Back to top

Αρχαιοκάπηλοι πήγαν να κλέψουν αρχαία ελιά και να την πουλήσουν στο εξωτερικό

30/01/2019 - 07:45

Αρχαιοκάπηλοι πήγαν να κλέψουν αρχαία ελιά και να την πουλήσουν στο εξωτερικό! Μνημείο της φύσης η ελιά των Κουτρούφων Κυνουρίας! Οργιάζει η βιοπειρατία στην Ελλάδα! Αλλά ποιος δίνει σημασία (και) σε αυτήν την κλοπή του εθνικού μας πλούτου;

Μνημείο της φύσης η ελιά των Κουτρούφων Κυνουρίας!

Του Γιώργου Λεκάκη

Οργιάζει η βιοπειρατεία στην Ελλάδα!

Αλλά ποιος δίνει σημασία (και) σε αυτήν την κλοπή

του εθνικού μας πλούτου;

Πρόκειται για Μνημείο της φύσης τώρα πια. Που ίσως την αφήσουν ήσυχη να ξαποστάσει. Διότι αυτή μόνο προσφέρει…

Είναι η ελιά των Κουτρούφων, στο Νεοχώρι, στον επαρχιακό δρόμο Άστρους-Λεωνιδίου, στην υπέροχη, όσο και πανάρχαιη και μυστηριακή Κυνουρία Αρκαδίας…

Ο γνωστός και ονομαστός κάμπος της Θυρέας υπήρξε από την αρχαιότητα κατάφυτος από ελιές. Η ζωή της υπεραιωνόβιας ελιάς των Κουτρούφων, που αποτελεί ένα μνημείο της φύσης, ξεκινά πριν από 2.500 περίπου χρόνια…

«Εντεύθεν διελθούσιν Ανιγραία καλούμενο, οδόν στενήν και άλλως δύσβατον, έστιν εν αριστερά καθηκούσα επί θάλασσαν και δένδρα, ελαίας, μάλιστα, αγαθή τρέφειν γη» (βλ. Παυσανίας, ΙΙ.38.4 περί το 155 μ.Χ.).

Η αρχική, φυσική της θέση, υπήρξε στον ελαιώνα του κληροδοτήματος Κουτρούφων, Παναγιώτη Γιαννούκου (Παγιού), 500 μέτρα ανατολικά από τον χώρο όπου τώρα ευρίσκεται. Στις 23 Φεβρουαρίου 2010 εκριζώθηκε αυθαίρετα και παράνομα από τον ελαιώνα του κληροδοτήματος Γιαννούκου, με σκοπό να μεταφερθεί σε αγορά του εξωτερικού.

Διαβάστε:  Θρίλερ με φωτογραφίες Τούρκων στρατιωτών που δείχνουν ότι ανέβηκαν στα Ίμια

Χάρη στην κινητοποίηση του Τοπικού Συμβουλίου, του Πολιτιστικού Συλλόγου και των κατοίκων του χωριού μας, το μοναδικό αυτό φυσικό μνημείο, διασώθηκε και μεταφυτεύτηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2010 στην κεντρική πλατεία μας, ώστε να αναδεικνύεται και το κυριότερο να προστατεύεται.

Η ηλικία του δένδρου, τα αξιοθαύμαστα μορφολογικά του χαρακτηριστικά με περίμετρο κορμού 11 μ. και ύψος 4 μ., η αισθητική του αξία, οι θρύλοι και οι παραδόσεις που το συνοδεύουν, κατατάσσουν την ευλογημένη ελιά μας – του ήλιου θυγατέρα – ως ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο φυσικό μνημείο όχι μόνο για τον ελληνικό, αλλά και τον παγκόσμιο χώρο.

           Η σχετική πινακίδα, η οποία μαρτυρά των παραπάνω λόγων το άληθες.