Back to top

Αλ. Τσίπρας: Έκλεισε ο κύκλος των περικοπών

31/08/2018 - 14:13

«Με τον κύκλο των μνημονίων έκλεισε και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην εισαγωγική τοποθέτησή του στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει υπό τη νέα του σύνθεση.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «η έξοδος από τα μνημόνια γεμίζει τους πολίτες με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας». «Με σκληρή δουλειά και δύσκολες αποφάσεις δημιουργήσαμε προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Καλούμαστε να σχεδιάσουμε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα» ανέφερε.

«Καλούμαστε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα», είπε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα «για τη μεγάλη πλειοψηφία που σήκωσε το βάρος της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας».

Ανάκτηση της εργασίας

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι βασικός στόχος του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης είναι «η στήριξη των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογο βάρος». Αυτό, όπως είπε, θα γίνει πρωτίστως «με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες». Αναγνώρισε ακόμη πως «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για την ανασυγκρότηση της μισθωτής εργασίας», συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση θέτει «σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού». Επισήμανε στη συνέχεια πως «προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, που μπορεί να επιτευχθεί με τη διοικητική αποτελεσματικότητα και την καταπολέμηση των εστιών διαφθοράς στο διοικητικό μηχανισμό.

Σημείωσε επίσης πως η ανάκτηση της εργασίας δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τις μικρές επιχειρήσεις. «Πρέπει να ακούσουμε τα σήματα της αγοράς, να βρούμε τρόπους για την ελάφρυνση αυτών των κατηγοριών και να δώσουμε ευκαιρίες καινοτομίες με την αξιοποίηση όλων των απαραίτητων εργαλείων» είπε.

Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και στην οικονομία δεν έχει τελειώσει αλλά αντίθετα πρέπει να επιταχυνθεί και να βαθύνει». «Πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση να φτιάξουμε ένα κράτος σύγχρονο και ανταγωνιστικό» ανέφερε.

Σημείωσε ταυτόχρονα πως «μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα, δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων». «Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε», επισήμανε.

«Οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους»

Σημαντικός άξονας του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης, αποτελεί, όπως είπε ο κ. Τσίπρας και η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους. Σε αυτό τον τομέα θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης, δηλαδή, στα πεδία της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας, όπου έχουν γίνει ήδη μεγάλα βήματα, ανέφερε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα ένα κοινωνικό κράτος που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες .

Σημείωσε επιπλέον ότι αυτή η προοπτική της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι που διαφοροποιεί την κυβέρνηση «από τις δυναμεις του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που έχουν ακέραια την ευθύνη και για την άνοδο της ακροδεξιας και της μισαλλοδοξίας».

«Είμαστε σε καλό δρόμο»

Παρατήρησε στη συνέχεια ότι «είμαστε σε καλό δρόμο» και πως παρά την καταστροφολογία, «η Ελλάδα αποτελεί σήμερα καλή είδηση σε ένα διεθνές περιβάλλον που κάθε άλλο παρά σταθερό μποερί κανείς να χαρακτηρίσει».

Κάλεσε παράλληλα τα στελέχη της κυβέρνησης «να εργαστούν σκληρά για να ανοίξει μία νέα προοπτική για τον ελληνικό λαό», ενώ επισήμανε πως «η ιδιότητα του μέλους της κυβέρνησης δεν είναι αξίωμα, ούτε προνόμιο, αλλά ευθύνη». «Δεν μας χρωστάει ο λαός. Εμείς του χρωστάμε», υπογράμμισε για να συμπληρώσει: «Από την δική του εξουσία πηγάζει η δική μας ευθύνη. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Στην βαριά καθημερινότητα μας πρέπει πάντοτε να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι δίνουμε καθημερινά εξετάσεις. Εξετάσεις αποτελεσματικότητας και εξετάσεις ευπρέπειας, κοινωνικής ευαισθησίας και κατανόησης. Εξετάσεις ηθικής και πολιτικής ποιότητας».

Διαμήνυσε τέλος πως «αλαζονικές συμπεριφορές, κλειστές πόρτες και κλειστά αυτιά, αίσθηση αυτάρκειας, άρνηση συντονισμού, προσωπικές στρατηγικές είναι χαρακτηριστικά των υπουργών και των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα» και «δεν έχουν θέση στη δική μας κυβέρνηση».