Μετά τα παράπονα αλλά και τα προβλήματα που υπήρξαν, αφού η προηγούμενη παράταση έληξε στις 30 Ιουνίου, πάρθηκε απόφαση για να συνεχιστεί η διαδικασία. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν ότι καθάρισαν το οικόπεδό τους στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr ειδάλλως απειλούνται με πρόστιμο. Και προβλέπονται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες των δήμων. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 300.000 δηλώσεις εκκρεμούν όμως πολλαπλάσιες. Ωστόσο, υπάρχει και μία μερίδα πολιτών, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία των καθαρισμών κι αναμένεται να την ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες.
Ο καθαρισμός, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας περιλαμβάνει:
- Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
- Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα ξερά κλαδιά.
- Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
- Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
- Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
- Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Ο καθαρισμός αφορά σε οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται σε:
- Περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
- Περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
- Εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω
- Σε περιοχές που έχει ενημερώσει σχετικά η αρμόδια δασική υπηρεσία
- Εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.