Back to top

45η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας - Όλα όσα έγιναν στο Προεδρικό Μέγαρο

25/07/2019 - 08:45

Μήνυμα ενότητας σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των εθνικών μας θεμάτων απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στη δεξίωση για την 45η Επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό Μέγαρο, που άνοιξε με τον Εθνικό Ύμνο από την παιδική ορχήστρα της Λυρικής και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης, πολιτικών αρχηγών, υπουργών και βουλευτών.

«Τιμούμε, όπως αρμόζει στην περίσταση και με ενωμένες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, την εμβληματική επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την 24η Ιουλίου 1974» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Παράλληλα, επισήμανε, ότι φέτος, έχουμε έναν ακόμη λόγο να είμαστε υπερήφανοι για την συνέπειά μας ως προς την εκπλήρωση του χρέους υπεράσπισης της Δημοκρατίας, καθώς κατά τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις από την μια πλευρά οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτούργησαν άψογα, ενώ οι μετέπειτα κοινοβουλευτικές διαδικασίες εξελίχθηκαν υποδειγματικώς. «Και, από την άλλη πλευρά, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού απέδειξε, αντιθέτως μάλιστα απ’ ό,τι συνέβη σε άλλα μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας, πως τα μορφώματα φασισμού ή και ναζισμού δεν έχουν θέση στο Ιερό Πτολίεθρο της Δημοκρατίας μας, στην Βουλή των Ελλήνων», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλούν ενώ παρακολουθεί ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας (Δ), στη δεξίωση για την 45η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Ιερό χρέος να μην ξεχνάμε την Κύπρο
Αναφέρθηκε, επίσης, και στο ιερό χρέος που έχουμε να μην ξεχνάμε την μαρτυρική Κύπρο και τον αγώνα για την τελική της δικαίωση, κάνοντας λόγο για επίλυση του Κυπριακού με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, άρα σεβασμό της κυριαρχίας της κατά τρόπο που αφενός δεν συμβιβάζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων και, αφετέρου, οριοθετεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κλείνοντας, έκανε ειδική αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι και στα εξίσου τραγικά θύματά της, σημειώνοντας ότι πέρσι, η γιορτή της Δημοκρατίας ματαιώθηκε για να τιμήσουμε με το πένθος μας την μνήμη τους και κατέληξε διαβεβαιώνοντας ότι «η τραγωδία στο Μάτι και τα θύματά της δεν θα λησμονηθούν ποτέ, αφού μόνον έτσι θα αποτρέψουμε στο μέλλον οιασδήποτε μορφής επανάληψή της».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός θα βρει το δρόμο που του ταιριάζει και την προοπτική που του αντιστοιχεί.

Τι δήλωσαν πολιτικοί αρχηγοί
«Σαράντα πέντε χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις. Η ποιότητα της Δημοκρατίας είναι το μεγάλο ζητούμενο», δήλωσε κατά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο μετά τη δεξίωση για τα 45 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Η έξοδος από την κρίση, οι δουλειές, η επιστροφή των νέων, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή εποχή, τόνισε η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, «απαιτούν προοδευτικές λύσεις. Ο αγώνας κατά της δεξιάς, της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού είναι διαρκής. Το ΚΙΝΑΛ, θα διεκδικήσει τις αναγκαίες αλλαγές, για την ενίσχυση της δημοκρατίας μας, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε όσους αγωνίστηκαν για την δημοκρατία και την ελευθερία. Δεν ξεχνάμε τα θύματα ένα χρόνο πριν στο Μάτι. Δεν ξεχνάμε γιατί έτσι σχεδιάζουμε με ασφάλεια το μέλλον».

«Σαράντα πέντε χρόνια μετά την αποκατάσταση της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, το βασικό συμπέρασμα που βγάζουμε όλοι μας, είναι ότι μόνο με την πάλη και τον αγώνα, μπορούν να κατακτηθούν δικαιώματα, και να κατακτηθούν τα πάντα, για να ανατείλει ένα πιο φωτεινό μέλλον για την πατρίδα μας για το λαό μας», δήλωσε από την πλευρά του ο Γ.Γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Δηλώσεις έκανε έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Αυτή η ημέρα, αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Γιορτάζουμε βέβαια την επαναφορά της δημοκρατίας μας, δυστυχώς όμως με την απώλεια της μισής κοινωνίας. Και το χειρότερο δε απ' όλα, ότι σήμερα είναι επίκαιρο το μήνυμα αυτό, για ένα πολύ σημαντικό λόγο. Είμαστε υπό επιτροπεία, έχουμε τρόικα, δεν έχουμε εθνική ανεξαρτησία, ούτε οικονομική αυτοτέλεια. Άρα πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη μια φορά για να αποκτήσουμε την πραγματική δημοκρατία που δικαιούται ο Έλληνας».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΚΘ