Μετά την εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, αναζητείται πλέον ο διάδοχος του. Και πέραν του Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αποστόλου Βαρνάβα αρχιμανδρίτη Ιωάννη Ιωάννου, ακούστηκαν και τα ονόματα τριών Συνοδικών και συγκεκριμένα του επισκόπου Χύτρων Λεοντίου (ο μεγαλύτερος σε ηλικία Συνοδικός), του επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου και του επισκόπου Νεαπόλεως Πορφυρίου.
Ο τελευταίος φέρεται να ήταν το άτομο από την ομάδα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου που έριξε λευκή ψήφο εντός της Συνόδου. Κάποιοι θεωρούν πως αυτό έγινε εν γνώσει και με τη συγκατάθεση του Λεμεσού, ενώ άλλοι υποστηριχτές του Μητροπολίτη, θεωρούν πως ενήργησε από μόνος του. Σημειώνεται, πάντως, πως η επισκοπή Νεαπόλεως υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή. Γενικά ο επίσκοπος Νεαπόλεως θεωρείται ότι παρήγαγε έργο τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.
Πιο σκληρός από τους τέσσερις θεωρείται ο επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, ο οποίος είχε αποσυρθεί από την κούρσα των αρχιεπισκοπικών εκλογών.
Πέραν των κοινοτήτων της επαρχίας Πάφου, στις εκλογές θα ψηφίσουν και οι κάτοικοι 19 κοινοτήτων της Λεμεσού καθώς και οι κάτοικοι μίας κοινότητας που βρίσκεται στη Λευκωσία.
Από την επιλογή και αν αυτή γίνει με ευρύτερη συναίνεση, θα διαφανεί αν ανοίγει νέος κύκλος αντιπαράθεσης.
Σημειώνεται, πως ο νυν Αρχιεπίσκοπος εξασφάλισε στην Πάφο ποσοστό 61,06%, ο Κυρηνείας Χρυσόστομος 0,69%, ο Λεμεσού Αθανάσιος 19,38%, ο Μόρφου Νεόφυτος 7,10%, ο Κωνσταντίας Βασίλειος 2,71% και ο Ταμασού Ησαΐας 9,05%. Με βάση τα δεδομένα αυτά και με τη δυναμική που έχει ο νέος Αρχιεπίσκοπος, είναι πολύ πιθανόν να εκλέξει αυτόν που επιθυμεί, αν και αυτό δεν θεωρείται δεδομένο. Εν πάση περιπτώσει, με δεδομένο ότι θα ψηφίσουν μόνο οι ψηφοφόροι της Πάφου τα πράγματα είναι λιγότερο πολύπλοκα. Πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος δεν έχει εκδηλωθεί υπέρ οποιουδήποτε, παρόλον ότι φερόταν να είχε συζητήσει το θέμα με τον Επίσκοπο Καρπασίας.
Η Μητρόπολη Πάφου θεωρείται καθοριστική, υπό την έννοια ότι ο εκάστοτε Μητροπολίτης της είναι και τοποτηρητής του θρόνου.
Πάντως, το θέμα του ποιος αναλαμβάνει τοποτηρητής αναμένεται να τεθεί στη Σύνοδο. Σύμφωνα με την άποψη Συνοδικών, ο τοποτηρητής του θρόνου δεν πρέπει να είναι και υποψήφιος Αρχιεπίσκοπος, ώστε να μην αποκτά ή να θεωρείται ότι αποκτά προβάδισμα με τον ρόλο του, που εκ των πραγμάτων προβάλλεται, ένεκα των διαδικασιών και άλλων εκδηλώσεων στις οποίες εκπροσωπεί την Εκκλησία.