Διέξοδο μέσα από τα κείμενα και τα γραπτά αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, όπως ο Αριστοτέλης και ο Πλάτωνας, αλλά και νεότερων κλασικών στοχαστών, όπως οι Καντ, Νίτσε και Φρόιντ, αλλά και του ιστορικού Πλούταρχου και αρχαίων μαθηματικών φαίνεται ότι έβρισκε ο ανθυπολοχαγός Αγγελος Μητρετώδης κατά τη διάρκεια της πεντάμηνης φυλάκισής του μαζί με τον λοχία Δημήτρη Κούκλατζη στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Αυτό αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πατέρας του Αγγελου Νίκος Μητρετώδης, ο οποίος ανήμερα της Παναγίας μαζί με την οικογένειά του βίωσε το προσωπικό του θαύμα: την απελευθέρωση του μονάκριβου γιου του, ενός ανθρώπου «συγκροτημένου και ψύχραιμου, ενός ανθρώπου με αρχές και ήθος» όπως λέει. Ο κ. Νίκος Μητρετώδης εξιστορεί άγνωστες πτυχές του «μαρτυρίου» που έζησαν οι δύο Ελληνες αξιωματικοί, οι γονείς και τα αδέρφια τους, λίγες ώρες αφότου τα παιδιά τους επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη.
Μιλώντας για τον γιο του, ο κ. Νίκος Μητρετώδης αναφέρει ότι, αν και άνθρωπος της τεχνολογίας και των νέων μέσων, μέσα στη φυλακή μαζί με τον Κούκλατζη το έριξε στο διάβασμα, προκειμένου να περνούν οι ώρες των 167 ημερών που έμεινε φυλακισμένος στην Τουρκία. «Αυτή ήταν η μόνη τους παρηγοριά» υποστηρίζει.
«Βιώσαμε ένα σκοτσέζικο ντους. Ακούγαμε έγκριτους δημοσιογράφους και δικηγόρους να λένε ότι τα παιδιά θα μείνουν μέσα για πολλά χρόνια. Δεν ξέραμε τι να πιστέψουμε. Θεωρούσαμε ότι γνώριζαν και δεν έλεγαν ή υπέθεταν πράγματα που εμείς δεν γνωρίζαμε» αναφέρει ο κ. Μητρετώδης.
Οπως λέει, οι συνθήκες κράτησης των δύο παιδιών ήταν καλές. Αποκαλύπτει ότι φοβήθηκε όταν ακούστηκε πως οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για κατασκοπία.
«Οταν άρχισαν να μπλέκουν την ψηφιακή τεχνολογία με την κατασκοπία, τότε ανησύχησα, ειδικά για μια χώρα σαν την Τουρκία. Αναρωτιόμουν μήπως τα στοιχεία της κατασκοπίας “φυτευτούν”» τονίζει ο πατέρας του ανθυπολοχαγού. «Ζήσαμε το μαρτύριο της σταγόνας και έναν εφιάλτη» λέει.
Μέσω της «κυριακάτικης δημοκρατίας» ο κ. Μητρετώδης ευχαριστεί την πολιτική, την πολιτειακή και τη στρατιωτική ηγεσία του τόπου που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό τους.
«Η συμπαράσταση του κόσμου μάς έδινε και μας δίνει κουράγιο. Ο Αγγελος και ο Δημήτρης έγιναν σύμβολο ενότητας όλου του ελληνικού λαού και έγιναν παιδιά των Ελλήνων. Μας στήριξαν οι πολιτικοί, η Εκκλησία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες» υποστηρίζει ο πρώην αστυνομικός διευθυντής που, εκτός από τη σύζυγό του, στήριζε ψυχολογικά στα τηλέφωνα και σε κάθε επίσκεψη τον γιο του. Σήμερα για τον Αγγελο Μητρετώδη όλα μοιάζουν με μακρινό παρελθόν, αφού από την πρώτη στιγμή της επιστροφής του στην Καστοριά δέχεται επισκέψεις στο σπίτι και περνά χρόνο που στερήθηκε με τους φίλους του και τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Ο κ. Μητρετώδης αποκαλύπτει ότι λίγες ώρες πριν από την αποφυλάκιση του γιου του προσευχήθηκε στην Παναγία των Ποντίων, την Παναγία Σουμελά, στους πρόποδες του Βερμίου, όπου βρέθηκε με την οικογένεια του Κούκλατζη. Η είδηση της απελευθέρωσης των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων βρήκε τις δύο οικογένειες στη Θεσσαλονίκη. Τότε επικοινώνησαν μαζί τους παράγοντες της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τους μετέφερε τα χαρμόσυνα νέα. Αρχικά δεν πίστευαν αυτό που άκουγαν.
