Με τίτλο “Το βαθύτερο νόημα της εορτής των Χριστουγέννων“, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης εξέδωσε το Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του. “Τα Χριστούγεννα δεν είναι μια ετήσια αναμνηστική γιορτή αλλά μια καθημερινή βίωση της Αγάπης. Μιας Αγάπης που φανερώθηκε στον κόσμο την ημέρα της Γέννησης του Θεανθρώπου”, όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.
Παρακάτω το μήνυμα του Μητροπολίτη Ζάμπιας
«Δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός, ακολουθήσωμεν λοιπόν ένθα οδεύει ο αστήρ», «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη…»,
Τα Χριστουγεννα εορτάζουμε το δόγμα της πίστης μας ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος, κατά πάντα όμοιος με μας, εκτός βέβαια από την αμαρτία. Η εορτή αυτή , είναι μητέρα των εορτών, γιατί απ᾽ αυτήν προήλθαν , η βάπτιση, η σταύρωση, η ανάσταση και η ανάληψη του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Γι᾽ αυτό και την είπαν μητέρα, «μητρόπολη» των εορτών.
Η Γέννηση του Χριστού είναι αποτέλεσμα της «ενθέου υπακοής» της Παρθένου Μαρίας στο θείο θέλημα. Η αποδοχή του θείου θελήματος – «Κεχαριτωμένη ούσα» (Λουκ. α’, 28-29) με πνευματική και ηθική ζωή καθολικής εκτίμησης εκφράζει την έσχατη ελευθερία του Είναι της. Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ όταν «κατά το πλήρωμα του χρόνου» – την ενημερώνει στα άδυτα του Ναού ότι στο πρόσωπό της πρόκειται να εκπληρωθή η υπόσχεση του Θεού για την ενανθρώπηση του Λόγου.
Η απάντηση της Παναγίας στην πληροφορία του αρχαγγέλου ότι θα αξιωθή να γεννήση τον Χριστό ήταν εκφραστική: «Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμά σου» (Λουκ. α’, 38).
Με την εορτή αυτή βλέπουμε τον Υιό του Θεού, που πρώτα στον ουρανό είχε μόνο θεία φύση, τώρα με την σάρκωσή Του να έχει και ανθρώπινη φύση. Είναι και Θεός και άνθρωπος. Τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος. «Θεάνθρωπος» με μία λέξη. Ώστε λοιπόν με τα Χριστούγεννα έχουμε ενωμένες τις δύο φύσεις, την θεία και την ανθρώπινη. Αυτός ακριβώς, είναι ο σκοπός της σάρκωσης του Ιησού Χριστού, το να ενωθεί η φύση μας με την θεία φύση. «Θέωση» το λέμε αυτό.
Όλη η δημιουργία συμμετέχει στο γεγονός της γεννήσεως του Λυτρωτή. Οι αγγελικές δυνάμεις, ο ουρανός, οι μάγοι, οι ποιμένες, η γη, η έρημος, η ανθρωπότητα ολόκληρη ακόμη και τα άλογα ζώα. Η ενανθρώπηση του Θεού αρχίζει και καταλήγει με την ταπείνωση σ’ ένα παγερό, σκοτεινό και δυσώδες σπήλαιο. Αυτή η γέννηση θα φέρει το πνευματικό φως και θα διαλύσει το σκοτάδι του θανάτου και της αμαρτίας που τύλιγε όλη την ανθρωπότητα έως τότε.
Τα Χριστούγεννα δεν είναι μια ετήσια αναμνηστική γιορτή αλλά μια καθημερινή βίωση της Αγάπης. Μιας Αγάπης που φανερώθηκε στον κόσμο την ημέρα της Γέννησης του Θεανθρώπου.
Η Εκκλησία κάθε χρόνο τέτοιες μέρες μας υπενθυμίζει τη μεγάλη θεολογική αλήθεια, ότι ο «Θεός έγινε άνθρωπος για να μπορέσει ο άνθρωπος να γίνει κατά χάριν Θεός», όπως γράφει ο Μ. Αθανάσιος. Αυτές τις ημέρες μας καλεί να γιορτάσουμε το μεγάλο και ανεπανάληπτο μυστήριο της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού με έναν άλλον όμως τρόπο, με μια άλλη πνευματική -εσωτερική προετοιμασία.
Χωρίς να υποτιμάει το υλικό και γιορταστικό επίπεδο των Χριστουγέννων, η Εκκλησία δίνει προτεραιότητα σε πνευματικές ποιότητες, όπως είναι η προσευχή, η νηστεία, η εξομολόγηση και η ειλικρινής απόφαση μας να ανακαινίσουμε εν Χριστώ τον εαυτό μας, να ενωθούμε μυστηριακά μαζί Του μέσω της θείας Ευχαριστίας και προπάντων να δείξουμε έμπρακτη αγάπη προς τους πάσχοντες αδελφούς μας. Άλλωστε, σε τελική ανάλυση, στη μέλλουσα κρίση, ο Θεός δεν θα μας ρωτήσει πόσες φορές εκκλησιαστήκαμε, πόσες μετάνοιες κάναμε, πόσα κεριά ανάψαμε, αλλά πόσο βοηθήσαμε τους ελαχίστους αδελφούς μας, δηλ. τους ενδεείς και αρρώστους. Αυτά μας διαβεβαίωσε ο ίδιος ο Χριστός στην επί του όρους ομιλία του, με τη φράση : «Μακάριοι οι ελεήμονες διότι αυτοί ελεηθήσονται».
«Αξίωσε μας, Κύριε Ιησού Χριστέ, Θεάνθρωπε Σωτήρα μας, να γίνεται η ζωή Σου ζωή μας, αγωνιζόμενοι με ζήλο και χαρά να τηρούμε τις εντολές Σου, εκφράζοντας έτσι την επιθυμία μας να γίνει ο εαυτός μας και ο κόσμος μας δικός Σου εις αιώνας».
Καλά Χριστούγεννα Χρόνια Πολλά