Αρχαία ψηφιδωτά με την Μέδουσα, κ.ά. θέματα αρχαίας ελληνικής Μυθολογίας ανακαλύφθηκαν στην νότια Σερβία - Φυσικά κανείς λαός που κατοικεί σήμερα εκεί δεν τα έχει στην… παράδοσή του...
Του Γιώργου Λεκάκη
Λεπτομέρεια από το μωσαϊκό με την Μέδουσα, που βρέθηκε στην Mediana, στην νυν νότια Σερβία. |
Κεφαλή του υπερφυσικού όντος της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, τηςΜέδουσας, σε μωσαϊκό, του 4ου αιώνα μ.Χ., ευρέθη στον αρχαιολογικό χώρο Mediana, στα ανατολικά και κοντά στην αρχαία ελληνική Ναϊσσό (ή Νίσσα, Νύσσα, Νύσσος, νυν Νις / Niš), της νοτιοανατολικής Σερβίας.
Η περιοχή έχει κατοίκηση εδώ και 7.000 χρόνια τουλάχιστον, με πρώτους και κύριους του Τριβαλλούς Θράκες. Ως θρακική Νύσσα είναι ένα από τα μέρη που διεκδικούν την γέννηση του θεού των Θρακών, και αγαπημένου όλων των Ελλήνων, Διονύσου.
Σύμβολο της περιοχής, το αρχαίο θρακικό σύμβολο, οι γρύπες... |
Η Mediana ήταν τόπος με πολυτελείς κατοικίες (με επαύλεις, βίλες), θερμαινόμενα λουτρά, σιταποθήκες (horreum), πύργους νερού (υδατοδεξαμενές - castellum aquae, ύψους 10 μ.), περιστύλια, κλπ. Μια σιταποθήκη είναι διαστάσεων 91 x 27 μ. Υπάρχουν λεκάνες βάθους 1,40 μ. που χρησίμευαν για την αποθήκευση υγρών (ελαιόλαδο και κρασί).
Η καλύτερα διατηρημένη θεωρείται μια κατοικία που χρονολογείται από την βασιλεία του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου (306-337 μ.Χ.), ο οποίος ως γνωστό εγεννήθη στην Ναϊσσό. Η βίλα αυτή είναι στο κέντρο της Mediana. Έχει έκταση περίπου 6.000 τ.μ. (98,6 Χ 63 μ.)! Έχει ψηφιδωτά δάπεδα 450 τ.μ.! Γι’ αυτό, λένε, ότι ίσως να είναι το πατρικό του αυτοκράτορος!
Κι άλλα αρχαία ψηφιδωτά, στην πόλη, με ελληνικά θέματα... |
Η πόλις είναι διάσημη για τα όμορφα ψηφιδωτά της, που καλύπτουν, συνολικά, επιφάνεια άνω των 800 τετραγωνικών μέτρων και για ευρήματα εκπληκτικών μαρμάρινων γλυπτών και κοσμημάτων!
Το 1979, η Mediana προστέθηκε στον κατάλογο Αρχαιολογικών Σημείων Εξαιρετικής Σημασίας, προστατευόμενος από την Δημοκρατία της Σερβίας.
Ανασκάφηκαν και δύο παλαιοχριστιανικές εκκλησίες, οι οποίες εκτίσθησαν ταυτόχρονα (το 378 μ.Χ.). Η πρώτη εκκλησία αποκαλύφθηκε το 2000, όταν βρέθηκε και ένα μονόγραμμα του Ιησού. Μόνο 8 μέτρα νότιά της, ανασκάφηκε το δεύτερο εκκλησάκι το 2007. Μεταξύ των ευρημάτων του ήταν και ένα χάλκινο δαχτυλίδι με έναν σταυρό. Άρα η Mediana ήταν μια μεγάλη και ιδιαίτερα χριστιανική κοινότητα και τα κατοπινά χρόνια…
Χάρτης της αρχαίας πόλεως:
1.Βίλα με περιστύλιο. 2.Θέρμες. 3.Νυμφαίο. 4 και 11.Σιταποθήκη. 5.Υδατοδεξαμενή. 6.Φρούριο. 7, 8, 9.Βίλες. 12-13.Ιερό. 14.Vicus < οίκος, οικισμός. 15.Νεκρόπολη.