«Γιατί ο δρόμος της Ελλάδας προς τις εκλογές περνά από τη “Μακεδονία”», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, που επισημαίνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να κοστίσει στον Ελληνα πρωθυπουργό την κυβέρνηση, επισπεύδοντας τις πρόωρες εκλογές. Αναλύοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, το Bloomberg σημειώνει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.
Αναφέρει ακόμη ότι απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει ο συνασπισμός του κ. Τσίπρα, αλλά επισημαίνει ότι ο κυβερνητικός εταίρος είναι κάθετα αντίθετος στην όποια χρήση του όρου «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα.
«Ο Τσίπρας πιθανότατα θα λάβει επαρκή υποστήριξη στο κοινοβούλιο για την επικύρωση, πέραν των ορίων του κυβερνητικού συνασπισμού του, από τη στιγμή που βουλευτές άλλων κομμάτων υποστηρίζουν τη Συμφωνία», συνεχίζει το δημοσίευμα.
«Ομως ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, αρχηγός των ΑΝΕΛ, που επανειλημμένα έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό αν η Συμφωνία πάει στη Βουλή για ψηφοφορία, αναμένεται να αποσύρει τους βουλευτές του από την κυβέρνηση και να παραιτηθεί από την υπουργική θέση του.
Αυτό πιθανότατα θα προκαλέσει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Καμμένος έχει υποσχεθεί να υποστηρίξει την κυβέρνηση του Τσίπρα αν συμβεί αυτό, παρατείνοντας την παραμονή του κυβερνώντος κόμματος στην εξουσία για λίγους μήνες ακόμη. Ομως, η έλλειψη κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μπορεί τελικά να αναγκάσει τον Τσίπρα να κηρύξει πρόωρες εκλογές», αναφέρει το Bloomberg.
Το δημοσίευμα καταλήγει αναλύοντας γιατί το μακεδονικό είναι σημαντικό για τον Αλέξη Τσίπρα. Το Bloomberg επισημαίνει ότι στην προεκλογική του καμπάνια ο πρωθυπουργός είναι πιθανό να επικαλεστεί την επίλυση αυτής της ιστορικής διαμάχης ως ένα από τα επιτεύγματά του, μαζί με την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.
«Η κυβέρνησή του θα χρειαζόταν μια νίκη στην εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι συνομιλίες του 2017 με την Τουρκία απέτυχαν να προχωρήσουν τις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου», σημειώνει το δημοσίευμα. Αν η ΠΓΔΜ μπει στο ΝΑΤΟ, η Συμμαχία θα επεκτείνει την επιρροή της σε μια περιοχή στην οποία είναι ισχυρή η παρουσία της Ρωσίας, βελτιώνοντας την ασφάλεια και η κυβέρνηση Τσίπρα ελπίζει ότι η Ελλάδα θα πάρει τα εύσημα από τους γείτονές της, καταλήγει το Bloomberg.