Στο κινητό του Σύρου τζιχαντιστή εντοπίστηκαν βίντεο και φωτογραφίες με βασανιστήρια και εκτελέσεις συλληφθέντων από τον ISIS καθώς και ασύλληπτα βίαιες σκηνές, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.
Η υπόθεση κατέληξε στην σύλληψη του 32χρονου μετά από καταγγελίες της συζύγου του, τον περασμένο μήνα, για κακοποίηση της ίδιας και των ανήλικων παιδιών τους, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, φαίνεται πως δεν ήταν καθόλου αδιάφορος για τις ελληνικές αρχές, καθώς από την αρχή υπήρχε για την περίπτωσή του εντολή διακριτικής παρακολούθησης.
Όπως έγινε γνωστό από τις αστυνομικές πηγές, ο 32χρονος Σύρος, μαζί με την οικογένεια του, μπήκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Λέρο, τον Ιούνιο του 2016, μαζί με τις καραβιές των προσφύγων που έφταναν στην Ελλάδα την εποχή εκείνη.
Από την πρώτη στιγμή υπέβαλε αίτημα ασύλου, για το οποίο ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία. Ταυτοχρόνως όμως, από τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, εκδόθηκε το διοικητικό μέτρο της διακριτικής παρακολούθησης.
Τον Σεπτέμβριο του 2017, η σύζυγος του κατέφυγε στην αστυνομία στην Θεσσαλονίκη, όπου διέμεναν και κατήγγειλε ότι κακοποιούσε την ίδια και τα δύο τους παιδιά, γι’ αυτό και σχηματίστηκε σε βάρος του δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία. Λίγες ημέρες αργότερα, υπήρξε και άλλη καταγγελία, η οποία ανέφερε ότι είχε συμμετοχή σε ενέργειες του ISIS στη Συρία.
Μετά από αυτό το αρχικό μέτρο για διακριτική παρακολούθηση μετατράπηκε από την Κρατική Ασφάλεια σε απαγόρευση εισόδου στη χώρα, με βάση το οποίο, θα συλλαμβανόταν όπου εντοπιζόταν, ή αν έβγαινε από τη χώρα δεν θα μπορούσε να ξαναμπεί. Χτες ο 32χρονος εμφανίστηκε στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να δώσει συνέντευξη για το άσυλο, αλλά συνελήφθη και στον έλεγχο που έγινε βρέθηκαν τα βίντεο και οι φωτογραφίες στο κινητό του τηλέφωνο, σε κάποια από τα οποία, σύμφωνα με αστυνομική πηγή εμφανίζεται και ο ίδιος.
Το βράδυ, όταν άκουσε ότι επρόκειτο να παραπεμφθεί για συμμετοχή σε τρομοκρατική δράση, επιχείρησε να αυτοκτονήσει στο κελί του, κάνοντας βρόγχο την κουβέρτα του, αλλά τον πρόλαβαν οι αστυνομικοί. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου διαπιστώθηκε ότι δεν είχε κάτι σοβαρό και επέστρεψε στα κρατητήρια.
Με την υπόθεση ασχολείται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ γίνεται έλεγχος στο σπίτι που έμενε, σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και σε άλλα προσωπικά του αντικείμενα, στο πλαίσιο της έρευνας για να διαπιστωθεί η συμμετοχή του και ο βαθμός στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται.
Στο μικροσκόπιο των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών έχουν μπει τα δύο τάμπλετ και το smartphone του 32χρονου Σύρου, προκειμένου να ακτινογραφήσουν οι Αρχές τις επαφές και τις κινήσεις του. Βασικό μέλημα, είναι να αποκωδικοποιηθούν οι 16 μήνες της παραμονής του στη χώρα μας και να διαπιστωθεί εάν μέσω συνδέσμων ή επαφών κανόνιζε αιματηρές επιθέσεις. Άλλωστε, όπως ο ίδιος υποστήριξε στην κατάθεση που έδωσε στους αστυνομικούς, υπήρξε για δύο μήνες μέλος του ISIS, όμως διαφώνησε με την τακτική τους και αποφάσισε να δραπετεύσει από τη Συρία.
Κάτι που παραδέχτηκε και η σύζυγός του, λέγοντας πως ο άνδρας της «ήταν μέλος του Ισλαμικού Κράτους, αλλά στη Συρία -όχι εδώ. Όταν ήρθαμε από την Τουρκία σταμάτησε να εργάζεται για τον ISIS». Παράλληλα, η ίδια έδειξε να μην γνωρίζει για το φρικιαστικό υλικό με σκηνές βασανισμού που βρέθηκε στο κινητό του. «Δεν υπάρχουν βίντεο, μόνο φωτογραφίες με τους φίλους του» είπε η νεαρή γυναίκα, παρά το γεγονός ότι στα βίντεο που βρέθηκαν στο κινητό του και εκτιμάται ότι τραβήχτηκαν το 2012-2013, εμφανίζεται να συμμετέχει και ο ίδιος στις αποτρόπαιες αυτές πράξεις.
Οι Αρχές, από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα -τον Ιούνιο του 2016- είχαν θέσει σε διακριτική παρακολούθηση τον Σύρο, όμως από τον περασμένο Σεπτέμβριο, που η σύζυγός του κατήγγειλε ενδοοικογενειακή βία, προσπάθησαν να τον εντοπίσουν, προκειμένου να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις του.
Πράγματι, στις αρχές Οκτωβρίου εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, όμως, από τη φυσική παρακολούθηση δεν προέκυψαν περίεργες συναντήσεις. Ωστόσο, οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για έναν εκπαιδευμένο τρομοκράτη, που γνωρίζει πολύ καλά πώς να παίρνει μέτρα αυτοπροστασίας και να μην «καρφώνεται».
Έτσι, όλο το βάρος πέφτει πλέον στην ανάλυση πειστηρίων (τάμπλετ και τηλεφώνου), για να… ξεκλειδώσουν τις κινήσεις και τα πρόσωπα με τα οποία ερχόταν σε επαφή