Οσο οι ώρες περνούσαν και η στιγμή που θα αντίκριζαν και θα αγκάλιαζαν ξανά τα δύο παλικάρια τους πλησίαζε, τα λεπτά έμοιαζαν αιώνες.
Οι τέσσερις γονείς βρέθηκαν στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή.
Η πρώτη φωτογραφία της επιστροφής μέσα στο πρωθυπουργικό Embraer τούς γέμισε χαμόγελα. Λίγο μετά τις 03.30 το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο και Μητρετώδης και Κούκλατζης εξήλθαν χαιρετώντας στρατιωτικά και δεχόμενοι τις τιμές αγήματος του Γ’ Σώματος Στρατού. Παρουσιάστηκαν στον κ. Καμμένο, ο οποίος τους ασπάστηκε και στη συνέχεια έπεσαν στις αγκαλιές των δικών τους ανθρώπων. Αυτών που ονειρεύονταν 167 νύχτες και που περίμεναν πώς και πώς να αγγίξουν ξανά. Μάλιστα, ο κ. Μητρετώδης χαιρέτισε τον μονάκριβο Αγγελό του στρατιωτικά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο, όπως λέει, να τιμήσει και να γεμίσει τόλμη τον νεαρό ανθυπολοχαγό. Στη συνέχεια τον σφιχταγκάλιαζαν πότε εκείνος πότε η σύζυγός του Βενετία.
Οι δύο στρατιωτικοί, έχοντας στο πλευρό τους τις οικογένειές τους, ακολούθησαν τον κ. Καμμένο, ευχαρίστησαν τους δημοσιογράφους και τον κόσμο για τη συμπαράστασή τους και στη συνέχεια αποχώρησαν για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να υποβληθούν στις απαραίτητες εξετάσεις. Προηγήθηκε στάση στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, όπου έφαγαν σούπα και ψάρι. Ελαβαν ολιγοήμερη άδεια και επέστρεψαν στα σπίτια τους.
«Ζούμε στιγμές ευτυχίας»
Ο πρώτος καφές του Δημήτρη Κούκλατζη με τον παιδικό του φίλο Χρόνη Μαραζίδη
Ο Δημήτρης Κούκλατζης και οι γονείς του έμειναν στη Θεσσαλονίκη, όπου πρόσφατα η αδερφή του έφερε στον κόσμο τη δεύτερη ανιψούλα του. «Είμαστε όλη η οικογένεια μαζί και ζούμε τις στιγμές ευτυχίας όλοι μαζί» δηλώνει ο Νίκος Κούκλατζης στην «κυριακάτικη δημοκρατία».
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Κούκλατζης, θείος του λοχία, αναφέρει ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ανιψιό του. «Κλαίγαμε και οι δύο από χαρά στο τηλέφωνο. Τον συμβούλεψα να ηρεμήσει και να χαλαρώσει» αναφέρει ο κ. Χρήστος. «Πρέπει να απαλλαγεί από τη φόρτιση. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το θαύμα» συμπληρώνει. Ο θείος του Δημήτρη Κούκλατζη αναφέρει ότι τα περιθώρια για να απελευθερωθούν οι δύο αξιωματικοί στένευαν και η απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης τούς εξέπληξε. «Ζούμε μια οικογενειακή ευτυχία» καταλήγει.