Back to top

Δώδεκα Έλληνες πανεπιστημιακοί στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη ερευνητική επιρροή παγκοσμίως..

20/11/2021 - 10:00

Δώδεκα Έλληνες πανεπιστημιακοί και ερευνητές οι οποίοι εργάζονται σε ελληνικά τριτοβάθμια ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς περιλαμβάνονται στη λίστα των 6.602 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως όπως αυτή προκύπτει από την απήχηση του έργου τους για την τελευταία 11ετία. Ο σχετικός κατάλογος με τίτλο «The Highly Cited Researchers» συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters, στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics, και στηρίζεται στην ερευνητική βάση δεδομένων Web of Science. Από αυτούς οι 3.774 κατατάσσονται σε 21 συγκριμένα επιστημονικά πεδία και τομείς και οι 2.828 στην κατηγορία των διεπιστημονικών πεδίων και τομέων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, από τα περίπου 9.000.000 ερευνητών που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, συντάσσεται ο πίνακας με τους καλύτερους 6.602 ερευνητές, το έργο των οποίων είναι σημαντικό, σύμφωνα με συγκεκριμένους δείκτες, και αποτελεί συγχρόνως πηγή για τις εργασίες άλλων ερευνητών.
Στον πίνακα 1 παρουσιάζονται οι δώδεκα έλληνες Πανεπιστημιακοί και οι ερευνητές που εργάζονται σε ελληνικά ιδρύματα και σύμφωνα με την κατάταξη έχουν πολύ σημαντική ερευνητική επίδραση παγκοσμίως. Στον εν λόγω πίνακα , παρουσιάζεται το συνολικό ερευνητικό τους έργο σε επίπεδο δημοσιεύσεων, συνόλου ετεροαναφορών και δείκτη Hindex,  όπως αυτά αποτυπώνονται στα διαθέσιμα στοιχεία της βάσης publons του Web of Science.  Στις περιπτώσεις που δεν εμφανίζονται στοιχεία στη βάση publons επειδή οι ερευνητές δεν έχουν δημιουργήσει ή εμπλουτίσει το προφίλ τους στη βάση, έχει χρησιμοποιηθεί το εργαλείο WoS Author Search (με αστερίσκο στον πίνακα).

Μεταξύ των Ελλήνων πανεπιστημιακών και ερευνητών ηγείται ο καθηγητής Ιατρικής και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος με 2.358 δημοσιεύσεις και 81.202 ετεροαναφορές κι ακολουθούν ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδης Τσατσάκης με 1.070 δημοσιεύσεις και 20.336 αναφορές και στην 3η θέση o καθηγητής της Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  Γεράσιμος Φιλιππάτος  με 773 δημοσιεύσεις και 74.767 αναφορές, στην 4η θέση είναι ο καθηγητής Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Καραγιαννίδης με 596 δημοσιεύσεις και 15.108 ετεροαναφορές και την πρώτη πεντάδα κλείνει η ομότιμη καθηγήτρια του  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου με 511 δημοσιεύσεις και 26.075 αναφορές.

Όπως προκύπτει, πέντε εξ αυτών προέρχονται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δύο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης κι από μία συμμετοχή έχουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων ΑΘΗΝΑ.

«Η διάκριση αυτή αντανακλά και στα Ιδρύματα των διακριθέντων πανεπιστημιακών. Παράλληλα αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο του έμψυχου δυναμικών των Πανεπιστημίων μας και των ερευνητικών μας κέντρων» τονίζει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.