Back to top

Ανθελληνική ανακοίνωση από τα Τίρανα για τον θάνατο του 18χρονου Αλβανού στην Καβάλα

06/12/2018 - 14:41

Για «σειρά δολοφονιών Αλβανών» τις τελευταίες δύο εβδομάδες και «κύμα διωγμών» στην Ελλάδα που προκαλούν αγανάκτηση στην Αλβανία έκανε λόγο το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή τον θάνατο 18χρονου Αλβανού στην Καβάλα, παρόλο που ο άτυχος νεαρός δολοφονήθηκε από ομοεθνή του. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών αλλά και της ΕΛ.ΑΣ., η οποία σε ανακοίνωσή της τόνισε μεταξύ άλλων ότι «όλες οι σχετικές περιπτώσεις έχουν εξιχνιαστεί».

Ο δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας του 18χρονου είναι ένας 17χρονος μαθητής λυκείου αλβανικής καταγωγής, μόνιμος κάτοικος Καβάλας, ο οποίος πυροβόλησε τον 18χρονο στον θώρακα. Ο 17χρονος ομολόγησε την πράξη του κατά την προσαγωγή και την ανάκριση στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, ενώ σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές ισχυρίστηκε ότι τελικά ήταν ατύχημα, καθώς λογομάχησε με τον 18χρονο, με τον οποίο ήταν φίλοι αλλά είχαν οικονομικές διαφορές. Στην προσπάθειά του να τον εκφοβίσει το όπλο που είχε παράνομα στην κατοχή του εκπυρσοκρότησε, με αποτέλεσμα ο 18χρονος να βρει τραγικό θάνατο.

Σε ανακοίνωσή του για το συμβάν, το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας χρησιμοποίησε ανθελληνική ρητορική κάνοντας λόγο για τέταρτη «δολοφονία» Αλβανού πολίτη τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα, ενώ δεν δίστασε να αναφερθεί και στη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, παρόλο που πρόκειται για διαφορετικές ποινικές υποθέσεις.

«Υπό αυτές τις συνθήκες που οι συμπατριώτες μας νιώθουν την πίεση μιας πρωτοφανούς εκστρατείας μίσους και βίας, το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη δέσμευση του αλβανικού κράτους να προσφέρει στα θύματα και στις οικογένειές τους την αναγκαία νομική και οικονομική στήριξη και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους ως μελών της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής κοινότητας που ζει, σπουδάζει και προσφέρει επί δεκαετίες στην Ελλάδα», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Η ελληνική απάντηση
Στην απάντησή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε το αλβανικό υπουργείο να επιδείξει υπευθυνότητα και την απαιτούμενη από τις περιστάσεις ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, ενόψει του τελικού πορίσματος για τον θάνατο του Έλληνα πολίτη Κωνσταντίνου Κατσίφα από πυρά των αλβανικών δυνάμεων ασφαλείας. Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς διαμήνυσε ότι οι γενικεύσεις που επιχειρεί το αλβανικό Υπουργείο Εξωτερικών συνδέοντας διαφορετικές ποινικές υποθέσεις και αποδίδοντάς αυτές σε «ακήρυκτη εκστρατεία μίσους και βίας» δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι απαράδεκτες.

Εξάλλου, ο Αλέξανδρος Γεννηματάς κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου το κράτος δικαίου λειτουργεί αποτελεσματικά και σημείωσε ότι οι αρμόδιες Αρχές επιλήφθηκαν άμεσα των υποθέσεων που αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας, οι οποίες διερευνήθηκαν και ήδη εξιχνιάστηκαν, όπως αναφέρεται άλλωστε και στη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η αποφασιστικότητα των ελληνικών Αρχών να πατάξουν το έγκλημα σε κάθε μορφή του είναι δεδομένη και επανέλαβε την αυτονόητη καταδίκη σε κάθε μορφή βίας και ρατσισμού, που μπορεί να κοστίσει και ανθρώπινες ζωές.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, himara.gr.