Back to top

Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας εξέφρασε στον Αμερικανό Πρέσβη την ανησυχία του για την Ουκρανία

21/08/2024 - 10:33

Το Συνοδικό Μέγαρο στη Σόφια επισκέφθηκε χθες, Τρίτη 20 Αυγούστου, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Βουλγαρία, Κένεθ Μέρτεν, στο πλαίσιο επίσημης συνάντησης με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Δανιήλ.

Παρέστησαν ο Επίσκοπος Μελενίκου κ. Γεράσιμος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, καθώς και συνεργάτες του κ. Μέρτεν. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Αμερικανού πρέσβη, αφού στις αρχές Ιουλίου του τρέχοντος έτους ο Μακαριώτατος παραβρέθηκε στην καθιερωμένη δεξίωση στην Πρεσβεία των ΗΠΑ με αφορμή την Ημέρα της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

Ανησυχητικές τάσεις στην Ουκρανία

Στη συνομιλία με τον Αμερικανό πρέσβη, ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στην κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας και του δικαιώματος της θρησκευτικής άσκησης σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Στη συζήτηση τέθηκε και η εκκλησιαστική κατάσταση στη Βουλγαρία. “Επισήμανε ότι σε σχέση με την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο, επιβάλλονται διάφοροι περιορισμοί: περιορισμός της θρησκευτικής ελευθερίας, περιορισμός της ελευθερίας λατρείας, βίαιη δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας και προώθηση της γλώσσα του μίσους. Ο Πατριάρχης Δανιήλ τόνισε ότι η UOC, με την οποία όλες οι τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες βρίσκονται σε ευχαριστιακή κοινωνία, υπόκειται σε σοβαρούς πραγματικούς και νομικούς περιορισμούς στην ποιμαντική της δραστηριότητα ως αποτέλεσμα της μεροληπτικής πολιτικής ορισμένων παραγόντων στην Ουκρανία”, αναφέρει η ανακοίνωση της Βουλγαρικής Εκκλησίας. Ο Βούλγαρος Πατριάρχης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις του κόσμου, που παρακολουθούν τις θρησκευτικές εξελίξεις, θα λάβουν υπόψη αυτές τις ανησυχητικές τάσεις στην Ουκρανία και θα βοηθήσουν στη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας, του δικαιώματος στη λατρεία και του απαραβίαστου της περιουσίας της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Ο Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ υπενθύμισε ότι στην ευρωπαϊκή ιστορία από τη Μεταρρύθμιση μέχρι σήμερα, η θρησκευτική ειρήνη ήταν πάντα προϋπόθεση για την πολιτική και κοινωνική ειρήνη.