Back to top

Αναβάθμιση της Ελλάδας σε «B» από τη Fitch

16/02/2018 - 23:40

Σε αναβάθμιση της Ελλάδας κατά μια βαθμίδα σε «B» από «Β-» προχώρησε ο οίκος Fitch, διατηρώντας θετικό το outlook. Ετσι, «ισοφαρίζει» την S&P που προ λίγων εβδομάδων προχώρησε σε ανάλογη κίνηση.

Η Fitch στην ανάλυσή της εκτιμά ότι η βιωσιμότητα χρέους της κεντρικής κυβέρνησης θα βελτιωθεί, υποστηριζόμενη από την διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη μείωση του πολιτικού ρίσκου, ένα σερί επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων και επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που ψηφίστηκαν και θα εφαρμοστούν έως το 2020. Οι προσδοκίες για ομαλή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης μειώνουν τον κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη να υπονομευτεί από ένα χτύπημα στην εμπιστοσύνη ή από το χτίσιμο ληξιπρόθεσμων οφειλών από την κυβέρνηση προς τον ιδιωτικό τομέα.

Το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία του οίκου ότι η τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής θα ολοκληρωθεί επίσης ως τον Αύγουστο του 2018 χωρίς τη δημιουργία αστάθειας και ότι το Eurogroup θα προσφέρει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους στην χώρα. Η φύση του ελληνικού χρέους και οι ευνοϊκοί όροι που προβλέπονται σημαίνουν ότι το κόστος εξυπηρέτησής του είναι χαμηλό παρά το μεγάλο ύψος του. Η μέση ωρίμανση είναι 18 χρόνια, μεταξύ των μεγαλύτερων μεταξύ του συνόλου των κρατών που παρακολουθεί η Fitch.

Ο οίκος περιμένει το Eurogoup να προσφέρει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους φέτος. Τα μέτρα θα έχουν στόχο να κρατήσουν το ετήσιο μεικτό κόστος εξυπηρέτησης κάτω του 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και του 20% στη συνέχεια, όπως δηλώθηκε στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017. Αυτό θα βελτιώσει τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα και θα στηρίξει την εμπιστοσύνη των αγορών, γεγονός που θα υποστηρίξει την πρόσβαση στις αγορές μετά το πρόγραμμα.

Εκτιμά ότι Ελλάδα και πιστωτές θα στοχεύσουν σε μια υβριδική καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ, που όπως υποστηρίζει, δεν θα απαιτεί προληπτική γραμμή στήριξης, αλλά θα συνεπάγεται σημαντικούς όρους (conditionality). Κατά τη γνώμη της Fitch τμήματα του πακέτου μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ίσως υπόκεινται σε όρους, που πιθανών θα επικεντρώνονται στην εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων που ψηφίστηκαν και θα ενεργοποιηθούν μετά τον Αύγουστο του 2018.

Οι ευρωπαίοι εταίροι φαίνεται πως στρέφουν την προσοχή αναφορικά με τους όρους (conditionality) σε ότι αφορά την Ελλάδα από την αυστηρή στόχευση στα δημοσιονομικά προς την σύνδεση τους με τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη του ΑΕΠ. Το Eurogroup συμφώνησε να αρχίζει τεχνική εργασία για ένα «αναπτυξιακό μηχανισμό προσαρμογής» που θα συνδέει τα μέτρα για το χρέος με την πραγματική ανάπτυξη μετά τη λήξη του προγράμματος. Κατά την Fitch αυτό θα είναι σημαντική εξέλιξη καθώς αυξάνει την εμπιστοσύνη ότι το χρέος γενικής κυβέρνησης θα παραμείνει σε βιώσιμο μονοπάτι σε περίπτωση αρνητικών αναπτυξιακών σοκ.

Η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει πρόοδο προς την κατεύθυνση της εξόδου στις αγορές. Εξέδωσε 7ετες ομόλογο με απόδοση 3,5%. Τα κόστη χρηματοδότησης μειώθηκαν απότομα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν η απόδοση του 10ετους ήταν 7%. Η βελτιωμένη μακροοικονομική εικόνα και οι προσδοκίες για ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα στηρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να επανακτήσει πρόσβαση στις αγορές. Αναμένεται η χώρα να συνεχίσει να εκδίδει χρέος και να χρησιμοποιήσει το έσοδο για να εξομαλύνει ακόμα περισσότερο το προφίλ ωριμάνσεων και να χτίσει ένα εύρωστο μαξιλάρι πριν το τέλος του προγράμματος.