Back to top

23 Ιουλίου 2018: Η μαύρη μέρα της Ελλάδας

23/07/2019 - 08:49

Ήταν μια εθνική τραγωδία.

Η φονική πυρκαγιά του περσινού Ιουλίου στην Αττική ήταν η δεύτερη χειρότερη του 21ου αιώνα, μετά τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές της Αυστραλίας το 2009, με 180 νεκρούς.

Στις 23 Ιουλίου 2018, ώρα 13:30, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά κοντά στην Κινέτα.

Στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκαν πολύ ισχυρές δυνάμεις.

Λίγες ώρες αργότερα όμως μια δεύτερη φωτιά εκδηλώθηκε στην Πεντέλη.

«Κάποια στιγμή, αφού παρατηρούσαμε, είδαμε κι έναν καπνό ο οποίος έβγαινε από την Πεντέλη. Απροσδιόριστο βέβαια στην αρχή το σημείο γιατί υπάρχουν κάποιοι λόφοι μπροστά. Ήμασταν εμείς που δώσαμε από εδώ από το κέντρο που βλέπετε το συμβάν στο 199», θυμάται ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, Μάνος Τσαλιαγκός.

Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα.

Το πύρινο μέτωπο κατευθύνθηκε ανατολικά προς τις ακτές και απειλούσε τον Νέο Βουτζά, το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι, πολύ κοντά στη Ραφήνα.

Επικράτησε ένα εφιαλτικό σκηνικό. Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, στα στενά δρομάκια, ακόμη και στις ακτές.

Οι αδυναμίες στον συντονισμό των αρχών επέτειναν το χάος.

Ο κόσμος έτρεχε να σωθεί χωρίς καθοδήγηση.

«Όπου πήγαινα η φωτιά ήταν από πίσω. Δεν προλάβαινα. Μπροστά εγώ με τη μηχανή κι η φωτιά λες και με κυνήγαγε», εξιστορεί ένας από τους εγκαυματίες, Δημήτρης Φιλιππής.

«Πανζουρλισμός. φόβος, ουρλιαχτά, οι κάφτρες πετάγονταν μέχρι τα κύμματα, μέχρι τη θάλασσα», λέει συγκινημένη ακόμη και σήμερα η κάτοικος στο Μάτι, Μαρία Μήλα.

Συνολικά 102 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκ των οποίων 11 παιδιά.

Το μικρότερο ήταν μόλις έξι μηνών.

Οι περισσότεροι νεκροί ήταν Έλληνες, αλλά έχασαν τη ζωή τους και άνθρωποι από την Πολωνία, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και τη Γεωργία.

Σχεδόν 200 μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης 24 Ιουλίου, σε ένα χωράφι πάνω από την ακτή εντοπίστηκαν οι σοροί 26 εκ των θυμάτων που κάηκαν επειδή δεν βρήκαν πρόσβαση στη θάλασσα.

«Το πύρινο μέτωπο τους πιέζει από δυτικά. Οπότε βρίσκουν τις δύο πόρτες ανοιχτές, την πρώτη και τη δεύτερη, μπαίνουν σε αυτή την πόρτα και μαζί με τους ιδιοκτήτες τρέχουν και κατεβαίνουν στο πρανές της παραλίας, μέσα από τα σκαλοπάτια. Η δεύτερη ομάδα, επειδή έχει αυτήν την καθυστέρηση των τριών τεσσάρων λεπτών δυστυχώς εισέρχεται σε αυτήν την πόρτα έχοντας τη φλόγα πλέον να τους απειλεί μπαίνουν στο οικόπεδο αλλά αυτά τα τρία μοιραία λεπτά έπαιξαν καθοριστικό ρόλο γιατί έρχεται ταυτόχρονα η παραλιακή φλόγα μέσω του ρέματος, τ ο οποίο τους εγκλωβίζει μέσα στο κτήμα και καίγονται», περιγράφει ο κάτοικος στο Μάτι, Πέτρος Φράγκος.

Ένα παγκόσμιο κίνημα αλληλεγγύης αναπτύχθηκε, μπροστά στην ανείπωτη τραγωδία της Ελλάδας.

Δείτε τa βίντεο του euronews.com και του ΑΠΕ