Στη βάση νέας τροποποιητικής αρχιτεκτονικής μελέτης και γεωτεχνικής μελέτης προχωρά το έργο της στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Στράτου στο Αγρίνιο, μετά τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Η τροποποίηση της αρχικής μελέτης κρίθηκε επιβεβλημένη με βάση τα αποτελέσματα της γεωτεχνικής έρευνας, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τις ανασκαφικές έρευνες αλλά και τη λεπτομερέστερη τεκμηρίωση του μνημείου και της κατάστασης διατήρησής του. Το έργο προϋπολογισμού 1.600.000 ευρώ, είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» και υλοποιεί απολογιστικά και με αυτεπιστασία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.
Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Ο αρχαιολογικός χώρος της Στράτου υπήρξε η μεγίστη πόλη των Ακαρνάνων, και το αρχαίο θέατρο της, χωρητικότητας 6.000 θεατών περίπου, αποτελεί το μεγαλύτερο από τα ήδη πέντε αποκαλυφθέντα θέατρα της Αιτωλοκαρνανίας. Το αναστηλωτικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχει ως στόχο να συνδυάσει τόσο την προστασία του θεάτρου και την ανάδειξή του ως μνημείου, όσο και την αξιοποίησή του και απόδοσή του στην τοπική κοινωνία μέσω επαναχρησιμοποίησης».
Στη βάση της νέας εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής μελέτης, προβλέπονται επεμβάσεις για την προστασία των αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών ή λαξευμάτων επί του βράχου στο κοίλο και για την ανάδειξη των αρχιτεκτονικών μελών κερκίδων μέχρι τον περιμετρικό διάδρομο. Στις επεμβάσεις περιλαμβάνεται, επίσης, η προσθήκη νέου υλικού στις κατώτερες βαθμίδες του κοίλου, πίσω από τις προεδρίες και έως τις ζώνες ανάδειξης, διατήρησης σε κατάχωση ή στερέωσης πρανών. Όλα τα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη από ασβεστόλιθο θα επαναχρησιμοποιηθούν αφού αναταχθούν στις σωστές θέσεις. Επίσης, προβλέπονται επεμβάσεις στο κοίλο για την εξυπηρέτηση της κίνησης των επισκεπτών και της θέασης του μνημείου. Πέραν των επεμβάσεων επί του μνημείου, στον υπόλοιπο χώρο προβλέπονται, ανάμεσα σε άλλες: ανάταξη λίθων κατόπιν μελέτης του διάσπαρτου υλικού, ανασκαφικές εργασίες σε θέσεις όπου προτείνονται επεμβάσεις, διαμόρφωση νέων εισόδων στον αρχαιολογικό χώρο, τοποθέτηση πινακίδων τρισδιάστατης αναπαράστασης.