Back to top

Κύπρος: Σήμερα η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου

08/01/2023 - 12:27

Σήμερα, στις 16:00 το απόγευμα η τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, Γεωργίου. Η ενθρόνιση θα γίνει στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία.  Ο Γεώργιος Γ΄ θα καταλάβει και επίσημα τον θρόνο του Αποστόλου Βαρνάβα, εκεί όπου αναμένεται, με το πέρας της τελετής, να υπογράψει για πρώτη φορά με κόκκινο μελάνι και να λάβει τα προνόμια της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας θα λάβει το αυτοκρατορικό σκήπτρο, θα φέρει κόκκινο μανδύα, ενώ θα πάρει και το εγκόλπιο.

Κατά τη διάρκεια της τελετής ενθρόνισης του 76ου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου,  η εκκλησία θα είναι προσβάσιμη για τους πιστούς, ωστόσο για αποφυγή συνωστισμού αναμένεται να στηθούν και γιγαντοοθόνες στο προαύλιο προς διευκόλυνση. Μετά το πέρας της διαδικασίας, αφού γίνουν ομιλίες ο Γεώργιος Γ’ ως ο 76ος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου θα δεχθεί τα συγχαρητήρια στο Μέγα Συνοδικό. Σημειώνεται ότι προς διευκόλυνση των πιστών ο Δήμος Λευκωσίας έχει παραχωρήσει δωρεάν τους χώρους στάθμευσης «Κολοκάση» και «Προμαχώνα-Καράφα». Για τους επίσημους προσκεκλημένους θα γίνεται σχετική διευθέτηση από την Αστυνομία, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ποιοι θα δώσουν το παρών στην Ενθρόνιση και ποιοι όχι

Στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιου Γ’ θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ακολούθως στις 19:00 o Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παραστεί στο δείπνο που παραθέτει ο Μακαριώτατος στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία.

Στην τελετή ενθρόνισης θα παρευρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, ενώ επίσης θα κατέλθουν εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων, της ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, της Εκκλησίας της Αλβανίας, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, της Εκκλησίας του Όρους Σινά κ.α.

Να σημειωθεί πως δύο επίσκοποι από την Ουκρανία περιλαμβάνονται στους κληρικούς που θα κατέλθουν στην Κύπρο οι οποίοι ζήτησαν άδεια και παραχωρήθηκε, για να λειτουργήσουν στον παλαιό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Αρχιεπισκοπή. Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων για τους Ουκρανούς που ζουν στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων κλήθηκαν και εκπρόσωποι της Ρωσικής Εκκλησίας, οι οποίοι ωστόσο, δεν αναμένεται να κατέλθουν, αφενός επειδή δεν μνημονεύουν τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου και αφετέρου επειδή η Ρωσική Εκκλησία αποφεύγει να στέλνει εκπροσώπους της όπου παρευρίσκονται εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ουκρανίας, αφού με αυτόν τον τρόπο είναι σαν να υπάρχει έμμεση αναγνώριση.

Εξάλλου την Παρασκευή το βράδυ με ανακοίνωση της, η Μητρόπολη Μόρφου γνωστοποίησε ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου δε θα παραστεί στὴν ἐνθρόνιση τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου, μεταφέροντας ευχές στο νέο Αρχιεπίσκοπο για «καλή στερέωση» στα καθήκοντά του.

«Πληροφορούμε το ευσεβὲς χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας Κύπρου, ότι ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος θὰ ήθελε να παραστεί στην τελετὴ της ενθρόνισης του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Γεωργίου την Κυριακή, 08.01.2023, όμως προτιμά να παραμείνει στο ταπεινὸ κελλί του, προσευχόμενος, τόσο για τον Μακαριώτατο Κύπρου, όσο και για τον δοκιμαζόμενο Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Συμπληρώνει, δε, ότι ο Μητροπολίτης Βίσγκοροντ και Τσερνόμπιλ κ. Παῦλος, καθὼς καὶ ἡ συνοδεία του «απειλούνται και διώκονται από τα στρατεύματα του Χαζάρου προέδρου της Ουκρανίας κ. Ζελένσκι». Προσθέτει, ακόμα, ότι απὸ το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου έχει απαγορευθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας να τελεί ακολουθίες. Τέλος, η Μητρόπολη Μόρφου εύχεται «καλή στερέωση στὸν Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο, εξ ύψους φώτιση και ενίσχυση στα πολυσχιδή ποιμαντικά του καθήκοντα».

