Back to top

Βαρθολομαίος από Τραπεζούντα: Ερχόμαστε σε αυτούς τους τόπους για λόγους πίστης και Γένους

15/08/2023 - 15:07

Με την ίδια χαρά και συγκίνηση την οποία βίωσε το 2010 όταν λειτούργησε για πρώτη φορά στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στο όρος Μελά της Τραπεζούντας, προσήλθε και φέτος για να τιμήσει την Παναγία στο ιερό παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο Παναγιώτατος τέλεσε σήμερα το πρωί την Θεία Λειτουργία, η άδεια για την τέλεση της οποίας από τις τουρκικές αρχές πέρασε από διάφορα κύματα έως ότου φτάσει στο Φανάρι. Μάλιστα, στον απόηχο της ενέργειας αυτής ορισμένοι στην γειτονική χώρα, θέλοντας να αξιοποιήσουν πολιτικά το ζήτημα, μέχρι και την τελευταία στιγμή προέβαλαν ενστάσεις για την μετάβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ωστόσο, τίποτα δεν μπόρεσε να κάμψει τη θέληση των Ρωμιών οι οποίοι, όπως σημείωσε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δεν θα μπορούσαν να εορτάσουν αυτή την ημέρα κάπου αλλού παρά μόνο στο μοναστήρι αυτό που επί αιώνες είναι αφιερωμένο στην Παναγία, εξηγώντας ότι η εκεί μετάβαση έγινε για λόγους πίστεως και Γένους, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να τιμηθούν οι πρόγονοι μας.

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος. Περίπου 200 προσκυνητές βρέθηκαν στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά με τους ύμνους προς τιμήν της να αντηχούν  στις πλαγιές του όρους Μελά και δια της τηλεοράσεως, καθώς η Θεία Λειτουργία μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, να μεταδίδεται ο εορταστικός παλμός της ημέρας.

Εξαιτίας και των έντονων συζητήσεων που έγιναν στο εσωτερικό της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, τα μέτρα ασφαλείας ήταν ισχυρά ενώ το ενδιαφέρον έδειξαν και τα τουρκικά μέσα τα οποία βρέθηκαν εκεί για να καλύψουν την λατρευτική εκδήλωση.

Στην αρχή της ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι και σήμερα ήρθε ως ταπεινός προσκυνητής, όπως και το 2010, όταν για πρώτη φορά με το 1922 τελέστηκε Θεία Λειτουργία. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη σχέση της Παναγίας με τη Ρωμιοσύνη την οποία χαρακτήρισε ως μία σχέση βαθύτατα εκκλησιαστική. “Είναι οντολογική, είναι καρδιακή, σχέση τέκνων με τη μάνας τους. Μάνα δια τους Ρωμιούς η Θεοτόκος μας και ο σύνδεσμος αυτός περνά από γενεά σε γενεά”, ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος μίλησε στη συνέχεια για την Κοίμηση της Θεοτόκου καθώς και για την αντίληψη του Ρωμαίικου με τον θάνατο, οποίος δεν τους τρομάζει καθώς είναι εξοικειωμένοι με αυτόν. “Στον πολιτισμό μας και στα υψηλά ιδανικά μας θάνατος ουκέτι κυριεύει”, είπε.

“Ήλθονμεν από την Πόλιν της Θεοτόκου εις το εδώ Παλλάδιον Της. Από την Βασιλεύουσα εις το βασιλομονάστηρο, από την Κωνσταντινούπολη εις τα της Ποντικής διοικήσεως εδάφη”, ανέφερε συνεχίζοντας την ομιλία του ο Πατριάρχης εξηγώντας τους λόγους της προσέλευσης καθώς και αυτά τα εδάφη ανήκουν στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και είναι κανονικό προνόμιο και ποιμαντική υποχρέωση να τα επισκέπτεται.

O Πατριάρχης όμως μίλησε και για ακόμη έναν άλλο λόγο για τον οποίο έρχεται και επανέρχεται σε αυτόν τον τόπο και αυτόν δεν είναι άλλος από την τιμή των προαναπαυθέντων προγόνων στους οποίος “προσερχόμαστε να κομίσουμε μήνυμα ζωής”, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά καθώς αυτοί με τα χέρια τους δημιούργησαν όλα αυτά που σήμερα αυτοί επισκέφθηκαν. Στη συνέχεια μίλησε για την σταυρική πορεία της Ρωμιοσύνης ενώ τόνισε συμπερασματικά ότι οι λόγοι της επισκέψεως σε όλους τους τόπους που κάποτε η Ρωσιοσύνη ανθούσε δεν είναι άλλοι από την πίστη και και το Γένος. “Για λόγους πίστεως και Γένους ερχόμαστε σε αυτούς τους τόπους”, είπε.