Την πεποίθησή του, ότι μέχρι αύριο θα έχει τελειώσει ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων που βρίσκονται στο Σουδάν, εξέφρασε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Μετά από συνάντηση που είχε χθες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αλ Σίσι και τον Υπουργό Εξωτερικών Σούκρι, όπως και με τον Αρχηγό του Στρατού και διπλωματικούς αξιωματούχους όπου συνομίλησαν για το θέμα των Ελλήνων, φαίνεται πως ετοιμάζεται η Αίγυπτος να συνδράμει στην επίλυση του ζητήματος.
Ο Μακαριώτατος, μαθαίνοντας τι συμβαίνει προσπάθησε αμέσως, με πολλή δυσκολία, όπως είπε και επικοινώνησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νουβίας κ. Σάββα στο Χαρτούμ.
«Δυσκολευτήκαμε να επικοινωνήσουμε και ο άνθρωπος προσπαθούσε μαζί μας να επικοινωνήσει, τελικά το καταφέραμε. Ήταν τόσο τρομαγμένος και απογοητευμένος γιατί είχε τόσους ανθρώπους μέσα στη Μητρόπολη και το μόνο που μπορέσαμε, να του δίδουμε κουράγιο και δύναμη και ευθύς αμέσως επικοινώνησα με την πρεσβεία μας, με τον εξαίρετο πρέσβη που έχουμε και έτσι μπορέσαμε να έχουμε μια επικοινωνία κάθε μέρα. Βεβαίως το θέμα το μεγάλο, το πρόβλημα και με τους ανθρώπους που μιλούσα και με τον ιερέα που έχουμε εκεί τον Παπαγιώργη από την Κρήτη, ένας εξαίρετος οικογενειάρχης, είναι ότι ούτε μπορεί κανείς να μπει μέσα με τις σφαίρες ούτε να βγει με τους τραυματισμένους» είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.
«Ήταν μεγάλη ευλογία που εχθές είχα συνάντηση με τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου. Η Αίγυπτος είναι μια γειτονική χώρα του Σουδάν και είναι μια φοβερή στρατιωτική δύναμη. Έτσι λοιπόν χθες στο Μεγάλο Τζαμί, είχαμε τους εορτασμούς του Κορανίου που γίνεται τέσσερις ημέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή. Κατά την παράδοση του Κορανίου έχουν μία γιορτή των ουρανών που είναι ανοιχτοί την ημέρα της νηστείας. Ήταν η σύναξη όλων των ιμάμηδων από όλα τα σπουδαιότερα τζαμιά της Αιγύπτου, ο μεγάλος ιμάμης του Άζγαρ και ο ίδιος ο Πρόεδρος με σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο. Αφού με χαιρέτησε με πολύ αγάπη, με ξέρει, έχουμε μια άριστη συνεργασία, του είπα το θέμα γι’ αυτούς τους ανθρώπους, γενικά για το Σουδάν, γιατί μην ξεχνάμε ότι έχουν συλλάβει και δυνάμεις αιγυπτιακές προς τον Βορρά. Έτσι λοιπόν ο Πρόεδρος με άκουσε. Ήταν δίπλα τα παιδιά της προεδρίας που βοηθάνε πάρα πολύ στο έργο του προέδρου και μετέφεραν λεπτομέρειες των 16 Ελλήνων που είναι στην Ελληνική Εκκλησία για να τα επεξεργαστούν. Είχα όμως μια άλλη ευκαιρία, να είναι παρών και να μιλήσουμε περισσότερη ώρα με τον υπουργό των Εξωτερικών Σούκρι που ήξερε πολύ καλά, είναι φίλοι προσωπικοί με τον υπουργό μας τον Νίκο Δένδια και ήδη βρισκόταν σε επικοινωνία. Το τρίτο πρόσωπο πολύ σπουδαίο είναι ο αρχηγός του στρατού, ένας πάρα πολύ ισχυρός άνθρωπος που έχει το στρατό που είναι πολλά εκατομμύρια. Έτσι λοιπόν μίλησα μαζί τους, ξέρουν το θέμα και νομίζω ότι δυναμικά θα βοηθήσουν για την επίλυση. Γιατί μην ξεχνάμε ότι το Σουδάν είναι μία γειτονική χώρα προς την Αίγυπτο και τους ενδιαφέρει πάρα πολύ να βοηθήσουν στην εκτόνωση της κρίσης» ανέφερε ο Μακαριώτατος.
«Επικοινώνησα και με την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα γιατί είναι με τον επίσκοπό μας τον Γεώργιο τον Γουϊνέας που με εκπροσωπεί, γιατί όπως ξέρουμε η Αμερική παίζει ένα μεγάλο ρόλο στο Σουδάν. Έτσι λοιπόν επέστρεψα στην Αλεξάνδρεια και βρίσκομαι σε επικοινωνία, τώρα θα προσπαθήσω να μιλήσω πάλι με τον Δεσπότη μας τον Σάββα για να του δώσω κουράγιο, αλλά πιστεύω ότι δυναμικά τη λύση θα τη δώσει η Αίγυπτος και για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων» συμπλήρωσε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.
Επιπλέον, επισήμανε ότι συνδέονται με προσωπική φιλία οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Ελλάδος και της Κύπρου, ως εκ τούτου τους ενδιαφέρει πολύ η επίλυση του ζητήματος, ενώ εξήρε το έργο που επιτελούν οι δύο πρεσβείες, η Ελληνική και η Κυπριακή και τόνισε πως ο ίδιος προσπαθεί σε υψηλό επίπεδο ως αρχηγός της Εκκλησίας να συνομιλεί απευθείας με τους αρχηγούς των κρατών και κυρίως με την Αιγυπτιακή ηγεσία.
Μιλώντας για τους εγκλωβισμένους Έλληνες και το γεγονός ότι στερεύουν τα εφόδια που έχουν, ανέφερε ότι σε συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρέσβη του είπε ό,τι προσπαθεί να τους τροφοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Εγώ είχα πάει παλιά και τους είχα γνωρίσει όλους. Είναι πολύ δυνατή μουσουλμανική χώρα, με δέχτηκαν μίλησα σε συγκεντρώσεις στους θρησκευτικούς αρχηγούς. Έχω έναν δύο φίλους, προσπαθώ να μιλήσω αλλά είναι αδύνατον. Δεν υπάρχει τηλέφωνο, είναι νεκρωμένο. Θα προσπαθήσω με κάθε τρόπο με αυτούς τους θρησκευτικούς ηγέτες, οι οποίοι επηρεάζουν πάρα πολύ τις αντιμαχόμενες παρατάξεις για να δω τι θα κάνουμε. Βρίσκομαι συνεχώς σε επικοινωνία αλλά δεν υπάρχει ίντερνετ, δεν υπάρχει τηλέφωνο, δεν υπάρχει ηλεκτρισμός» σημείωσε.
Ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες για επέμβαση του Αιγυπτιακού στρατού στο Σουδάν, ανέφερε ότι το σκέφτονται το πολύ, ωστόσο δεν θέλουν να χειριστούν το θέμα με βιασύνη. «Αλλά νομίζω ότι ο στρατός της Αιγύπτου δεν θα το αφήσει έτσι γιατί είναι θέμα νευραλγικό, είναι ο γείτονας και μην ξεχνάμε ότι μετά το Σουδάν αρχίζει η Αιθιοπία και έχουμε τα γνωστά θέματα με τον Νείλο ποταμό» είπε καταλήγοντας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.