Back to top

Δείτε LIVE τις ανακοινώσεις Τσίπρα στο Ζάππειο για τη διανομή του πλεονάσματος

07/05/2019 - 19:41

Φιέστα στο Ζάππειο κατά τη συνήθη πρακτική του, δίνοντας δηλαδή υποσχέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, διοργανώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έβγαλε από το… μπαούλο του Μαξίμου όλο όσα έχει στερήσει από τους Έλληνες φορολογούμενους με την φορολογική αφαίμαξη και τη στάση πληρωμών προκειμένου να μοιράσει…  από το «ματωμένο» υπερπλεόνασμα.

Τακτική που ήταν αναμενόμενη καθώς όλοι περίμεναν τη στιγμή που η κυβέρνηση θα θελήσει να κρύψει κάτω από την άκρατη παραχολογία όλα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια και να καλύψει όσο μπορεί τη χαώδη διαφορά που έχει από τη ΝΔ, όπως καταδεικνύεται από τις δημοσκοπήσεις.

«Θα σας παρουσιάσουμε σχέδιο που βασίζεται στους κόπους του ελληνικού λαού, ένα σχέδιο για να αισθανθεί ο λαός την έξοδο από τα Μνημόνια. Η Ελλάδα και η οικονομία βρίσκονται σε περίοδο ανάκαμψης», είπα αρχικά ο πρωθυπουργός.

«Πρέπει να παραδεχτούμε όλοι πως μεγάλο μέρος της κοινωνίας που δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα της εξόδου από τα Μνημόνια. Ήρθε η ώρα να αρχίσουν να δικαιώνονται οι θυσίες και οι πολλοί να γευτούν τους καρπούς των θυσιών τους», τόνισε.

«Το 2015 η προηγούμενη κυβέρνηση μας είχε αφήσει εσκεμμένα τα δημόσια ταμεία άδεια και εμείς σήμερα έχουμε καταφέρει πέρα από την έξοδο από τα Μνημόνια να έχουμε απόθεμα ρευστότητας άνω των 31 δισ. ευρώ, πέρα από τη δυνατότητα δανεισμού με φθηνότερο επιτόκιο. Από τα 31 δισ., περίπου τα μισά είναι από τους κόπους του ελληνικού λαού και δεν σκοπεύουμε να τους ξοδέψουμε αλόγιστα αλλά ούτε και να λιμνάζουμε. Σκοπεύουμε να τους επενδύσουμε στο λαό και την οικονομία για να διατηρηθεί η ανάπτυξη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Τα 3,6 δισ. θα τα δώσουμε για την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ εξοικονομώντας από τους τόκους. Περίπου 11,5 δισ. θα τα αξιοποιήσουμε για την οριστική έξοδο της οικονομίας από την κρίση», επεσήμανε.

Επίσης αποκάλυψε πως «ανοίξαμε σήμερα ειδικό λογαριασμό και θα καταθέσουμε 5,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και είναι ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα τρία χρόνια, εγγύηση ότι σε κάθε περίπτωση θα πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν».

Τα μέτρα ύψους ενός δισ. που σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός:

Επαναφορά υποτιθέμενης 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους με τη χορήγηση μίας επιπλέον σύνταξης

Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% (από τα εισοδήματα 2020).

Μείωση ΦΠΑ στο 13% για βασικά είδη διατροφής όπως είναι τα ζυμαρικά και τα όσπρια.

Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%

Μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 23%

Μείωση ΕΝΦΙΑ

Μείωση ΦΠΑ στην Ενέργεια

Κατάργηση έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ

Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα

Όπως ισχυρίζονται από την κυβέρνηση τα νέα μέτρα είναι απολύτως συμβατά με τους δημοσιονομικούς στόχους και στοχεύουν στη μεσαία τάξη, τους χαμηλοσυνταξιούχους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μένει να το αποδείξουν.

 

Οι πολιτικές ανακοινώσεις στο Ζάππειο

Ζάππειο 22 Ιουνίου 2018: Ο Τσίπρας εμφανίζεται με γραβάτα επειδή στο Eurogroup υπήρξε συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Ακόμα όμως περιμένουμε την ελάφρυνση χρέους…

Ζάππειο 12 Μαΐου 2011: Ο Αντώνης Σαμαράς για δεύτερη φορά στο Μέγαρο προκειμένου να ανακοινώσει νέο σχέδιο για την οικονομία.

Ζάππειο: 7 Ιουλίου 2010: Η πρώτη εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά που σαν πρόεδρος της ΝΔ είχε ανακοινώσει το σχέδιό του για την έξοδο από την οικονομική κρίση.

27 Νοεμβρίου 2009: Ο Αντώνης Σαμαράς είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή.

17 Σεπτεμβρίου 2007: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη νέα ήττα του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου τον προσκαλεί να… κονταροχτυπηθούν για την ηγεσία του κόμματος. Στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Νοεμβρίου 2017 ο κ. Βενιζέλος ηττήθηκε και η ηγεσία παρέμεινε στον κ. Παπανδρέου.