Back to top

Δίκη Πισπιρίγκου: Τι κατάθεσε παιδίατρος

07/07/2023 - 12:25

«Παιδιά με τέτοια εικόνα μπορούν για παράδειγμα να πάθουν κάποια βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού και να καταλήξουν. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε ένα σταθερό αιμοδυναμικά παιδί με σταθερό οξυγόνο και σφύξεις. Όταν φύγαμε από νοσοκομείο την Παρασκευή κανείς μας δεν περίμενε ότι αυτό το παιδί θα οδηγηθεί στο θάνατο» είπε η παιδίατρος και συνέχισε λέγοντας πως «ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Αφήσαμε ένα σταθερό παιδί και κατέληξε. Ήταν σταθερό το παιδί και είχε βαριά νευρολογική εικόνα τετραπληγίας».

«Οι γονείς μας είπαν πως έχασαν το πρώτο παιδί, 3,5 ετών, από ηπατική ανεπάρκεια, σταθήκαμε λίγο, ρωτήσαμε, μας είπαν πως έχουν κινηθεί δικαστικά. Το δεύτερο παιδί, μας είπαν, πως πέθανε στο σπίτι, αιφνίδια και πως η αιτία θανάτου είναι αγενεσία φλεβόκομβου. Μου έκανε εντύπωση, δεν το είχα ακούσει ξανά, ούτε η προισταμένη μου.

Μας είπε η μαμά πως είναι το τρίτο περιστατικό στον κόσμο με αυτή τη διάγνωση. Ρωτήσαμε για την ανακοπή που υπέστη η Τζωρτζίνα. Μας είπε η μητέρα πως πριν τη νοσηλεία της, ξύπνησε μέσα στη νύχτα και ήταν σε πανικό. Μας είπε πως στο Καραμανδάνειο, έκανε ανακοπή και ανατάχθηκε μετά από 55 λεπτά» κατέθεσε η παιδίατρος. Αναφερόμενη στα επεισόδια που υπέστη το παιδί τις προηγούμενες ημέρες, η γιατρός ανέφερε πως αντιμετωπίστηκαν «εύκολα και γρήγορα».

Πρόεδρος: Λέτε στην κατάθεση σας πως σας έδειξε η μαμά και ένα βίντεο στο κινητό στο οποίο φαινόταν μόνιτορ και δεν φαινόταν κάτι ιδιαίτερο, μας λέτε το ίδιο;

Μάρτυρας: Ναι το θυμάμαι ότι μας έδειξε βίντεο.

Πρόεδρος: Εσάς σας είπε η μητέρα να αλλάξει ξανά φάρμακο;

Μάρτυρας: Έγινε η συζήτηση. Η μητέρα δε ζήτησε αλλαγή. Οι καρδιολόγοι θεώρησαν πως υπάρχει πιο κατάλληλο φάρμακο για το παιδί. Η μητέρα εξέφρασε την αγωνία της για την αλλαγή. Ο καρδιολόγος μίλησε με κ. Ηλιάδη (επικεφαλής ΜΕΘ νοσοκομείου Πατρών) και ήταν σύμφωνος με αλλαγή.

Πρόεδρος: Μετά την αλλαγή σας είπε η μητέρα μήπως είχε δεύτερες σκέψεις να αλλάξει πάλι;Μάρτυρας : Όχι δε θυμάμαι κάτι τέτοιο.

Πρόεδρος: Ποιος ασχολείται με καθημερινή υγιεινή παιδιών;

Μάρτυρας: Όταν χρειάζονται βοήθεια οι συνοδοί οι νοσηλευτές αλλιώς όταν δεν χρειάζονται βοήθεια οι μητέρες.

Μάρτυρας: Το παιδί είχε προσήλωση βλέμματος. Είχε ωστόσο μία γκρίνια, ένα κλάμα δεν ήταν τυπικοί σπασμοί.

Εισαγγελέας: Πώς ειδοποιούσε η μαμά φώναζε;

Μάρτυρας: Ερχόταν στην πόρτα, στο διάδρομο και έλεγε το παιδί κάνει κάποιο επεισόδιο.

Εισαγγελεας: Ήταν ήρεμη, χωρίς να φωνάζει ;

Μάρτυρας: Ήταν ήρεμη.

Η παιδίατρος εκτίμησε πως τα επεισόδια της Τζωρτζίνας «δεν ήταν τυπικοί σπασμοί» και αναφερόμενη στη φροντίδα της υγιεινής του παιδιού σημείωσε: «Με αυτό ασχολούνται οι συνοδοί και αν χρειάζονται βοήθεια, τους βοηθούν οι νοσηλευτές».
Ερωτήσεις δέχτηκε η μάρτυρας σχετικά με βίντεο το οποίο είχε τραβήξει η Ρούλα Πισπιρίγκου και κατέγραφε το μόνιτορ την ώρα που ήταν σε εξέλιξη επεισόδιο της Τζωρτζίνας. Ωστόσο, η ίδια δε θέλησε να προβεί σε αξιολόγηση της κατάστασης του παιδιού βασισμένη στο βίντεο, γεγονός που προκάλεσε «βροχή» ερωτήσεων της υπεράσπισης.

«Δεν ήμουν παρούσα στα επεισόδια. Δεν μπορώ να αξιολογήσω ιατρικά κάτι που δεν ήμουν παρούσα» είπε η παιδίατρος και συμπλήρωσε: «Με ρωτάτε αν έκαναν λάθος οι συνάδελφοι μου στην Πάτρα; Δεν είναι ο ρόλος μου αυτός …».

Κούγιας: Τι οδήγησε στην υποξία;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να γνωρίζω. Στο συγκεκριμένο παιδί δεν γνωρίζω τι συνέβη

Κούγιας: Σε τι οφειλόταν;

Μάρτυρας: Δεν ξέρω δεν γνωρίζω, δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό.