Επίσκεψη στο Ημερήσιο Σχολείο της Κοινότητας του Αγίου Δημητρίου, στην Αστόρια, όπου είχε την δυνατότητα να έρθει σε επαφή με μαθητές και εκπαιδευτικούς, πραγματοποίησε η γνωστή συνθέτρια και τηλεπαρουσιάστρια, Ευγενία Μανωλίδου.
Συνοδευόμενη από τον Διευθυντή Παιδείας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής – και άλλοτε Διευθυντή του σχολείου – Δρα. Αναστάσιου Κουλαρμάνη, η κ. Μανωλίδου έλαβε μια πλήρη εικόνα για την εκπαιδευτική διαδικασία και το επίπεδο των μαθητών, σε ένα από τα πλέον ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της ελληνικής ομογένειας.
Κατά την άφιξή της, η Ευγενία Μανωλίδου συνάντησε την Υποδιευθύντρια του σχολείου, Πρεσβυτέρα Δήμητρα Βασιλοπούλου, τον πρόεδρο της Κοινότητας, Στέφανο Θωμάτο, τον ιερατικό προϊστάμενο της ενορίας, π. Ανάργυρο Σταυρόπουλο αλλά και την παλαίμαχη Φιλόλογο, Ρίτα Σιντύλα, η οποία έχει διαγράψει την δική της πορεία στο σχολείο.
Στην συνέχεια, η κ. Μανωλίδου περιηγήθηκε στις αίθουσες, όπου συνομίλησε με μαθητές, ενώ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τους μαθητές της 12ης Τάξης, που παρακολουθούν μαθήματα αρχαίων ελληνικών, σε ένα πρόγραμμα που τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου του Οχάιο (University of Ohio) και του Classical Junior League, με 10 μαθήτριες του σχολείου να λαμβάνουν μέρος στις ειδικές εξετάσεις, που θα πραγματοποιηθούν την προσεχή άνοιξη.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευγενία Μανωλίδου είναι σύζυγος του Υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη.
“Σημαντική η γνώση της αρχαίας ελληνικής”
Σύμφωνα με μαθήτριες του προγράμματος, η Ευγενία Μανωλίδου προτίμησε την συζήτηση μαζί τους από τον μονόλογο, γεγονός που τους κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον κατά την παρουσία της στο σχολείο.
“Ήταν πολύ ωραία η εμπειρία μας με την Ευγενία Μανωλίδου. Μου άρεσε που κάναμε συζήτηση μαζί της, δεν ήταν δηλαδή τόσο ως παρουσίαση. Αναφερθήκαμε πχ στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, πώς έμεινε η γλώσσα μας δυνατή και το γεγονός ότι δεν την άφησαν οι Έλληνες να ξεχαστεί”, ανέφερε στον “Εθνικό Κήρυκα” (“Ε.Κ.”) η μαθήτρια του προγράμματος, Αριάδνη Ράπτη.
Αναφορικά με το πρόγραμμα αρχαίων ελληνικών, η ίδια τόνισε πως προσφέρει μια χρήσιμη γνώση, κυρίως ως προς το σκέλος ότι γίνεται κατανοητή η προέλευση και η σημασία των λέξεων.
“Ήρθα από την Ελλάδα πριν από 10 χρόνια και δεν έχω αφήσει τον εαυτό μου να ξεχάσει τα ελληνικά. Τα αρχαία τα ξεκίνησα φέτος. Μου αρέσει πάρα πολύ, διότι μαθαίνουμε ότι πολλές λέξεις που είναι στα νέα ελληνικά έχουν ξεκινήσει από τα αρχαία, ενώ καταλαβαίνουμε και την σημασία τους”, κατέληξε η μαθήτρια του Αγίου Δημητρίου.