Ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ, κατά την ομιλία του στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό στο Βουκουρέστι, ανακήρυξε το 2023 Τιμητικό Έτος Ποιμαντικής των Ηλικιωμένων και Αναμνηστικό Έτος Εκκλησιαστικών Ύμνων και Ψαλμωδιών.
«Η εκτίμηση και η βοήθεια προς τους ηλικιωμένους είναι εκφράσεις πνευματικής και κοινωνικής ωριμότητας στην κοινοτική ζωή. Η φροντίδα για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά και τους φτωχούς δείχνει τον βαθμό πολιτισμού και το βάθος της χριστιανικής ζωής ενός λαού. Από αυτή την άποψη, μας απασχολεί ιδιαίτερα το φαινόμενο της κοινωνικής εγκατάλειψης και αδιαφορίας για τους ηλικιωμένους (γονείς και παππούδες), που συχνά βλέπουμε στη σημερινή κοινωνία», είπε στην αρχή του μηνύματός του μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας για το Νέο Έτος.
Η φροντίδα των ηλικιωμένων στην Αγία Γραφή
Ο Μακαριώτατος έκανε μνεία στο τι αναφέρει η Αγία Γραφή για την φροντίδα των ηλικιωμένων:
«Η παραδοσιακή ανθρώπινη κοινότητα ανέκαθεν ασχολούνταν με τους ηλικιωμένους, θεωρώντας τους όχι βάρος, αλλά πηγή ευλογίας και σοφίας, αλλά και ελεήμονος αγάπης, μέσω της συμμετοχής τους στην εκπαίδευση των παιδιών και των νέων.
Έτσι, η Αγία Γραφή αναφέρεται στον σεβασμό που έδειχνε η εβραϊκή κοινότητα στους ηλικιωμένους. Στην Παλαιά Διαθήκη, ο σεβασμός προς τους ηλικιωμένους μετατράπηκε σε μια εντολή που όλοι είχαν το καθήκον να εκπληρώσουν: “Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου” (Έξοδος 20, 12).
Η Καινή Διαθήκη μας δείχνει ξεκάθαρα ότι η σοφία των ηλικιωμένων εξαρτάται από την εγγύτητα τους στον Θεό μέσω της προσευχής και της ενάρετης ζωής που ζουν. Έτσι, ο δίκαιος Συμεών δεν ήταν μόνο ένας λόγιος άνθρωπος, αλλά φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα για να αναγνωρίσει τον Μεσσία στο Θείο Βρέφος. Ο δίκαιος Συμεών έγινε πρότυπο και προστάτης των ηλικιωμένων επειδή ήταν λόγιος , δίκαιος , θεοσεβούμενος, υπομονετικός, γεμάτος πίστη και γενναιόδωρος.
Η σωματική αδυναμία των γηρατειών καλύπτεται από τη δύναμη της σοφίας, τον πλούτο της γνώσης, την ομορφιά της πραότητας και της καλοσύνης. Με αυτή την έννοια ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος είπε: “Η αδυναμία του σώματος δεν βλάπτει με κανένα τρόπο τη δύναμη της πίστεως. Το γήρας πρέπει επίσης να γίνει κατανοητό ως η ηλικία κατά την οποία πλησιάζουμε στο τέλος του επίγειου ταξιδιού μας, όταν ο Κύριος Ιησούς Χριστός μας οδηγεί στον οίκο του ουράνιου Πατέρα”».