Πρωθυπουργός μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών τόνισε πως «χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».
Κοτζιάς: «Δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιωτικοί»
Παράλληλα, έντονος ήταν ο προβληματισμός για την εξέλιξη της υπόθεσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στην κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους βουλευτές που ήταν παρόντες ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως είναι απροσδιόριστος ο χρόνος λήξης του θέματος με τους δύο Έλληνες στον Έβρο, ενώ βουλευτές που συνομίλησαν με τους δημοσιογράφους έκαναν εκτιμήσεις ότι ίσως υ υπόθεση φτάσει χρονικά σε εκκρεμότητα ακόμη και τον ένα χρόνο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά βουλευτής για την στάση της Τουρκίας και την ενημέρωση Κοτζιά «Είναι η πρώτη φορά που από τα ροζ συννεφάκια η χώρα προσγειώνεται κατευθείαν στο έδαφος με πληθώρα πιέσεων και προβλημάτων».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κοτζιάς είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας πως θα ζητηθεί να πάει και από την Αθήνα τεχνικός σύμβουλος το επόμενο διάστημα προκειμένου να πάρει κι αυτός μέρος στην εξέταση των κινητών των δύο στρατιωτικών.
Τουρκικά ΜΜΕ: Κατά 253 μέτρα παραβίασαν τα σύνορα οι 2 Ελληνες στρατιωτικοί
Την ίδια στιγμή, ο τουρκικός Τύπος... ανακάλυψε το πόσο... μέσα στην Τουρκία μπήκαν -«παραβιάζοντας στρατιωτική περιοχή»- οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί
Όπως αναφέρει η Hurriyet, «κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μιτρετώδης (25 ετών) και ο λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης (29 ετών) παραβίασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μπήκαν μέσα στην Τουρκία κατά 253 μέτρα».
Μάλιστα, η τουρκική εφημερίδα παρουσιάζει και σε φωτογραφία το σημείο όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της (από την «έρευνα του περιστατικού» όπως αναφέρει), εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.
Tο Πεντάγωνο ξεκίνησε ΕΔΕ για την σύλληψη των δύο Eλλήνων στρατιωτικών
Ενορκη διοικητική εξέταση για το περιστατικό με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς διέταξε το Πεντάγωνο με στόχο να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη.
Στο πλαίσιο της ΕΔΕ, ταυτόχρονα θα αξιοποιηθούν και οι πληροφορίες από την ΕΥΠ σχετικά με το στίγμα των δύο αντρών, από τη στιγμή που τα είχαν στα χέρια τους και ξεκίνησαν τις περιπολίες μέχρι τη στιγμή που συνελήφθησαν.
Στο Πεντάγωνο εκτιμούν πως τα στοιχεία θα τους δώσουν απαντήσεις και επιχειρήματα στην ελληνική πλευρά.
Στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας φαίνεται πως υπάρχει δυσαρέσκεια για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο θέμα των δύο στρατιωτικών, ωστόσο, αισιοδοξούν πως η γείτονα χώρα θα καταλάβει πως δεν υπάρχει κάτι επιλήψιμο.