Back to top

Αριστείδης Φουτρίδης: Ο νεότερος καθηγητής στην ιστορία του Χάρβαρντ ήταν Έλληνας

27/09/2018 - 09:58

Αν και ελάχιστοι γνωρίζουν πραγματικά το έργο του, ο Αριστείδης Φουτρίδης διέπρεψε στην Αμερική τόσο λόγω της λαμπερής του πορείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, όσο και σαν πρεσβευτής της ελληνικής λογοτεχνίας στις ΗΠΑ.

Γεννημένος το 1887 στην Ικαρία και έχοντας περάσει τα παιδικά του χρόνια στο χωριό του νησιού, Εύδηλος, ο Αριστείδης παρά το σπουδαίο έργο του πέθανε πολύ νέος από ανακοπή σε ηλικία μόλις 36 ετών.

Πρώτος μαθητής, από πάμφτωχη οικογένεια

Γιος του καπετάνιου Ευάγγελου Φουτρίδη, ο ίδιος δεν τελείωσε τις σπουδές του στην Ελλάδα, αφού η πάμφτωχη οικογένειά του αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Αίγυπτο προκειμένου να επιβιώσει.

Μάλιστα φήμες αναφέρουν ότι όταν αποχαιρετούσε τους συμφοιτητές του, ο καθηγητής του τότε τους είπε όλοι να σηκωθούν και να το αποχαιρετήσουν προσωπικά, αφού όπως τους είχε επισημάνει τότε, θα γινόταν κάποτε ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος.

Λέγεται ότι όσο ήταν φοιτητής στην Αθήνα, για να καλύψει τα έξοδα των σπουδών του, ο Φουτρίδης παρέδιδε μαθήματα στα δύο παιδιά του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τσάτσου.

Εγινε ο νεότερος καθηγητής του Χαρβαρντ, στα 28 του

Στην Αμερική βρέθηκε εξαιτίας των 3 αδελφών του, δύο εκ των οποίων είχαν χειροτονηθεί ιερείς εκεί.

Προτού διδάξει στο Χάρβαρντ, ο ίδιος φοίτησε στο Mt. Hermon School, όπου και προετοιμάστηκε καταλλήλως.

Ο Αριστείδης Φουτρίδης έγινε στα 28 του χρόνια καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χαρβαρντ, όπου δίδαξε αρχαία ελληνικά και λατινικά.

Ήταν ακόμη ένας από τους ιδρυτές της Σχολής Ελληνικής Γραμματείας στο Χαρβαρντ, ενώ δίδαξε για μερικά χρόνια και στο Πανεπιστήμιο του Yale.

Ηταν ο πρώτος ο οποίος μετέφρασε Κωστή Παλαμά

Το έργο το οποίο άφησε πίσω του είναι κάτι περισσότερο από αξιομνημόνευτο, αφού κατά την διάρκεια της ζωής του μελέτησε τους αρχαίους τραγικούς, εκπόνησε διατριβή (1910) για τον Διγενή Ακρίτη, μετέφρασε σύγχρονούς του λογοτέχνες, ίδρυσε τον «Ελικώνα» (1911-1918), την πρώτη ελληνική φοιτητική Ενωση στις ΗΠΑ, και δημοσίευσε στα αγγλικά δοκίμια για τους Ελληνες λογοτέχνες της εποχής του.

Επιπλέον, ήταν ο πρώτος που μετέφρασε Κωστή Παλαμά, καθώς κι άλλους διηγηματογράφους της τότε εποχής όπως Παπαδιαμάντη, Δροσίνη, Ξενόπουλο, ενώ οι φιλολογικές μελέτες για τον αρχαίο τραγικό Ευριπίδη, αποτελούν ως και τις μέρες μας σημαντική βιβλιογραφική αναφορά.

Ο Βενιζέλος τον κάλεσε να διδάξει στην Ελλάδα, ωστόσο τον απέλυσαν…

O Βενιζέλος μάλιστα είχε αναγνωρίσει τις απόψεις του Φουτρίδη σχετικά με την ανώτατη εκπαίδευση, τον κάλεσε να τις εφαρμόσει και να έρθει από το Χαρβαρντ στην Αθήνα και ειδικότερα, να διδάξει τότε στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών.

Ο ίδιος δέχτηκε την πρότασή του, όμως του ζήτησε ένα χρόνο περιθώριο προκειμένου να διευθετήσει κάποιες εκκρεμότητες στην Αμερική.

Εντούτοις, τελικά ο Φουτρίδης δεν δίδαξε ποτέ, αφού η επόμενη κυβέρνηση από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον απέλυσε πριν καλά καλά αρχίσει να διδάσκει εδώ.

Σήμερα, αν κάποια στιγμή επισκεφτείτε τον Εύδηλο της Ικαρίας, θα διαπιστώσετε πως το Λύκειο της περιοχής ονομάζεται «Αριστείδης Φουτρίδης» προς τιμή αυτού του άνδρα που αν και προσέφερε τόσο πολλά στον ελληνικό πολιτισμό και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, η μοίρα δεν του επέτρεψε να γίνει γνωστός σε όλον τον πλανήτη, διαδίδοντας μέσω των έργων του τον ελληνικό πολιτισμό.

Διαβάστε επίσης την επιστολή της Μαργαρίτας Γκάρισον- Φουτρίδη προς την οικογένεια του Έλληνα καθηγητή στην οποία τους ανακοινώνει τον θάνατό του:

«Ἀγαπητὴ μητέρα Φουτρίδη καὶ Δέσποινα καὶ Γιάννη καὶ Ἀσπασία καὶ λοιποί:

Μὲ μεγάλη grave [σοβαρότητα] σᾶς ἔστειλα ἐκεῖνο τὸ ἀπαίσιο τηλεγράφημα: ἀλλ᾽ ἐφοβήθηκα μὴ μάθετε τὴν εἴδηση ἀπὸ ἄλλας πηγὰς (πρὶν ἢ ἐγὼ σᾶς γράψω).

Ὁ ἀγαπητὸς Ἄρης ἀπέθανε αἰφνιδίως εἰς τὴν νῆσον Chebeague τὴν Κυριακὴν 26 Αὐγούστου περὶ τὴν μεσημβρίαν. Ἦτο ἐξαισίας ὑγείας καθ᾽ ὅλον τὸ θέρος καὶ ὅλος ζωὴ καὶ σφρῖγος. Εἶχε κερδίσῃ ὀλίγο εἰς βάρος καὶ ἦτο εὔμορφος. Πόσο θέλω νὰ σοῦ μεταδώσω τὶς ἀναμνήσεις τοῦ καλοκαιριοῦ μας»