Back to top

Υπόθεση πρώην Μητροπολίτη Κιτίου: 6 γυναίκες τον έχουν καταγγείλει για άσεμνη συμπεριφορά

17/05/2023 - 15:05

Η απόφαση καταπέλτης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, που έκρινε ένοχο τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, για άσεμνη επίθεση σε 16χρονη κοπέλα το 1981, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας που για δεκαετίες και παρά το γεγονός πως είχε βουίξει η Λάρνακα, κρατείτο ερμητικά κλειστό με τις ευθύνες να βαραίνουν κυρίως την Εκκλησία της Κύπρου. Στη δίκη για την άσεμνη επίθεση, δεν αποκαλύφθηκε μόνο η δράση του σε σχέση με την άσεμνη επίθεση στην 16χρονη, αλλά και ο τρόπος ζωής του σε ταξίδια στο εξωτερικό, όπου έβγαζε τα ράσα ακολουθώντας την πρακτική καθολικών ιερέων, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε.

Για ένα από αυτά τα ταξίδια, μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Φ», έγινε το 2021 καταγγελία από γυναίκα η οποία ισχυρίστηκε ότι της επιτέθηκε άσεμνα. Πρόκειται για γυναίκα που διαμένει στο εξωτερικό και επικοινώνησε με την Αστυνομία, αναφέροντας πως πριν από περίπου δύο δεκαετίες ο Μητροπολίτης Κιτίου της επιτέθηκε άσεμνα στις ΗΠΑ. Η υπόθεση αυτή δεν προχώρησε, επειδή το κατ’ ισχυρισμόν αδίκημα έγινε στο εξωτερικό.

Την ίδια περίοδο έγιναν στην Αστυνομία άλλες τρεις καταγγελίες. Η μία ήταν της γυναίκας που κατήγγειλε βιασμό της, υπόθεση στην οποία αθωώθηκε ο τέως Κιτίου, η άλλη ήταν η παραπονούμενη στη δίκη για την οποία κρίθηκε ένοχος και η τρίτη προήλθε από μία γυναίκα που διαμένει σε χώρα της ΕΕ και για διάφορους λόγους, η υπόθεσή της δεν προχώρησε.

Μετά τη απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας, ωστόσο, ήρθαν στο φως ακόμη δύο καταγγελίες γυναικών, τις οποίες αποκάλυψε η γ.γ. της ΠΟΓΟ.

Όπως ανέφερε στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» η Σκεύη Κουκουμά, η πρώτη κοπέλα την προσέγγισε όταν αθωώθηκε ο τέως Κιτίου από το Δικαστήριο για τον βιασμό και η δεύτερη κατά τη διάρκεια της δίκης για την άσεμνη επίθεση. «Έδωσαν και οι δύο κατάθεση στην Αστυνομία, προκειμένου να ενισχύσουν τις μαρτυρίες των άλλων κοπέλων. Η δεύτερη ήθελε να καταθέσει και στη δίκη, αλλά δεν μπορούσε επειδή μάρτυρες μπορούν να καταθέσουν όσοι γνωρίζουν για την επίδικη υπόθεση. Και οι δύο με πήραν τη Δευτέρα τηλέφωνο, κατενθουσιασμένες για την απόφαση του Δικαστηρίου. Δεν ξέρω πώς θα προχωρήσουν τώρα». Η κ. Κουκουμά, σημείωσε ακόμη πως «η Λάρνακα δεν εκπλάγηκε από την απόφαση του Δικαστηρίου. Πολλοί ήξεραν και δεν μιλούσαν».

Μετά την απόφαση επικοινώνησαν με την παραπονούμενη που δικαιώθηκε και άλλες γυναίκες και ισχυρίστηκαν πως είναι και αυτές θύματα του τέως Κιτίου. Αυτό που παραμένει να διαφανεί τώρα, είναι εάν θα καταγγελθούν επίσημα στην Αστυνομία και εάν θα πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

«Ένιωσα λύτρωση, αλλά και πικρία για τη δική μου υπόθεση»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη η 56χρονη που είχε καταγγείλει τον Μητροπολίτη τέως Κιτίου, για βιασμό, υπόθεση στην οποία αθωώθηκε τον Οκτώβριο του 2021, προτίθεται, όπως ανέφερε στον «Φ» να κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου ν’ ανοίξει ξανά η υπόθεση και να γίνει επανεκδίκασή της. «Θα παλέψω με κάθε κόστος για ν’ ανοίξει η υπόθεση, δεν θα αφήσω πόρτα κλειστή» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως η δίκη δεν διεξήχθη όπως έπρεπε και πως δεν έγινε καλός χειρισμός από τη Νομική Υπηρεσία, αφού δεν της επετράπη να παρουσιάσει όλους τους μάρτυρες που υπέδειξε.

Διερωτήθηκε δε πώς είναι δυνατόν κατά τη διάρκεια της δίκης για το βιασμό, ο τέως Μητροπολίτης να επικαλέστηκε έκπτωση των νοητικών λειτουργιών του. «Ισχυριζόταν ότι είχε άνοια και όταν απορρίφθηκε αυτή του η προσπάθεια από το Δικαστήριο, παρακολούθησε μια χαρά τη δίκη και μάλιστα έκανε δηλώσεις ότι έλαμψε η αλήθεια».

