Back to top

Δεκαπενταύγουστος: Επιστρέφουν τα πανηγύρια σε ολόκληρη την Ελλάδα!

13/08/2022 - 14:20

Η ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου εορτάζεται παραδοσιακά μεγαλοπρεπώς σε ολόκληρη την Ελλάδα. Μια ημέρα άγια, στην οποία ηχούν οι καμπάνες σε κάθε γωνιά της χώρας μας.

Με ευλάβεια οι χιλιάδες πιστοί προσκυνούν την εικόνα της Μεγαλόχαρης σε εκατοντάδες σημεία της Ελλάδας. Η ημέρα αυτή εκτός από εκκλησιασμό συνοδεύεται με πανηγυρικές εκδηλώσεις.

Τα ήθη και έθιμα του Δεκαπενταύγουστου συνεχίζονται από γενιά σε γενιά διατηρώντας την παράδοση στο πέρασμα του χρόνου.

Kεφαλονιά

Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται πιστοί στην αυλή της Iεράς Mονής της Παναγιάς της Φιδούς στην περιοχή Mαρκόπουλου στην Kεφαλονιά για να δουν δια ζώσης τα ξακουστά «φιδάκια της Παναγίας». Στο καμπαναριό εμφανίζονται τα μικρά φίδια, τα οποία η εκκλησιαστική επιτροπή μεταφέρει στο προαύλιο του Iερού Nαού.

Σύμφωνα με την παράδοση, τα φιδάκια φέρνουν καλή τύχη στο νησί και αν δεν εμφανιστούν αποτελούν κακό οιωνό όπως έγινε επί παραδείγματι το έτος των μεγάλων σεισμών πριν από μερικές δεκαετίες.

Παναγία Σουμελά

Σύμβολο της ποντιακής πίστης είναι η Παναγία Σουμελά. Η ιστορική εκκλησία βρίσκεται στις πλαγιές του Βερμίου. Από πρόσφυγες του Πόντου χτίστηκε το 1951 στη μνήμη της ιστορικής ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς φιλοτέχνησε την εικόνα.

Κοζάνη

Πλήθος επισκεπτών συγκεντρώνουν κάθε χρόνο οι «καβαλάρηδες της Σιάτιστας» από όλη την Ελλάδα. Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, οι καβαλάρηδες ξεκινούν από το πρωί να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας στο φερώνυμο Μοναστήρι η οποία βρίσκεται στο Μικρόκαστρο. Κατά το μεσημέρι οι καβαλάρηδες μπαίνουν με άλογα στη Σιάτιστα και στην πλατεία της Χώρας τους. Το γλέντι ξεκινά στις πλατείες και τα σπίτια.

Αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι και το μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, κοντά στη Σιάτιστα. Η μονή και η θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου βρίσκονται κάθε Δεκαπενταύγουστο στο επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων, οι οποίες κορυφώνονται με το φαντασμαγορικό έθιμο των καβαλάρηδων της Σιάτιστας.

Την παραμονή της γιορτής οι πλατείες Χώρας, Γεράνειας και η γειτονιά του Μπούνου συγκεντρώνουν τις παρέες των καβαλάρηδων, οι οποίοι παρασύρουν Σιατιστινούς και επισκέπτες στο γλέντι.

Τήνος

Παραδοσιακά κάθε χρόνο χιλιάδες πιστοί πλημμυρίζουν το νησί για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου, στην Εκκλησία της Μεγαλόχαρης. Εκεί αποθέτουν και τα τάματά τους. Η περιφορά του επιταφίου της Παναγίας διενεργείται όπως στον Επιτάφιο του Χριστού τη Μεγάλη Παρασκευή, με τους αμέτρητους πιστούς να ακολουθούν με αναμμένα κεριά.

Πάτμος

Στην Πάτμο όλα περιστρέφονται γύρω από το ιστορικό μοναστήρι της Αποκάλυψης. Οι μοναχοί εκεί τηρούν το έθιμο του επιταφίου της Παναγίας, το οποίο έχει βυζαντινές καταβολές. Ο χρυσοποίκιλτος επιτάφιος της Παναγίας περιφέρεται στα σοκάκια του νησιού σε μεγαλοπρεπή πομπή, ενώ παράλληλα οι καμπάνες του μοναστηριού και εκκλησιών του νησιού ηχούν ακατάπαυστα.

Ζαγοροχώρια

Ξακουστά στην Ελλάδα είναι και τα πανηγύρια της Παναγίας που σε ορισμένα χωριά στα Ζαγοροχώρια γίνονται για τρεις ημέρες συνεχόμενα. Κάθε χρόνο δίνεται μια ευκαιρία σε επισκέπτες και ντόπιους να γλεντήσουν με την ψυχή τους επιδιδόμενοι σε ηπειρώτικους χορούς.

Όμως… τα παραπάνω σημεία εορτασμού της Παναγίας δεν είναι τα μοναδικά, καθώς σε όλη τη χώρα και από άκρη σε άκρη την ημέρα του Δεπανταύγουστου ηχούν μελωδικά οι παραδοσιακοί ρυθμοί.