Back to top

Πατριάρχης Αλεξανδρείας για τις θεομηνίες: Η ίδια η φύση μας εκδικείται...

15/09/2023 - 13:35

Την λύπη του για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και τις θεομηνίες που έπληξαν την Θεσσαλία πριν λίγες ημέρες, αλλά και για τους χιλιάδες νεκρούς από το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας από τη Λιβύη εξέφρασε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος από το Κάιρο.

Ο Μακαριώτατος προέστη χθες, Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, της Θεία Λειτουργίας που τελέστηκε στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καϊρου καθώς και της τελετής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Στην ομιλία του ο Προκαθήμενος του Παλαίφατου Πατριαρχείου εκτός από το θεολογικό νόημα και τη σημασία του Σταυρού στη ζωή του κάθε χριστιανού μίλησε για την θεομηνία που έπληξε την Ελλάδα από την κακοκαιρία Daniel, αλλά και από το πέρασμα της κακοκαιρίας αυτής από την Λιβύη όπου άφησε πίσω χιλιάδες νεκρούς.

«Στην καρδιά μου φώλιαζει με πόνο η πατρίδα μας η Ελλάδα, που ήρθαν οι πυρκαγιές και την ταλαιπώρησαν και ήρθαν μετά και αυτές οι φοβερές θεομηνίες. Κλαίνε τα μάτια μου, και συγκινείται η καρδιά μου όταν βλέπω χιλιάδες ανθρώπους μέσα στις λάσπες να μην έχουν αυτόν τον χειμώνα που την κεφαλήν κλίνη. Εκατοντάδες φέρετρα παιδιά μου, έφτασαν σήμερα εδώ στην Αίγυπτο από την γειτονική μας Λιβύη μεταφέροντας Αιγύπτιους που πνίγηκαν στα ορμητικά νερά της θεομηνίας. Όλα αυτά όμως παιδιά μου δεν είναι τιμωρία, γιατί ο Θεός δεν τιμωρεί. Είναι μηνύματα που μας υπενθυμίζουν ότι όσο δεν σεβόμαστε την δημιουργία του Θεού, η ίδια η Φύση μας εκδικείται. Θρηνούμε στην πατρίδα μας την Ελλάδα νεκρούς. Στα Τρίκαλα, στην Λάρισα, στον κάμπο τον Θεσσαλικό που κάποτε αυτός ο κάμπος έτρεφε όλη την Ελλάδα», είπε.

Ο Μακαριώτατος έθεσε στην συνέχεια με πόνο ψυχής στην κρίση μας ένα σκληρό ερώτημα που σίγουρα στοιχειώνει την αδράνειά όλων μας λέγοντας: «Πόσα συνέδρια παιδιά μου θα γίνουν για τις κλιματικές αυτές τις αλλαγές μέχρι να παρθούν τα μέτρα που θα σταματήσουν τον εξευτελισμό της ίδιας της Φύσης».

Παρέστησαν συμπροσευχούμενοι δεκάδες πάροικοι, μαθητές από τα Ελληνικά σχολεία αλλά και Πρόσκοποι μας. Οι πατέρες από τους Ναούς του Καΐρου, καθώς επίσης από την μεριά των επισήμων ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, η Γενική Πρόξενος στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου , ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης, ο Μεγάλος Χορηγός της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου κ. Έρικ Αδάμ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, οι διευθυντές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Ελληνικής Σχολής του Καΐρου κ.κ. Βασίλης Λάγιος και Γιώργος Κοκορέλης.

Στο εργοτάξιο του νέου Μητροπολιτικού Ορθόδοξου Ναού

Μετά το πέρας της τελετής, μετέβησαν όλοι στο Προσκοπείο, όπου ο Μακαριώτατος ανακοίνωσε ένα χαρμόσυνο νέο που έλαβε χώρα την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου στην νέα πρωτεύουσα του Καΐρου. Μας μίλησε όλο χαρά και πάθος δείχνοντάς μας φωτογραφίες από την επίσκεψή του στον χώρο του εργοταξίου του νέου Μητροπολιτικού Ορθόδοξου Ναού και για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν οι υπεύθυνοι της κατασκευάστριας εταιρίας Orascom, ενώ μας ενημέρωσε και για την επικείμενη θεμελίωση του έργου, τον Οκτώβριο.