Ο προφήτης Αββακούμ, ο οποίος επίσης γνωστός και ως Αμβακούμ σε ορισμένες παραδόσεις, ήταν ένας από τους μικρούς προφήτες της Εβραϊκής Βίβλου και του Παλαιού Διαθήκης της Χριστιανικής Βίβλου. Πρόκειται για τη μεταγραφή του εβραϊκού ονόματος Χαμπακούμ που σημαίνει «ένθερμος εναγκαλισμός», ή κατά άλλη εκδοχή «πατέρας έγερσης». Ο Αββακούμ έζησε επί βασιλείας του Ιωακείμ μεταξύ 650 και 627 π.Χ. και προφήτευσε για την αιχμαλωσία των Εβραίων από τον Ναβουχοδονόσορα, βασιλιά των Βαβυλωνίων, καθώς και για την εκ νέου αποκατάστασή τους στη πατρίδα του. Το βιβλίο του Αββακούμ τονίζει δυο σημαντικές διδαχές του Χριστιανισμού. Ο θεός είναι ο Παγκόσμιος Κυρίαρχος και οι δίκαιοι ζουν μέσω πίστης. Αποτελείται από 3 κεφάλαια. Το πρώτο επονομάζεται "Όραση", το δεύτερο "Αιώνιον", και το τρίτο "Προσευχή". Ορισμένες παραδόσεις του Ιουδαϊσμού τον προσδιορίζουν ως αυτόν που έγραψε την προσευχή του Αββακούμ, η οποία περιλαμβάνεται στο Βιβλίο των Διοδότου. Αυτή η προσευχή είναι μια έκκληση προς τον Θεό για εκδίκηση ενάντια στους αδίκους. Η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμάει την μνήμη του 2 Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τιμάει την μνήμη του 15 Ιανουαρίου εκάστου έτους.
H μονή στο Φτερικούδι
Στη Μονή του Οσίου Αββακούμ, οι μοναχοί ισχυρίζονται ότι υπάρχει ο τάφος του Αγίου που βρίσκεται στα ερείπια της παλαιάς εκκλησίας που έκτισε ο Όσιος Αββακούμ εν ζωή, προς τιμήν του Προφήτη Αββακούμ. Ο Όσιος Αββακούμ, σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση, ήταν Κύπριος ασκητής, που έζησε στο όρος της Καλαμιθάσας και ευρύτερα στην περιοχή Σολέας, δυτικά του χωριού Φτερικούδι της Πιτσιλιάς, κοντά στο παρεκκλήσι του προφήτη Αββακούμ. Μετά το θάνατό του σε βαθιά γεράματα, οι χωρικοί της περιοχής Καλαμιθάσας έκτισαν προς τιμήν του εκκλησία, στην οποία τοποθέτησαν το λείψανό του. Αυτό το πληροφορούμαστε από την ίδια σημείωση στην ακολουθία, που αντιγράφτηκε στις 20 Νοεμβρίου 1856 από τον τοπικό βιβλιογράφο Χριστόδουλο, ιερέα από την Μαλούντα. Η όλη προσωπικότητα και η ζωή του οσίου Αββακούμ, προφανώς ταυτίζεται προς τον άγιο Αββακούμ και θυμίζει τον τρόπο ζωής και άσκησης των περίφημων «Αλαμάνων» αγίων της Κύπρου.
Ο μυστηριώδης τάφος
Εκεί στο ναό πρόσφατες ανασκαφές αποκάλυψαν αρχαίο ναό και είσοδο τάφου που χρονολογείται από τη μυκηναϊκή εποχή. Συγκεκριμένα έξω από την εκκλησία υπάρχει ένα λατρευτικό σύμβολο ηλιολιθικού πολιτισμού. Στo πρααύλιο υπάρχουν μεγάλες λίθινες στήλες οι οποίες υπολογίζεται ότι ανάγονται στην εποχή των Μυκηναίων.
ΠΗΓΗ sigmalive.com