Στη Φωνή της Ελλάδας, το παγκόσμιο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, βρέθηκε, νοερά καλεσμένη η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Εδιμβούργου, κ. Πέννυ Καρανάσιου και συνομίλησε στην εκπομπή “Κουβέντες μακρινές” με τις Νατάσα Βησσαρίωνος και Νικόλ Παπαδοπούλου τόσο για την Ελληνική Κοινότητα του Εδιμβούργου όσο και για την προσωπική της ζωή, εξέλιξη και πορεία.
Όπως αρχικά ανέφερε, η κ. Καρανάσιου, μετά από σπουδές στην Αγγλική Φιλολογία, επέλεξε να μετακινηθεί στη Σκωτία και συγκεκριμένα στο Εδιμβούργο, λόγω της ομορφιάς της συγκεκριμένης πόλης αλλά κυρίως λόγω μάθησης, καινούργιων ανακαλύψεων και μεταπτυχιακών σπουδών στον κλάδο της Μετάφρασης και της Διερμηνείας. Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ίδια διατηρεί Εταιρεία-Δίκτυο Μεταφραστικών Κέντρων στην Ελλάδα, το οποίο έχει επεκταθεί και στη Σκωτία ενώ παράλληλα κατέχει και τη θέση Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ένα πανεπιστήμιο που, όπως δήλωσε, ειδικά πριν το Brexit προσέλκυε πολλούς Έλληνες φοιτητές. Είναι γνωστό άλλωστε ότι πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη σκωτσέζικη πρωτεύουσα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Στο Εδιμβούργο και στην ευρύτερη περιοχή, μένουν σήμερα περίπου 8000 Έλληνες, συμπεριλαμβανομένων και των φοιτητών. Η Ελληνική Κοινότητα του Εδιμβούργου ιδρύθηκε το 2014, όμως αναγνωρίστηκε επίσημα το 2018. Μια κοινότητα αρκετά ενεργή και δραστήρια, μέσα στην οποία η ίδια ξεκίνησε αρχικά ως μέλος της και στην πορεία έγινε πρόεδρος.
Όπως ανέφερε, η ελληνική κοινότητα έχει ήδη δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της, έναν Οδηγό Εγκατάστασης Στη Σκωτία, ο οποίος έχει βοηθήσει πολλούς Έλληνες που είτε σκοπεύουν να εγκατασταθούν είτε έχουν ήδη εγκατασταθεί στη Σκωτία.
Η κ. Πέννυ Καρανάσιου, δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού που δημιουργήθηκε στο Εδιμβούργο μετά από δικούς της αγώνες. Ένας φορέας που σταμάτησε τη λειτουργία του λόγω της πανδημίας, αλλά γίνονται προσπάθειες να ξεκινήσει και πάλι τις δράσεις τους αφού, όπως δήλωσε η κα. Καραανάσιου, εκτός από τις αξίες του Οδηγισμού που μεταλαμπαδεύει στα παιδιά, συμβάλλει στη διάσωση της ελληνικής γλώσσας καθώς τα Ελληνόπουλα μέσα από το παιχνίδι μιλούν την ελληνική γλώσσα.
Ένα σημαντικό ακόμη επίτευγμα της Ελληνικής Κοινότητας Εδιμβούργου είναι η Δημόσια Ελληνική Βιβλιοθήκη όπου 300 περίπου τίτλοι ελληνικών βιβλίων έχουν καταχωρηθεί και είναι προσβάσιμοι από την ιστοσελίδα του Edinburgh Council Library στους Έλληνες της Σκωτίας και το επόμενο διάστημα θα εμπλουτιστεί με ακόμη άλλα 300 βιβλία. Παράλληλα, έχουν ήδη δημιουργήσει ένα Φεστιβάλ ελληνικών επιχειρήσεων ενώ ετοιμάζουν και πολιτιστικό φεστιβάλ.
Το ελληνικό σχολείο, όπως τόνισε, λειτουργεί μία φορά μόνο την εβδομάδα, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάσωση της ελληνικής γλώσσας αν συνυπολογίσει κανείς ότι πρόκειται για μία χώρα που μιλά τη γλώσσα της παγκοσμιοποίησης….
Τέλος, η κ. Καρανάσιου, λίγο πριν το κλείσιμο της εκπομπής, ευχήθηκε η Ελληνική Κοινότητα του Εδιμβούργου να αποκτήσει επιτέλους δικό της σπίτι, ώστε ν’ ανθίζει και να παράγει μέρα με τη μέρα ακόμη μεγαλύτερο έργο.
Πηγή: ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