Back to top

Τα σχολεία της Ίμβρου, το μέλλον της Ρωμιοσύνης

05/10/2022 - 14:15

Παρουσία της Ελληνίδας Γενικής Προξένου στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργίας Σουλτανοπούλου, εκπροσώπου του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών,της ομογένειας, δασκάλων, καθηγητών και μαθητών, ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος τέλεσε τον Αγιασμό της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς στα σχολεία της Ίμβρου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Κύριλλος από την ημέρα που βρέθηκε στο πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας της Ίμβρου και της Τενέδου εργάζεται με ταπεινότητα και προσήλωση στην αποστολή που του ανέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η Μητέρα Εκκλησία. Δίπλα στη νεότητα του νησιού έχει δημιουργήσει τον πυρήνα για τη δυναμική συνέχεια.

Στις αρχές του 1964 λειτουργούσαν στην Ίμβρο 7 ελληνικά σχολεία με συνολικά 693 μαθητές και 27 δασκάλους. Τότε η τουρκική κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή μια δέσμη μέτρων εκτουρκισμού της Ίμβρου που περιελάμβανε μαζικές απαλλοτριώσεις καλλιεργήσιμης γης, ίδρυση ανοικτών αγροτικών φυλακών και με ειδική νομοθετική ρύθμιση απαγορεύτηκε η ελληνική εκπαίδευση και όλα τα ελληνικά σχολεία έκλεισαν και λειτούργησαν ως δημόσια τούρκικα σχολεία. Από το 1923 μέχρι και σήμερα, 99 χρόνια μετά, ο Ελληνισμός της Ίμβρου συνεχίζει να δίνει τη δική του μαρτυρία στη γη των προγόνων του παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές αυθαιρεσίες όλων αυτών των χρόνων. H επαναλειτουργία των σχολείων το 2015 έχει ζωντανέψει το νησί.

Η συνέχεια της Ρωμιοσύνης

Από τα σχολεία της ομογένειας δεν βγαίνουν μόνο οι αυριανοί επιστήμονες, αλλά και αυριανά στελέχη της Εκκλησίας. Πρόσφατο παράδειγμα ο Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παϊσιος. Όπως είχε αναφέρει κατά την χειροτονία του εις Επίσκοπον ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από τον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου:

“Είσαι σαρξ εκ της σαρκός της Ίμβρου και της Πολίτικης Ρωμιοσύνης. Είσαι δεμένος με την κοινήν αιγαιοπελαγίτικην μικράν πατρίδα, με όλα τα καλά του ήθους των κατοίκων της, τον σεβασμόν προς την Εκκλησίαν και τας παραδόσεις της, την αισιόδοξον διάθεσιν, την αλληλεγγύην και την συμπαράστασιν προς τον πλησίον, την υπευθυνότητα και την κοινωνικότητα. Μεγάλωσες εις την Πόλιν μας, μαθητής εις τα σχολεία της, από παιδί εις τον Πατριαρχικόν Ναόν, ευλαβής ιερόπαις, φιλότιμος και διακονικός. Εδώ ανεκάλυψες την κλίσιν σου προς την ιερωσύνην”.

ΠΗΓΗ orthodoxianewsagency.gr: