Οι αρχαίοι Έλληνες μπορεί να είναι γνωστό ότι απολάμβαναν να πίνουν κρασί, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν το μοναδικό αλκοολούχο ποτό που κατανάλωναν, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Δύο ζυθοποιεία της Εποχής του Χαλκού που ανακαλύφθηκαν πολύ πρόσφατα αποδεικνύουν ότι η παρασκευή μπύρας ήταν μια συνηθισμένη διαδικασία στη χώρα μας πριν από 4.000 χρόνια!
Αρχαιολόγοι από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βρήκαν αρκετά αρχαιοβοτανικά υπολείμματα ενός δημητριακού που θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται στην παρασκευή μπύρας. Κάποια τέτοια υπολείμματα βρέθηκαν στην περιοχή Αρχοντικό στην Κέρκυρα και άλλα στην περιοχή Αργίσσα στη Ζάκυνθο.
Στο Αρχοντικό, οι αρχαιολόγοι βρήκαν περίπου 100 μεμονωμένους σπόρους δημητριακών που χρονολογούνται από την πρώιμη εποχή του Χαλκού, από το 2100 έως το 2000 π.Χ. Στην Αργίσσα, βρήκαν περίπου 3.500 σπόρους δημητριακών που χρονολογούνται στην εποχή του Χαλκού, περίπου από το 2100 έως το 1700 π.Χ.
Επιπλέον, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην περιοχή του Αρχοντικού μια δομή δύο δωματίων που φαίνεται ότι είχε κατασκευαστεί προσεκτικά για να διατηρεί χαμηλές θερμοκρασίες, έτσι ώστε οι αρχαίοι να μπορούν να επεξεργαστούν υπό σωστές συνθήκες τα δημητριακά για την παραγωγή της μπύρας.
Η ανακάλυψη αυτή είναι η παλαιότερη γνωστή μαρτυρία κατανάλωσης μπύρας στην Ελλάδα, αλλά όχι στον κόσμο. Κι αυτό γιατί η μπύρα δεν είναι καν το παλαιότερο αλκοολούχο ποτό που έχει καταγραφεί στην ανθρώπινη ιστορία. Οι προϊστορικοί άνθρωποι φαίνεται ότι είχαν ανακαλύψει το κρασί πολύ πριν τη μπύρα.