Σημειώνεται πως η γυναίκα είχε καταγγείλει πως τον Απρίλιο του 2011 έπεσε θύμα βιασμού από τον Μητροπολίτη Κιτίου. Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και το Μόνιμο Κακουργιοδικείο στις 22 Οκτωβρίου του 2021 αθώωσε και απάλλαξε τον κατηγορούμενο αναφέροντας πως η μαρτυρία της παραπονούμενης δεν έγινε αποδεκτή, «περιέπεσε σε πολλές αντιφάσεις, ψέματα και αλλοπρόσαλλους ισχυρισμούς, σε ουσιαστικά, κύρια και καίρια σημεία».

Η 56χρονη ήταν προχθές στην αίθουσα του Δικαστηρίου και άκουσε την απόφαση για την υπόθεση της άσεμνης επίθεσης. «Ένιωσα λύτρωση μέσα μου όταν άκουσα την απόφαση και μεγάλη χαρά, από την άλλη όμως έχω μια πικρία για τη δική μου την υπόθεση», είπε αναφερόμενη στην ιστορική απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου.

Μετά τις πιέσεις και τις φωνές για καθαίρεση του τέως Κιτίου, υπήρξε χθες το μεσημέρι αντίδραση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, που μέσω γραπτής ανακοίνωσης ενημέρωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, επιθυμεί να δηλώσει πως η Ιερά Σύνοδος θα ασχοληθεί με το θέμα και θα λάβει «τις δέουσες αποφάσεις, βάσει των Ιερών Κανόνων και του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου» στην προσεχή της συνεδρία, η οποία όπως πληροφορούμαστε θα είναι στις 16 Ιουνίου.

Λαμβάνει αποφάσεις στις 16 Ιουνίου η Ιερά Σύνοδος

Δίνοντας στίγμα για την επικείμενη απόφαση, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρει πως «η Εκκλησία καταδικάζει απερίφραστα τέτοιες πράξεις οποθενδήποτε και αν προέρχονται, οι οποίες αντίκεινται στη χριστιανική πίστη και απάδουν προς το ήθος εκκλησιαστικών λειτουργών». Σημείωσε ακόμη πως εκφράζει «τη συμπάθεια του προς τα θύματα τέτοιων επιθέσεων και τους οικείους τους».

Καταλήγοντας προσθέτει πως «θα μελετήσει τρόπους με τους οποίους και η Εκκλησία θα συνεισφέρει στην καταπολέμηση εσφαλμένων νοοτροπιών, όπως π.χ. ο ανδροκεντρισμός και ο σεξισμός, οι οποίες προάγουν κακοποιητικές συμπεριφορές εναντίον των γυναικών».

Ο τέως Κιτίου, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να μένει στο κτήριο της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου κάτι που προκαλεί αντιδράσεις. Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος, ο οποίος διαμένει σε άλλο χώρο, στον Άγιο Γεώργιο Κοντό, καλείται πλέον να λάβει άμεσα μέτρα, προκειμένου να μετακινηθεί από το κτήριο της Μητρόπολης. Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, μας ανέφερε πως ο ίδιος αναμένει την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Πάντως, εάν τελικά δρομολογηθούν οι διαδικασίες εναντίον του τέως Κιτίου από την Ιερά Σύνοδο, τότε θα γίνει το πιο υψηλόβαθμο μέλος του ιερατείου στη σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου, που καθαιρείται.

Ανοίγει ο δρόμος και για άλλα θύματα

Η απόφαση σταθμός του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, που έκρινε ένοχο ένα πρόσωπο εξουσίας για ένα αδίκημα που έγινε πριν από 42 ολόκληρα χρόνια, ανοίγει το δρόμο και για καταγγελίες και από άλλα θύματα.

Μέχρι πρότινος αρκετές τέτοιες υποθέσεις έπεφταν στα δικαστήρια, λόγω της έλλειψης ενισχυτικής μαρτυρίας. Η απόφαση του Δικαστηρίου Λάρνακας, βάζει νέα δεδομένα στις υποθέσεις όπου το θύμα καλείται να σηκώσει μόνο του το βάρος της ευθύνης της απόδειξης. Παρά το γεγονός πως υπήρχε ισχυρή ενισχυτική μαρτυρία στην υπόθεση της άσεμνης επίθεσης, η δικαστής Εύη Ευθυμίου έσπευσε να ξεκαθαρίσει στην απόφασή της: «Αποτελεί ακλόνητη πεποίθηση του Δικαστηρίου, ότι η μαρτυρία της παραπονούμενης είναι τέτοιας υψηλής ποιότητας που χωρίς οποιοδήποτε ενδοιασμό ή δισταγμό, θα μπορούσα να βασιστώ αποκλειστικά σε αυτή, χωρίς την αναζήτηση ενισχυτικής μαρτυρίας».