Επτά παιδιά- τρία εκ των οποίων βρίσκονται στο περιβάλλον του άτυχου 8χρονου που κατέληξε από στρεπτόκοκκο - βρέθηκαν θετικά στη νόσο στο νοσοκομείο της Νάουσας, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο της Νάουσας έχουν προσέλθει 21 παιδιά, τα οποία έκαναν το τεστ για στρεπτόκοκκο (Strep Test) και βρέθηκαν τα 7 θετικά. Τα τρία από το περιβάλλον του 8χρονου παιδιού.
Τους χορηγήθηκε αντιβίωση και πήγαν σπίτι τους, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γιαννάκο. Ωστόσο στο νοσοκομείο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, νοσηλεύεται ένα 9χρονο παιδί συγγενής του 7χρονου που διεκομίσθη από Νάουσα με ασθενοφόρο σε σταθερή καλή κατάσταση θετικό στον στρεπτόκοκκο.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ απευθύνει έκκληση σε όλους τους γονείς, να είναι προσεκτικοί και με το πρώτο σύμπτωμα, να επισκέπτονται τον γιατρό τους.
Προσθέτει ακόμη ο κ. Γιαννάκος: «Ο θάνατος του 7χρονου είναι ένα τραγικό γεγονός που έχει συγκλονίσει όλους μας. Αρκετές φορές έχουμε καταγγείλει τις τραγικές ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων στα περιφερειακά νοσοκομεία. Όμως το Νοσοκομείο της Νάουσας διαθέτει επαρκή στελέχωση σε παιδιάτρους. Υπηρετούν πέντε παιδίατροι στο νοσοκομείο και λειτουργεί τμήμα βραχείας νοσηλείας 4 κλινών για παρακολούθηση των παιδιών που προσέρχονται. Εάν τα παιδιά που προσέρχονται χρήζουν νοσηλείας διακομίζονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Παραμένει το πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ ΠΑΙΔΩΝ όπου για όλη τη ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ έχουμε 8 κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι οι πέντε παιδίατροι ιατροί του νοσοκομείου Νάουσας είναι εξαίρετοι επιστήμονες που έχουν σώσει πολλά παιδιά της περιοχής».
Τέλος και η ΠΟΕΔΗΝ, αναμένει το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας.
Οι οδηγίες του καθηγ. Α. Κωνσταντόπουλου για τον στρεπτόκοκκο
Εξάλλου, και ο Καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, αναφερόμενος στο 8χρονο αγοράκι, που κατέληξε από στρεπτόκοκκο στην Ημαθία, απευθύνει έκκληση προς όλους τους συναδέλφους του, να αξιολογούν το κάθε περιστατικό- και ιδιαίτερα τα παιδιά με πυρετό- τόσο κλινικά όσο και εργαστηριακά, προκειμένου να εντοπίσουν εάν ο πυρετός προέρχεται από στρεπτόκοκκο, ή από ίωση.
Ακόμη και μία γενική εξέταση αίματος, μπορεί να δείξει εάν υπάρχει πρόβλημα στρεπτόκοκκου ώστε να λάβει άμεσα αντιβίωση ένα παιδάκι, επισημαίνει ο καθηγητής, ο οποίος προσθέτει ότι αντίθετα από ό,τι νομίζουμε, ένα strept test, μπορεί να δείξει σε ποσοστό μόλις 60% με 65% εάν υπάρχει πράγματι στρεπτόκοκκος.
Η εκτίμησή του για το 8χρονο παιδάκι που κατέληξε στην Ημαθία, είναι ότι το παιδί πρέπει να είχε το μικρόβιο από την αρχή που νόσησε και υπήρξε καθυστέρηση μάλλον στη διάγνωση. Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνεται όσο πιο άμεσα η διάγνωση, ενώ η κλινική διάγνωση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Και αυτό, διότι εάν το παιδί έχει πύον ρυπαρό και βρώμικο στο λαιμό του, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει στρεπτόκοκκος, ενώ εάν το πύον είναι σχεδόν λευκό, τότε υπάρχει ίωση.
Σε κάθε περίπτωση, ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος, τονίζει ότι το κάθε περιστατικό, πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή και υπευθυνότητα και να γίνεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα η διάγνωση.