Back to top

Λιβύη: Συγκλονίζει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας - «Τα παιδιά μου αγαπούσαν τη Βεγγάζη»

19/09/2023 - 09:47

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη μίλησε στο MEGA για το τροχαίο δυστύχημα στη Λιβύη με την ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, που κόστισε τη ζωή και στα δύο παιδιά του.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν δώσει μία πρώτη εικόνα για το τροχαίο, ωστόσο όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες των λιβυκών Αρχών, θα απαντηθούν περισσότερα ερωτήματα για τις ακριβείς συνθήκες της σύγκρουσης. 

Τα παιδιά του προέδρου της ελληνικής κοινότητας στη Βεγγάζη, που σκοτώθηκαν στο φρικτό τροχαίο της ελληνικής αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

«Όπως ταξίδευε το λεωφορείο έγινε πλαγιομετωπική με κάποιο αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο έχασε τον έλεγχο κι προκειμένου να ξαναμπεί στην πορεία του, σφηνώθηκε στο λεωφορείο και έγινε ανάφλεξη», είπε αρχικά συγγενής θύματος», είπε αρχικά.

«Και τα παιδιά αυτά και οι 5 βρίσκονταν σε αυτό το σημείο που έγινε η πρόσκρουση. Πλαγιομετωπική, αυτό έχω καταλάβει. Ήταν ένας άντρας και μία γυναίκα, 33 και 34 ετών αντίστοιχα. Μιλάω με τον Πρόξενο. Τα παιδιά μου πήγαν να βοηθήσουν εκεί, είμαστε από τη Βεγγάζη, έχουμε μεγάλωσε εκεί έχουν τελειώσει το σχολείο, εγώ είμαι ο πρόεδρος της κοινότητος. Αγαπάνε τη Βεγγάζη, τη Λιβύη, και ήθελαν να βοηθήσουν, εθελοντικά προσφέρθηκαν. Θα στείλουν τις σορούς με άλλο αεροπλάνο, οι τραυματίες ήρθαν το πρωί. Επέστρεψαν οι τραυματίες και θα στείλουν άλλο ένα C-27 να πάρει τις σορούς», κατέληξε. 

«Λάθη στον σχεδιασμό της αποστολής στη Λιβύη» - Ξεκινάει έρευνες η ΕΥΠ

Ο Ταξίαρχος ε.α. και αμυντικός αναλυτής, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης, μίλησε στο «Κοινωνίας Ώρα MEGA» για το δυστύχημα στη Λιβύη με την ελληνική αποστολή αλλά και για τις διαδικασίες που τηρούνται κατά τη διάρκεια της μετάβασης μίας αποστολής σε μία περιοχή.

«Ο σχεδιασμός, είναι σχεδιασμός που σε κάθε περίπτωση δεν αρμόζει στην μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, μετακίνησης και οποιασδήποτε επαφής με την Λιβύη στην οποία δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ εμφύλιων δυνάμεων και εχθρικών, είναι ανακατεμένα τα πράγματα. Όταν έχεις να διανύσεις μία απόσταση της τάξεως των 300 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο, έχεις κάνει τα 160 χλμ. γιατί το ατύχημα έγινε σε έναν κακό δρόμο με φθορές. Είναι ένας δρόμος τουλάχιστον ως οδόστρωμα και είναι επικίνδυνος και άρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Υπό αυτή την έννοια η οργάνωση ης αποστολής θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψιν της τους φυσικούς κινδύνους και τις επιχειρησιακές απειλές», είπε αρχικά.

«Αυτή η αποστολή ήταν τύπου πάμε ανθρωπιστική βοήθεια στο εσωτερικό της χώρας, σε μία πληγείσα περιοχή. Δεν είναι ο θεσσαλικός κάμπος εκεί που πήγαν. Εις βάρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού ήταν και η προβολή και η επικοινωνία που δόθηκε γιατί είδαμε ανθρώπους των Ειδικών Δυνάμεων μαζί με ανθρώπους του Υγειονομικού. Οι άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων φρουρούν και ασφαλίζουν το υλικό που είναι πολύ ακριβό και πολύτιμο. Θα έπρεπε κάποιος να γνωρίζει πού πάει. Δεν έπρεπε να υπάρχουν αυτές οι φωτογραφίες, γιατί όταν υπάρχουν άνθρωποι με διακριτικά των Ειδικών Δυνάμεων σε φωτογραφίες, ο τουρκικός παράγοντας που έχει επικρατήσει στη Λιβύη, έχει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, πως θα πλησιάσει αυτή η αποστολή και πώς θα κάνει την αποστολή να μη μπορεί να περάσει ούτε από τον εναέριο χώρο της Λιβύης», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωρακίδης.

Για την οργάνωση της αποστολής, «Τα επιτελεία οργανώνουν αυτές τις αποστολές τα οποία δείχνουν μία έλλειψη πληροφοριών διότι δεν γνωρίζουμε με ποιον έχουμε συνεννοηθεί. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί οτιδήποτε στην τουρκοκρατούμενη πλέον Λιβύη. Δεν εξετάσαμε το λεωφορείο που μπήκε η αποστολή. Δεν έγινε αναγνώριση απειλής και εκτίμησης κινδύνου. Τα συνοδευτικά της αποστολής δεν ήταν υπό τον έλεγχο της ελληνικής αποστολής. Άνθρωποι των Ειδικών Δυνάμεων που τους εξέθεσαν φωτογραφικά, ήταν μαζί και δεν υπήρχαν και επικοινωνίες. Έπρεπε να είναι διαμοιρασμένοι, και η ασφάλεια να καλύπτει τους Υγειονομικούς με άλλα οχήματα και σχεδίαση. Είναι λες και πήγαμε εκδρομή».

Ξεκινάει έρευνα η ΕΥΠ

Έρευνα στην οποία θα εμπλακεί και η ΕΥΠ διενεργείται από την κυβέρνηση για τις συνθήκες του τροχαίου στη Βεγγάζη της Λιβύης, με πέντε μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής να βρίσκουν τραγικό θάνατο και άλλα 13 να τραυματίζονται.

Πρόκειται για τρια στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, έναν υπαξιωματικό και δύο νοσηλεύτριες και δύο αδέρφια που ήταν διερμηνείς και αναχώρησαν μαζί με την υπόλοιπη αποστολή με ένα C-130 από την Ελευσίνα το πρωί της Κυριακής.

Ο προορισμός τους ήταν η πολύπαθη από τις πλημμύρες Λιβύη, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τρεις τόνους ανθρωπιστικού υλικού.

Όταν οι Έλληνες έφτασαν στη Βεγγάζη μπήκαν σε ένα λεωφορείο το οποίο ξεκίνησε για την πόλη Ντέρνα και στο 55ο χιλιόμετρο της διαδρομής σημείωθηκε το πολύνεκρο τροχαίο.