Back to top

Δείτε τι είπαν από το βήμα της Βουλής Καμμένος - Θεοδωράκης - Γεννηματά

16/06/2018 - 19:27

Θα απευθυνθώ πρώτα σε αυτούς που είναι έξω από αυτή την αίθουσα και διαδηλώνουν για το όνομα της μακεδονίας. Για αυτούς που ανησυχούν, να απευθυνθώ σε αυτούς που θα βρισκόμαστε αύριο στα συλλαλητήρια για την Μακεδονία. Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος την ομιλία του στη βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ανησυχούν, όπως είπε, απλοί πατριωτες που δεν είναι σε κόμματα.Ανησυχούν στην εκκλησία, οι γέροντες στο Άγιο Όρος . 

“ Ο κ. Μητσοτάκης βλέποντας τις καλύτερες μερες που έρχονται για τον ελληνικό λαό βαράει μπαλωθιές…”, είπε ο κ. Καμμένος. “Κύριε Μητσοτάκη, θα σας απογοητεύσω, Το κίνημα των ΑΝΕΛ δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία, δεν συμφωνεί με το κείμενο της συμφωνίας, δεν θα ψηφίσουμε όταν έρθει στην Βουλή, δεν θα βάλουμε την υπογραφή”, είπε σε έντονο ύφος ο κ.Καμμένος. 

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, αυτοί δεν είναι εγκάθετοι της ΝΔ που βγήκαν έξω, ούτε φασιστικά στοιχεία όπως χθες κάποιοι που ζήτησαν πραξικόπημα. Εμείς δεν ψηφίζουμε τη συμφωνία που θα πάει αύριο ο κ. Κοτζιάς να υπογράψει η οποία θα τεθεί σε ισχύ αφού πρώτα περάσει από τα Σκόπια, δημοψήφισμα εκλογές θα γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές και μετά θα έρθει προw κύρωση. Εσείς δεν έχετε καμία δύναμη και λέτε ψέματα στον ελληνικό λαό, είπε ο κ. Καμμένος.

Θεοδωράκης: Η βοήθεια στην πατρίδα δε σημαίνει βοήθεια στους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ:

«Εδώ δεν είναι Γιουροβίζιον για να μας αρκεί η Κύπρος, όλος ο κόσμος λέει τα Σκόπια Μακεδονία» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας για μεγάλες ευθύνες του πολιτικού κόμου ο οποίος δεν αντιμετώπισε το θέμα για δεκαετίες. Ο πρόεδρος του Ποταμιού συνέδεσε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τα σύννεφα μαζεύονται πάνω από τα Βαλκάνια. 

Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο, είπε: θα παραχωρήσουμε και άλλο έδαφος στην Τουρκία ή θα ανακόψουμε την πορεία της; «Η μόνη λύση είναι να φέρουμε τους γείτονές μας πιο κοντά μας, πιο κοντά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» συνέχισε. Στήριξε τη συμφωνία, αλλά προσέθεσε ότι η γλώσσα θα έπρεπε να είναι «μακεντόνσκι» και η ιθαγένεια θα έπρεπε να είναι «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». 

Θα έπρεπε να δώσετε πρόσβαση σε όλους τους αρχηγούς στα απόρρητα έγγραφα, σημείωσε απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά, δεδομένου ότι ο υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος ως επιχείρημα στην αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. « Η βοήθεια στην πατρίδα δε σημαίνει βοήθεια στου ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» τόνισε «η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν τελειώνει με την υπάρχουσα κυβέρνηση». 

Πρέπει να απολογηθούν όσοι ταυτίζονται με τους φασίστες, συνέχισε ο πρόεδρος του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι βουλευτές που ήταν στα συλλαλητήρια δεν αντέδρασαν σε ακροδεξιά συνθήματα. Η στάση του κ. Καμμένου είναι τυχοδιωκτική και επικίνδυνη, συγκέντρωσε τα πυρά του στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και αναρωτήθηκε ποιες είναι οι αρχές του. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει βάλει τόσε κόκκινες γραμμές όσες και τα ψέματά του, τόνισε. 

 

«Έχω στοχοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν βλέπω την πολιτική με τα μάτια του θιγμένου» εξήγησε τη στάση του. «Δε θα αλλάζω τις απόψεις μου επειδή φυσάει ο αέρας ανάποδα» ξεκαθάρισε. Στο πλαίσιο αυτό, άσκησε κριτική και στη στάση της αντιπολίτευσης. Για πολλούς κεντρώους και φιλελεύθερους πολίτες είναι ανεξήγητη η στάση της ΝΔ, γιατί οι παραχωρήσεις στα άκρα τα δυναμώνουν, υπογράμμισε. 

«Θα ήταν άτοπο και πράξη λειτουργικής πολιτικής αγραμματοσύνης να καταψηφίσουμε την πρόταση δυσπιστίας» κατέληξε, σχετικά και με τη στάση που θα κρατήσει το Ποτάμι στη ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.

Γεννηματά: Καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση:

Δεν εμπιστευόμαστε αυτήν την κυβέρνηση πουθενά και για κανένα θέμα, ειδικά στα εθνικά θέματα, ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώγη Γεννηματά, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για διενέργεια εκλογών.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι διχάζει τους πολίτες.

Τη χαρακτήρισε, δε, επικίνδυνη στα εθνικά θέματα, καταλογίζοντάς της προχειρότητα και διγλωσσία.

Απευθυνόμενη, εξάλλου, στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, ανέφερε πως δεν χρειάζονται υποδείξεις. «Για το περιεχόμενο της συμφωνίας θα μιλήσουμε εμείς, ο ελληνικός λαός, γιατί εμάς αφορά και τα δικά μας εθνικά συμφέροντα», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, επεσήμανε ότι ήταν λάθος της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «εν κρυπτώ» διαπραγμάτευση, ενώ την κατηγόρησε πως υπογράφει τη συμφωνία χωρίς τη συναίνεση των ΑΝΕΛ και του προέδρου τους, Πάνου Καμμένου.