Back to top

Bloomberg: «Η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα ολόκληρο ''βουνό'' να ανεβεί το 2019»

03/01/2019 - 11:30

«Αφού αναδύθηκε από την απότομη οικονομική κρίση, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα ολόκληρο «βουνό» να ανεβεί το 2019, εάν πρόκειται να ολοκληρώσει την ανάκαμψή της με μια σταθερή επιστροφή στις αγορές ομολόγων», αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμα του για τη χώρα μας.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει φέτος ομόλογα μέχρι και 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας μέρος του ταμειακού της αποθεματικού, για να αποπληρώσει τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να δοκιμάσει τις αγορές με βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα ομόλογα μέχρι και αυτό τον μήνα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

Αυτό θα είναι ένα δύσκολο έργο. Αν και η εξωτερική αγορά θα συνεχίσει να επηρεάζει τη χώρα - όπως έκανε και πέρυσι, όταν η «μόλυνση» από την Ιταλία συνέβαλε στην αποτροπή της πτώσης των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων - η Ελλάδα αντιμετωπίζει τρεις κύριους εγχώριους κινδύνους κατά το πρώτο έτος από την έξοδο από το μνημόνιο.

1. Δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Η ανάκαμψη της Ελλάδας από τα όρια της χρεοκοπίας σε μια χώρα που δημοσιεύει σταθερά πλεονάσματα του προϋπολογισμού ήταν ο βασικός παράγοντας που την άφησε να ξεφύγει από τα δεσμά της διάσωσης. Αυτό απειλείται τώρα από ένα ακτιβιστικό νομικό σύστημα, με το ανώτατο δικαστήριο να αποφασίζει για τη συνταγματικότητα των περικοπών των συντάξεων που έχουν θεσπιστεί το 2013.

Αν οι δικαστές αποφασίσουν ότι αυτές οι συντάξεις θα πρέπει να επιστραφούν, το χτύπημα για τα οικονομικά του κράτους θα μπορούσε να ανέλθει στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ ή το 8% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση του θέματος. Θα υπάρξει ένα πρόσθετο ετήσιο κόστος στον προϋπολογισμό ύψους έως και 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφεραν.

Εκτός από τον κίνδυνο των δικαστηρίων, οι πολιτικοί κάνουν και πάλι μεγάλες υποσχέσεις για τις εκλογές. Η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ένα επεκτατικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει 25.000 νέες θέσεις εργασίας στον δημόσιο τομέα, ενώ ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί μια φιλόδοξη ατζέντα περικοπής των φόρων.

2. Κατεστραμμένες Τράπεζες

Αν και η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας αυξάνεται, καθώς το ΑΕΠ αυξάνεται κατά 1% το τρίτο τρίμηνο, εξακολουθεί να ανακάμπτει από μια καταστροφική ύφεση. Ένας από τους μεγαλύτερους περιορισμούς στη μελλοντική ανάπτυξη είναι η ικανότητα των τραπεζών να παρέχουν πίστωση στην πραγματική οικονομία.

Η κυβέρνηση εργάζεται σε ένα μοντέλο ιταλικού τύπου για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, τα οποία ανήλθαν στα 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται αυτό το μήνα να ζητήσει την έγκριση του σχεδίου από τις αρχές κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει το Bloomberg.

Δεν υπάρχει, ωστόσο, έλλειψη πρωτοβουλιών για την επίλυση του προβλήματος, επισημαίνει το πρακτορείο. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει υποβάλει το δικό της σχέδιο, το οποίο πρέπει ακόμα να εγκριθεί από την κυβέρνηση και θα μπορούσε να τρέξει παράλληλα με το Υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν κοντά στα χαμηλά επίπεδα όλων των εποχών, υποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα αποτρέψουν την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου.

3. Εκλογές

Οι εκλογές της Ελλάδας, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν το αργότερο τον Οκτώβριο, δεν απειλούν μόνο τα οικονομικά της κυβέρνησης.

Παρόλο που δεν υπάρχει «μπαμπούλας» που να τρομάζει τους επενδυτές στην αντιπολίτευση, όπως συνέβαινε το 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια αλλαγή στον εκλογικό νόμο σημαίνει ότι ένα αβέβαιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Αυτές οι εκλογές θα είναι οι τελευταίες, στις οποίες το κόμμα που θα έρθει πρώτο θα έχει 50 επιπλέον έδρες στη Βουλή των 300 μελών.

Και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Μητσοτάκη θα κερδίσει τις εκλογές, δεν είναι σαφές αν θα έχει αρκετές θέσεις για να σχηματίσει πλειοψηφία ή εάν θα χρειαστεί να δημιουργήσει συνασπισμό. Εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετούς βουλευτές για αυτοδυναμία, αυτό θα υο καταστήσει ακόμα δυσκολότερο για κάθε κυβέρνηση να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους που χρειάζεται για να συνεχίσει τις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις.