Η Εκκλησία έχει αφιερώσει την Γ’ Κυριακή των Νηστειών στον Τίμιο Σταυρό, το σημείο όπου συντρίφτηκε το κράτος του διαβόλου και εκμηδενίστηκε η δύναμή του. Από αυτόν πήγασε η απολύτρωση και η αθανασία στο ανθρώπινο γένος. Η Εκκλησία τοποθετεί το Σταυρό ακριβώς στη μέση της Σαρακοστής για να τον βλέπει ο χριστιανός στη μέση του αγώνα του, ως οδηγό και στήριγμα να παίρνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσει τον δρόμο της νηστείας προς την προσωπική ανάσταση.
Κατά τη μεγάλη αυτή εορτή ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος προέστη της Θείας Λειτουργίας και της τελετής της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας Συνοικισμού Παραλιμνίου, συνεπικουρούμενος από τον Αρχιμ. Επιφάνιο, τους εφημεριους του ιερού ναού π. Βαρνάβα και π. Ανδρέα και τους διακόνους της Μητροπόλεως π. Ιωάννη και π. Θεοφάνη.
Σύμφωνα με το τυπικό της ημέρας στο τέλος της ακολουθίας του Όρθρου και συγκεκριμένα στο «ασματικό» της Δοξολογίας, η οποία πάντοτε ψάλλετε σε ήχο δ΄ ‘Άγια’, ο Τίμιος Σταυρός σε δίσκο ευτρεπισμένο με άνθη και βασιλικό μεταφέρθηκε με λιτανευτική πομπή στο κέντρο του ναού για προσκύνηση από τους πιστούς. Στον θεολογικό του λόγο ο Μητροπολίτης Βασίλειος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο και το πνευματικό νόημα της εορτής του Τιμίου Σταυρού στο εορτολόγιο της Εκκλησίας. Με αφορμή την κλήση του Ιησού Χριστού Χριστού στο σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα «Ὅστις θέλει ὀπίσω μου ἀκολουθεῖν…»(Μκ.8:34), ο Σταυρός βρίσκεται στο κέντρο της Εκκλησίας γενικότερα, πρόσθεσε και σε εναρμονισμό με το δόγμα της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου, προσκυνώντας Αυτόν, προσκυνούμε Εκείνον ο οποίος υψώθηκε πάνω στον Σταυρό, τον Ιησού Χριστό, για να προσφέρει τη σωτηρία σε όλους εμάς. Το γεγονός ότι ζούμε μέσα στην Εκκλησία επεσήμανε, σημαίνει υπέρβαση της βιολογικής μας υπόστασης προκειμένου ν’ αποκτήσουμε την εκκλησιαστική μας υπόσταση. Ο στόχος μας συνέχισε, είναι να οδηγηθούμε στην πνευματικότητα, την εκκλησιαστικότητά μας, η οποία επιβεβαιώνεται μόνο με τη συμμετοχή μας στη θεία ευχαριστία. Υπερβαίνουμε τα όρια του εαυτού μας και οδηγούμαστε στην πνευματική ανάταση, εκεί όπου θα συναντήσουμε και πάλι τον Χριστό μέσα στην αιώνιά του Βασιλεία. Ο Χριστός μας καλεί όλους να συνδέσουμε τον εαυτό μας με τον Σταυρό, να άρουμε τον δικό μας Σταυρό, όχι μένοντας προσκολλημένοι στα υλικά αλλά, να δούμε την άλλη όψη της ζωής των ανθρώπων, την κατ’ εικόναν και καθ’ ομοίωση δημιουργία του Θεού. Σ’ αυτό το καθ’ ομοίωση μας καλεί και εμάς, σηκώνοντας τον προσωπικό του Σταυρό ο καθένας, για να μπορέσουμε να ομοιωθούμε με τις αρετές και την καθημερινότητα της ζωής μας με Αυτόν, ούτως ώστε να γίνουμε και εμείς μέλη της αιώνιας βασιλείας του Θεού, σημείωσε καταληκτικά.
Πηγή: Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου