Back to top

Στην Κύπρο επέστρεψε εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου

28/10/2022 - 14:18

Ο Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος παρέλαβε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια τελετής στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου, η οποία μεταφέρθηκε από την Κύπρο στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1974 από πιλότο της Βασιλικής Αεροπορίας.

Ανακοίνωση αναφέρει ότι την εικόνα παρέδωσε στον Επίσκοπο κ. Χριστοφόρο η ιστορικός τέχνης Μαρία Παφίτη, η οποία εκπροσώπησε τον ανώνυμο δωρητή (πρώην κάτοχο), όσο και τον Marc-André Renold, καθηγητή του Δικαίου της Τέχνης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και κάτοχο της έδρας της UNESCO στο Δίκαιο της Διεθνούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με τον οποίο συνεργάστηκε για τον επαναπατρισμό της παρούσας εικόνας.

Παρόντες στην παράδοση ήταν ο γραμματέας του αρχιεπισκοπικού γραφείου, Μιχάλης Παύλου, ο διάκονος Μιχάλης Νικολάου, ο Βυζαντινολόγος Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου και ο Δήμος Δήμου, οικονομικός διευθυντής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Ο διακανονισμός επιστροφής της εικόνας στην Κύπρο και η παράδοσή της από τον Άγγλο κάτοχο πραγματοποιήθηκε σε τελετή που έλαβε χώρα στην Ακαδημία Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, τον περασμένο Φεβρουάριο. Η εικόνα μεταφέρθηκε στην Κύπρο πρόσφατα.

Η εικόνα είχε εξαχθεί παράνομα από έναν πιλότο της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, ο οποίος υπηρετούσε στην Κύπρο το 1974 κατά την Τουρκική εισβολή.

Ο γιος του αξιωματικού, ο οποίος έχει αποβιώσει, θεώρησε σωστό να επιστρέψει την εικόνα στον τόπο προέλευσής της. Ο κύριος, που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δεν έχει χρηματικές ή άλλες αξιώσεις, αλλά έθεσε ως μόνους όρους, πρώτον, την επιστροφή της εικόνας στο νόμιμο κάτοχό της, δηλαδή στην Εκκλησία της Κύπρου, και δεύτερο, να μην επωφεληθεί κανείς οικονομικά από τον επαναπατρισμό της. Από σήμερα η εικόνα βρίσκεται στην φύλαξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως για την αποκατάσταση της εικόνας, ο Βρετανός κάτοχος συνεργάστηκε με τον Marc-André Renold, καθηγητή του Δικαίου της Τέχνης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και κάτοχο της έδρας της UNESCO στο Δίκαιο της Διεθνούς Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο καθηγητής Renold ήρθε σε επαφή με την ιστορικό τέχνης Μαρία Παφίτη, γνωστή για την εμπλοκή της σε πολλές υποθέσεις επαναπατρισμού λεηλατημένης τέχνης από την Κύπρο, μεταξύ των οποίων το εξαιρετικό ψηφιδωτό του Αγίου Ανδρέα του 6ου αιώνα από την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς. Η Μαρία Παφίτη ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο και συντόνισε την διαδικασία για την επιστροφή της εικόνας στην Κύπρο.

Ο ανώνυμος δωρητής σε δήλωσή του ανέφερε πως αν η εικόνα αυτή μπορούσε να μιλήσει, θα είχε να πει μια μεγάλη ιστορία για την δημιουργία της και για την χαρά που πρόσφερε σε πολλές γενιές πιστών.

«Θα έλεγε επίσης για τις θλίψεις του κόσμου, την σύγκρουση και τον εκτοπισμό σε μια άλλη χώρα για πολλά χρόνια. Αυτή η εικόνα του Αγίου Ιωάννη παρέμεινε κρυμμένη σε ένα κουτί για χρόνια και μου φαινόταν ότι πήγαινε χαμένη. Η επανένωσή της με τους ανθρώπους που πραγματικά εκτιμούν αυτό που αντιπροσωπεύει είναι ό,τι καλύτερο για όλους τους ενδιαφερόμενους», ανέφερε.

Ο καθηγητής Marc-André Renold δήλωσε πως η διαδικασία ήταν ομαλή και διαφανής, χάρη στη σαφή επιθυμία του δωρητή να «κάνει το σωστό» και στην αποτελεσματικότητα και την τεχνογνωσία της Μαρίας Παφίτη, χωρίς την οποία αυτή η αποκατάσταση δεν θα ήταν δυνατή.

«Ελπίζω επίσης ότι αυτή η υπόθεση θα είναι η πρώτη από τις πολλές, είτε πρόκειται για έργα υψηλής ή μέτριας αξίας, αλλά σε κάθε περίπτωση μεγάλης σημασίας για τις κοινότητες και τα άτομα με τα οποία σχετίζονται», ανέφερε.

Η κ. Παφίτη είπε ότι η τελετή σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ του ανώνυμου δωρητή, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία να επιστρέψει την εικόνα στο Εκκλησία της Κύπρου, του καθηγητή Marc-André Renold και της ομάδας του στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης που επέλεξαν να συνεργαστούν μαζί της και επίσης φύλαξαν την εικόνα καθ’ όλη την διάρκεια της διαδικασίας, καθώς και του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου Β’, ο οποίος τους συμβούλευσε με σύνεση.

«Η παρούσα εικόνα είναι μεν κυπριακής προέλευσης, αλλά αποτελεί μέρος της παγκόσμιας συλλογικής κληρονομιάς. Ο επαναπατρισμός της είναι λόγος γιορτής, αλλά και περισυλλογής για τα χιλιάδες έργα τέχνης που διακινούνται παράνομα. Εμείς, όλοι οι πολίτες, μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάσχεση αυτού του μεγάλου, παγκόσμιου, εγκλήματος», ανέφερε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