Προνόμια Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου έχει την ευθύνη της διαποίμανσης της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας. Κατά τους Ιερούς Κανόνες, είναι ο Πρώτος της Εκκλησίας της Κύπρου και απολαμβάνει τα προνόμια που ανήκουν στον Πρώτο, σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες και την εκκλησιαστική παράδοση, καθώς και των, κατά την τοπική εκκλησιαστική παράδοση, αρχαίων προνομίων του, τελετουργικής και εθιμοτυπικής φύσης.

Στα δικαιώματα του Αρχιεπισκόπου ανήκουν ειδικότερα τα εξής:

Συγκαλεί την Ιερά Σύνοδο και προεδρεύει αυτής και διατηρεί την ενότητα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου.

Μνημονεύεται κατά τη Θεία Λειτουργία από τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου και τους Επισκόπους, καθώς και κατά τις ιεροπραξίες στις Σταυροπηγιακές Μονές.

Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου και αποτελεί το σύνδεσμο στις σχέσεις της με τις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες, καλλιεργεί τις σχέσεις με τους Προκαθημένους των Ορθόδοξων Εκκλησιών και διατηρεί την εκκλησιαστική κοινωνία με αυτούς.

Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις σχέσεις της με τις Ετερόδοξες Εκκλησίες και Ομολογίες και τα λοιπά θρησκεύματα.

Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις σχέσεις της με την Πολιτεία.

Αναλαμβάνει, ως Τοποτηρητής, την προσωρινή διοίκηση Μητροπολιτικών Θρόνων, που έχουν κενωθεί, την οποία μπορεί να αναθέσει σε Έξαρχό του.

Απευθύνει, κατά τις Εορτές της Αναστάσεως και των Χριστουγέννων, εγκυκλίους σε όλη την Εκκλησία της Κύπρου, και έχει το δικαίωμα να δώσει εντολή για ανάγνωσή τους στους Ιερούς Ναούς της Εκκλησίας της Κύπρου.

Προΐσταται των χειροτονιών των Αρχιερέων ή παρέχει εντολή προς τούτο, σε άλλον Αρχιερέα.

Ιερουργεί σε όλη την Κύπρο, με απλή ανακοίνωση στον οικείο Αρχιερέα.

Προτεραιτότητα η συμπαράσταση στον κάθε άνθρωπο 

Την πρακτική του προκατόχου του θα ακολουθήσει στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου Γεώργιος, όπως δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώνοντας παράλληλα πως θα πρέπει να επιδιώξουμε για τον λαό μας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι.

«Οι απόψεις μας με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυστόστομο τον Β΄ταυτίζονται», είπε, σημειώνοντας πως «θα πρέπει να επιδιώξουμε για τον λαό μας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι». Δηλαδή, εξήγησε, την ελεύθερη διακίνηση σε όλη την Κύπρο, την ελεύθερη εγκατάσταση σε όλη την Κύπρο, την ελεύθερη απόκτηση περιουσίας σε όλη την Κύπρο και το ότι ένας άνθρωπος θα έχει μία ψήφο και όχι το 18% να εξουσιάζει και να ποδηγετεί το 82%. Αυτά είναι τα πανανθρώπινα δικαιώματα τα δικαιούνται όλοι οι άνθρωποι και όταν τα επιδιώξουμε με σθένος θα τα καταφέρουμε ενώ δεν θα μπορούν να πουν οι άλλοι ότι τα θέλουμε για εμάς και όχι για εσάς, συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος στην συνέντευξη του ανέφερε πως τις προτεραιότητες του τις έθεσε και στο πρόγραμμα του που είχε εξαγγείλει ότι επιθυμούσε να υλοποιήσει και κατά την προεκλογική περίοδο.

Είναι, συνέχισε, η συμπαστάσταση στον κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη την Εκκλησία, δηλαδή η συνέχιση και προέκταση του φιλανθρωπικού και του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας, η στήριξη των πολυτέκνων και τα κίνητρα ώστε να αντιμετωπιστεί η υπογεννητικότητα, το γεγονός ότι πρέπει να βρεθούν υποκατάστατα για τα όσα τραβούν την νεότητα μακριά από την Εκκλησία και μακριά από υγιείς καταστάσεις.  

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του με υποστηρικτικό τρόπο για το εθνικό μας θέμα, ώστε να επιδιωχτεί μια σωστή λύση και γενικά η τοποθέτηση του απέναντι στις νέες εξελίξεις της τεχνολογίας και οι απαντήσεις σε διλήμματα τα οποία προκύπτουν στον λαό μέσα από την Αγία Γραφή.

ΠΗΓΗ alphanewslive.com