Back to top

Tην επιστροφή του Λήδρα Πάλας στην κυριότητα της Εκκλησίας διεκδικεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

13/09/2023 - 14:12

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος δρομολόγησε διαδικασία ελέγχου του κτηρίου του πρώην ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας, ώστε να διαπιστωθεί η στατική του επάρκεια, με σκοπό την αξιοποίησή του, αν τα δεδομένα επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Η εξέλιξη αυτή κατέστη εφικτή ύστερα από κάποιες επαφές οι οποίες φέρουν τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία το αξιοποιούν εδώ και δεκαετίες, να μην επιθυμούν, λόγω και της κατάστασης του να το διατηρήσουν.

Η Αρχιεπισκοπή διατηρεί την πλειοψηφία των μετοχών του πρώην ξενοδοχείου, το οποίο θα επιδιωχθεί να αλλάξει και χρήση.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος με τον οποίον επικοινώνησε ο «Φ», απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε, πως αν το κτήριο αποδειχθεί ανθεκτικό και, τελικά, τα Ηνωμένα Έθνη το εγκαταλείψουν, ο ίδιος δεν επιθυμεί να επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο αλλά να αξιοποιηθεί για τη διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων της Εκκλησίας αλλά και άλλες πολιτιστικού περιεχομένου.

Τυχόν αλλαγή χρήσης του κτηρίου και αξιοποίηση του για εκδηλώσεις και ευρύτερα για πολιτιστικούς σκοπούς, εκτιμάται θα προσδώσει ζωή σε μια περιοχή (όπου πολλές από τις προσπάθειες αναζωογόνησης ναυάγησαν) με προοπτική να προσελκύσει και άλλες χρήσεις.

Ο Μακαριότατος ανέφερε πως η επάρκεια ή μη του κτηρίου, το οποίο παρά τα χρόνια που πέρασαν δεν φαίνεται επικίνδυνο, θα διαπιστωθεί με στατική μελέτη.

Αν ευοδωθούν οι προσπάθειες εκ νέου χρήσης του ιστορικού πρώην ξενοδοχείου, η Εκκλησία θέλει να είναι βέβαιη πως οι μελλοντικοί του χρήστες, επισκέπτες κ.ο.κ., θα είναι ασφαλείς στους χώρους του, είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Έκτοτε το κτήριο συντηρήθηκε κατά καιρούς με δαπάνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κόστος εκτιμάται ότι διαχρονικά ανήλθε σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αν ληφθεί υπόψιν πως μόνο μια από τις συντηρήσεις κόστισε περίπου €2 εκατ.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν, ανάμεσα σε άλλα, και στα μπαλκόνια, την τοιχοποιία και σε άλλα σημεία, τα οποία, ωστόσο, θεωρείται εκ πρώτης όψεως, ότι είναι επιδιορθώσιμα.

Όσο για το κόστος γίνεται αντιληπτό, πως αναμένεται να δαπανηθούν μερικά εκατομμύρια, αφού πέραν του ιδίου του κτηρίου, θα απαιτηθούν νέες υπηρεσίες ηλεκτρική εγκατάσταση κ.ο.κ., ενώ αντικατάστασης κρίνεται ότι χρήζουν και τα πορτοπαράθυρα ή μέρος των δαπέδων κ.λπ.. Και βεβαίως, θα απαιτηθεί ενεργειακή αναβάθμιση.

Αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας πέραν του ζητήματος της στατικής επάρκειας του ξενοδοχείου, θα συζητηθούν και τα πολεοδομικά δεδομένα, δηλαδή τι επιτρέπεται και τι μη στην περιοχή.

Δεδομένου ότι η χρήση θα είναι πιο ήπια σε σχέση με την προηγούμενη, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα προκύψουν ενστάσεις.

Όπως πληροφορείται ο «Φ» από το περιβάλλον της Αρχιεπισκοπής, ο Μακαριότατος θεωρεί μεν ότι η Εκκλησία πρέπει να αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα προκειμένου να στηρίζει και το κοινωνικό της έργο, αλλά παράλληλα, θεωρώντας πως αυτό δεν είναι αυτοσκοπός, κατέληξε πως το κτήριο πρέπει να έχει άλλη χρήση και να εξυπηρετεί την ευρύτερη κοινωνία.

Το κτήριο βρίσκεται στη νεκρή ζώνη, η οποία ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αν υπάρχουν κάποιες πτυχές τεχνοκρατικού επιπέδου, ως προς τον τρόπο χρήσης του κτηρίου, αναμένεται να συζητηθούν.

Με βάση τα στοιχεία που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, αρχιτέκτονας του έργου ήταν ο Γερμανός Μπέντζαμιν Γκούνσμπεργκ και οι εργασίες ανέγερσης του ξενοδοχείου, κόστους περίπου 200.000 λιρών, ολοκληρώθηκαν το 1949 από την εταιρεία Cyprus Hotels Limited.

Η τελετή εγκαινίων έγινε στις 8 Οκτωβρίου στην παρουσία του τότε Βρετανού Κυβερνήτη Άντριου Μπαρκυόρθ Ράιτ.

ΠΗΓΗ: philenews.com