Όποιος μέχρι τώρα πίστευε, ότι ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας έχει τελειώσει, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί…
Η πρόσφατη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, απέδειξε αυτό που εδώ και καιρό ευρέως συζητιόταν, αλλά δεν επιβεβαιωνόταν.Με βάση τις εξελίξεις, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, γίνεται σαφές ότι ο ψυχρός πόλεμος μεταξύ Αμερικής και Ρωσίας έχει ,«ξαναζωντανέψει». Μόνο που αυτή τη φορά, δεν εδράζεται σε ένα ιδεολογικό αφήγημα φιλελευθερισμός – σοσιαλισμός, αλλά σε οικονομικά δεδομένα που αφορούν την ενέργεια.
Είναι με άλλα λόγια ένας Ενεργειακός Ψυχρός Πόλεμος.
Οι δηλώσεις Τράμπ, περί ενεργειακής εξάρτησης της Γερμανίας από τη Ρωσία, δείχνουν την ενόχληση των ΗΠΑ, για την αυξανόμενη διείσδυσης της Μόσχας, στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργεια
Βασικός στόχος της πολιτικής Πούτιν, είναι, όχι μόνο η οικονομική, αλλά κυρίως η πολιτική ανάκαμψη της χώρας του. Αυτό το τελευταίο, είναι που ανησυχεί ιδιαίτερα τους Αμερικανούς. Ο πόλεμος στη Συρία ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη Μόσχα, να ανακάμψει πολιτικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι στενές σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και η προσπάθεια επηρεασμού των εξελίξεων στα Βαλκάνια, στέλνουν μήνυμα σε όσους αμφισβητούν την ικανότητα της, να επηρεάζει τις εξελίξεις εκτός των συνόρων της.
Η αύξηση της Ρωσικής επιρροής, μέσω της δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτυού αγωγών, έβαλε τις ΗΠΑ, σε έναν αγώνα δρόμου, για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου. Στόχος τους είναι, όχι μόνο να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες – βάζοντας τέλος στην εξάρτηση τους από τις χώρες του ΟΠΕΚ- αλλά κυρίως, να πουλήσουν αέριο στην Ευρώπη, ώστε να ανακόψουν το Ρωσικό μονοπώλιο.
Οι φραστικές επιθέσεις του Τράμπ εναντίον της Γερμανίας, με πρόσχημα τα κονδύλια του ΝΑΤΟ, η επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, καθώς και οι απειλές για δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα, συνδέονται άμεσα με αυτή την προσπάθεια.
Ο Τράμπ χτυπάει την Ευρώπη εκεί που «πονά», στο γεγονός δηλαδή ότι είναι πλήρως εξαρτημένη αμυντικά από την Ατλαντική Συμμαχία.
Μια αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, μεσούσης μάλιστα της οικονομικής κρίσης, θα ήταν τεράστιο πλήγμα, για τους ευρωπαίους ηγέτες.
Η στοχοποίηση της Γερμανίας δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς είναι η πιο ισχυρή οικονομία της ευρωζώνης, και η επιβολή δασμών την επηρεάζει άμεσα. Επιπλέον είναι αυτή, που παίρνει τις αποφάσεις στην ΕΕ.
Δεν θα ήταν υπερβολικό να πούμε ότι ο «ενεργειακός πόλεμος» που φημολογούνταν, ξεκίνησε και επισήμως μετά και την τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες …
Ελένη Γεννητσεφτσή