Γράφει η Κατερίνα Ζιαζιά - Σουφλιά
Ο πλανήτης γη για δισεκατομμύρια χρόνια εξελίσσεται. Το ίδιο και η ζωή. Γη, ατμόσφαιρα, πανίδα, χλωρίδα συνθέτουν το θαύμα της Ζωής! Ο άνθρωπος, μέρος αυτής της ζωής αναπνέει, ζει, εξελίσσεται παράλληλα με τη φύση!
Αυτό που υπάρχει στη γη, το θαύμα της φύσης, τη ζωή, οι επιστήμονες το αποδίδουν σε μια αναπόφευκτη συνέπεια των φυσικών νόμων και η σημερινή επιστημονική γνώση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ζωή δεν μπορεί να είναι μοναδικό προνόμιο του πλανήτη Γη, αλλά αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη.
Εγώ πάλι πιστεύω στη Θρησκεία. Πιστεύω ότι ήμαστε δημιούργημα του Θεού! Πιστεύω ότι η αρμονία της φύσης και της ζωής είναι δώρο Θεού! Πατέρας και μάνα έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, ιδιότητα και ρόλο.
Μιλώ ως θηλυκό, μάνα, για τη μάνα, χωρίς να υποτιμώ τον ρόλο, τη συμβολή και την ιδιότητα του αρσενικού, του πατέρα στη δημιουργία και στη διατήρηση της ζωής. Ο θρύλος θέλει τη λύκαινα να θηλάζει δύο μωρά αντί να τα φάει! Θρησκείες μύθοι, παραδόσεις σε όλους τους λαούς του πλανήτη ορίζουν τη μάνα ως πηγή ζωής και το μητρικό ένστικτο κυρίαρχο. Το σίγουρο είναι ότι η γυναίκα έχει το ένστικτο της αναπαραγωγής μέσα της.
Μήτρα της ζωής είναι το θηλυκό, στα φυτά, στα πτηνά, στα θηλαστικά, στα έντομα, παντού. Είναι νόμος της φύσης και ο λογικός άνθρωπος για να τα προσδιορίζει και να τα ξεχωρίζει εδώ και χιλιάδες χρόνια έδωσε όνομα και ρόλους! Θηλυκό και αρσενικό, άνδρας και γυναίκα, μάνα και πατέρας!
Πέρυσι δειλά - δειλά διέρρευσε ότι θα προσδιοριζόμαστε ως κηδεμόνες των παιδιών μας σε μερικά έγγραφα και όχι ως μάνα και πατέρας. Χθες το μήνυμα ήρθε από μια κοινοτική χώρα, τη Γαλλία, και σύντομα για λόγους εναρμόνισης της κοινοτικής νομοθεσίας θα έρθει και στην πατρίδα μας.
Σύμφωνα με την εισηγήτρια: «Είναι αναχρονιστική η διάκριση της οικογένειας» με βάση το φύλο των γονέων τους. Το σχετικό διάταγμα αναφέρει ότι «Για την αποφυγή διακρίσεων, οι σχολικές εγγραφές, οι σχολικοί κατάλογοι, οι γονικές εξουσιοδοτήσεις και κάθε άλλο επίσημο έγγραφο που αφορά στα παιδιά, θα περιλαμβάνει αποκλειστικά τις λέξεις Γονέας 1 και Γονέας 2» και πρόσθεσε πως «για μας, αυτό το άρθρο αποτελεί μέτρο κοινωνικής ισότητας».
Ο αντίλογος στη γαλλική Βουλή καταγγέλλει: «την τρομακτική ιδεολογία, η οποία στο όνομα μιας άμετρης ισότητας προωθεί την αφαίρεση σημείων αναφοράς, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στην οικογένεια». Καθώς επίσης ότι «Όταν ακούμε να λένε ότι έχουμε ένα αναχρονιστικό μοντέλο οικογένειας» και θυμίζει πως «σήμερα στην κοινωνία μας, με όλες τις αλλαγές στους γάμους που έχουμε ενσωματώσει, γύρω στο 95% των ζευγαριών είναι άντρας με γυναίκα».
Αντιρρήσεις εξέφρασε όμως και η μεγαλύτερη ένωση για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων γονέων της Γαλλίας: «Θα δημιουργήσει γονεϊκή "ιεραρχία". Ποιος θα είναι ο "γονέας 1" και ποιος ο "2";», δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάντρ Ουρβίτς που ζήτησε πιο συγκεκριμένες τροποποιήσεις, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα να υπάρχει «πατέρας, μητέρα ή νομικός εκπρόσωπος».
Εκτιμώ ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις ή να αρνούμαστε τη φύση. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα πλέον η οικογενειακή διαφορετικότητα και οι σεξουαλικές επιλογές.
Είναι όμως ταυτόχρονα και δικό μας δικαίωμα να υπερασπιστούμε τη φύση μας, τις αξίες μας, την ταυτότητά μας ως μάνες και γυναίκες!
Πρέπει να προετοιμαστούμε με νομικά εφόδια ώστε να μην μας αφαιρέσουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού! Ως γυναίκες και μάνες, ας ορθώσουμε το ανάστημά μας. Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτο να παραδώσουμε το αυτονόητο.
Ας συνθέσουμε λοιπόν όλοι εμείς με τις ίδιες παρακαταθήκες και αγωνίες, τις δυνάμεις μας με σκοπό να διατηρήσουμε εμείς και τα παιδιά μας το αυτονόητο!
Ας υψώσουμε την ασπίδα της μάνας για ακόμα μια φορά δημιουργώντας τείχος προστασίας στον «κανόνα» και όχι στην «εξαίρεση».
Πρέπει ως γυναίκες θεματοφύλακες της οικογένειας και πηγή της μητρότητας να αρνηθούμε τον ανόητο εκσυγχρονισμό στην υπηρεσία ρατσιστικής λογικής!
Οι μάνες δεν ενοχλήσαν κανέναν, είτε πολύτεκνες, είτε «μονόγεννες», είτε γυναίκες που λαχτάρησαν να γίνουν μάνες και δεν ευδοκίμησε να το ζήσουν, είτε μάνες που γέμισαν το κορμί τους ορμόνες για να κυοφορήσουν, είτε μάνες που ρίσκαραν τη ζωή τους για να φέρουν μια νέα ζωή, είτε μάνες που έχασαν τη ζωή τους για να δώσουν ζωή, είτε μάνες που υιοθέτησαν, είτε ανύπαντρες μητέρες, είτε μάνες ανάδοχες, είτε, είτε...
Πόσες επιστήμες πρέπει να ανατρέψουν χρόνια ερευνών, απόψεων και θεωριών για την ικανοποίηση μιας μειοψηφίας;
Δεν αρνούμαι τα δικαιώματα κανενός. Απλά αρνούμαι τη διαστρέβλωση της αλήθειας, την ανατροπή της φύσης, τον κρυφό ρατσισμό εις βάρος μας στην υπηρεσία φαύλων ανθρώπων! Σέβομαι τα δικαιώματα καθενός. Απλά απαιτώ τον ίδιο σεβασμό και στα δικά μου δικαιώματα. Στη ζωή μου και στις επιλογές μας!
Μη μας αφαιρείτε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού! Αφήστε εμάς να λέμε και να γράφουμε μάνα και πατέρας και δώστε και το δικαίωμα στη μειοψηφία να διαλέγει το Α και το Β.
* Η κ. Κατερίνα Ζιαζιά – Σουφλιά είναι δημοτική σύμβουλος, γραμματέας του Δ. Σ. Δήμου Λαρισαίων