Επιμένει ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος ότι δεν θα επιτρέψει να περάσει η συμφωνία για τα Σκόπια από τη Βουλή με 151 ψήφους βάζοντας ωστόσο πολλά «εάν».
«Είπα όταν έρθει και αν έρθει, και αν έρθει με 151 και όχι με 180, είμαι υποχρεωμένος να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό», «Εάν έρθει ο κόμπος στο χτένι και έρθει με 151 και όχι με 180, τότε θα κάνω αυτό που είπα, θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψω να έρθει η συμφωνία με 151 ψήφους» είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο Π. Καμμένος υποστήριξε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν είναι υπό προθεσμία, λέγοντας πως έχει ημερομηνία λήξης τον Σεπτέμβρη του 2019.
Υποστήριξε μάλιστα πως για να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, πρέπει να γίνουν αρκετά βήματα -από την πλευρά των Σκοπίων: Εκλογές για νέο πρόεδρο (εφόσον διαφωνεί με τις Πρέσπες), δημοψήφισμα καθώς Θα πρέπει να διασφαλιστεί και η γνώμη του λαού της FYROM. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Αλβανός πολίτης που να ψηφίσει ότι είναι σλαβομακεδόνας. Αυτό θα τραβήξει πάνω από δύο χρόνια» υποστήριξε ο υπ. Αμυνας.
Σημεία από τη συνέντευξη του Π. Καμμένου:
- Το 1999 ο Κώστας Σημίτης είχε βάλει χρονικό περιθώριο έξι μηνών. Από τότε έχουν περάσει 18 χρόνια. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Αλβανός στη FYROM που θα δεχθεί ότι είναι πολίτης ενός σλαβικού κράτους. Ο Ιβάνοφ δεν υπέγραψε καν το κείμενο της συμφωνίας. Στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού άφησε ανοικτό ο εκπρόσωπος ότι θα πρέπει να υπάρξει διευρυμένη πλειοψηφία.
- Είχα υποχρέωση την σπέκουλα για το Σκοπιανό να την τελειώσω εδώ. Ο Μοσκοβισί ήρθε εδώ και μας είπε για το τέλος των μνημονίων και η ΝΔ του επιτέθηκε. Ο κ. Χατζηδάκης σχεδόν έκλαιγε στη Βουλή, λέγοντας στον Επίτροπο ότι δεν μπορείτε να μας λέτε ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Ποντάρουν στην καταστροφή της χώρας. Ο κ.Μητσοτάκης δεν ακολούθησε τη σωστή πολιτική που είχε ακολουθήσει ο κ.Μεϊμαράκης.
- Ο κ.Μητσοτάκης κρατά τη γραμμή των ακροδεξιών του «Κράτα, Γερούν». Προσπαθούν μέσω του Σκοπιανού να ρίξουν την κυβέρνηση.
- Το Βόρεια Μακεδονία το είχε προτείνει τη ΝΔ. Αυτό που έλεγα το 2014 το λέω και σήμερα. Εάν έρθει ο κόμπος στο χτένι και έρθει με 151 και όχι με 180, τότε θα κάνω αυτό που είπα, θα αποχωρήσω από την κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψω να έρθει η συμφωνία με 151 ψήφους.
- Εγγυόμαστε ότι αυτή η συμφωνία δεν θα περάσει. Ο κ. Κοτζιάς είναι ΥΠΕΞ μίας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. Έχει τις προσωπικές του απόψεις, με τις οποίες διαφωνούμε, όταν λειτουργεί ως ΥΠΕΞ λειτουργεί ως ΥΠΕΞ μίας κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας.
- Υπήρξαν μεγάλα βήματα, όπως ότι έπαψαν να λένε ότι είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου και έριξαν αυτά τα αγάλματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχθώ τη συμφωνία.
- Αυτοί που τώρα κάνουν τους Μακεδονομάχους είναι αυτοί που είχαν παραδώσει τα πάντα. Ο Αντώνης Σαμαράς ως ΥΠΕΞ του κ. Μητσοτάκη υπέγραψε το Μακεδονία, σκέτο. Ο Σημίτης και ο Παπανδρέου ακολούθησαν πολιτικη που προσέθεσε το «Μακεδονία» στο πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία.
- Ο κ. Μητσοτάκης όταν είναι στις Βρυξέλλες λέει ότι αυτά που δηλωνω είναι για εσωτερική κατανάλωση. Στις Βρυξέλλες λέει «εντάξει, ρε παδιά, θα το ψηφίσω».
- Η σημερινή θέση της κυβέρνησης είναι θέση που είχε ο Κ. Καραμανλής. Μέχρι να έρθει η κύρωση της συμφωνίας με 151 βουλευτές έχουμε ακόμη το καθεστώς που ισχύει από τη συμφωνία στο Βουκουρέστι.
- Ούτε τώρα υπάρχει μακεδονικό έθνος. Υπάρχει σλαβομακεδονική ιθαγένεια, στη συμφωνία Κοτζιά με την οποία δεν συμφωνώ. Η ιθαγένεια δεν ειναι αναγνώριση έθνους, αλλά και πάλι διαφωνώ με αυτή τη συμφωνία.
- Ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς παρέδωσαν τη γλώσσα στον ΟΗΕ. Αυτό έγινε πριν από 20 χρόνια. Ο πρωθυπουργός έχει την ίδια άποψη με τον Κοτζιά. Οι σχέσεις μου με τον Αλέξη Τσίπρα είναι άριστες. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα. Είμαι υπερήφανος που συμμετέχω σε αυτήν την κυβέρνηση.
- Το βέτο του Βουκουρεστίου δεν παύει να υφίσταται. Η πρόσκληση από το ΝΑΤΟ προς τα Σκόπια έχει εγκριθεί το 1999, επί κυβερνήσεων Σημίτη στη Σύνοδο της Ουάσιγκτον. Η πρόσκληση η νέα θα βάζει ως όρους όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται στη συμφωνία. Δεν θα έχει βαρύτητα. Εάν κάποιοι παρέκαμπταν στο ΝΑΤΟ αυτές τις διαδικασίες τότε θα υπήρχε πρόβλημα.
- Η παρουσία του Ζάεφ στο ΝΑΤΟ αφορά τη συμμετοχή της FYROM στο Αφγανιστάν. Ήταν και πέρυσι. Δεν αφορά στη συμφωνία.
- Αυτά που λέει η αντιπολίτευση είναι βλακείες. Εάν εμείς ψηφίζαμε κατά της κυβέρνησης τι θα εμπόδιζε τον ΥΠΕΞ να υπογράψει τη συμφωνία. Ο κ. Μητσοτάκης τι θα κάνει με τη συμφωνία αυτή στο μέλλον; Το Σκοπιανό θα πρέπει να τελειώνει εδώ.
- Η ΝΔ θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή κεντρο-δεξιά. Τώρα το έχουν αφήσει στα χέρια του Σαμαρά, του Μπαλτάκου και του Γεωργιάδη. Αυτή η ΝΔ δεν έχει σχέση με το κόμμα.
- Οι βουλευτές μου με αποκάλυψαν ότι έγιναν και ραντεβού, τα οργάνωνε ο κ. Καμμένος με τον κ. Μπαλτάκο, για να προσχωρήσουν σε έναν νέο δεξιό φορέα. Αυτές οι πρακτικές είναι πρακτικές αποστασίας που τις έχουμε ζήσει και στο παρελθόν.
- Ο ελληνικός λαός έχει μία κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια.