Ο Παντοκράτορας, η Ουράνια Λειτουργία, ο χορός των Προφητών και πρόσωπα των προπατόρων του Χριστού στον τρούλο, και οι τέσσερις Ευαγγελιστές στα τύμπανα εντυπωσίασαν και συγκίνησαν το πλήθος των πιστών που συνέρρευσαν για την πανήγυρη από τη Seoul μέχρι και την Okinawa της Ιαπωνίας.
Το μεγάλο σε έκταση και σημασία έργο της Αγιογράφησης του Ναού έγινε μέσα σε 20 μόνον εργάσιμες μέρες, για το οποίο ένας αγιογράφος, εάν εργαζόταν μόνος του, θα χρειαζόταν περίπου ένα χρόνο.
Το χρονικό του «άθλου»
Την Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023, έφτασε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Jeonju, η ομάδα των αγιογράφων από την Ελλάδα μαζί με τους εθελοντές βοηθους από την Κορέα και την Ταϊβάν εθελοντές, υπό την γενική επίβλεψη και καθοδήγηση του γνωστού καθηγητή αγιογραφίας κ. Σώζου Γιαννούδη.
Το έργο της αγιογραφήσεως του ιερού ναού ξεκίνησε το πρωί με προσευχή, κατά την οποία ο Μητροπολίτης Κορέας και ο εφημέριος της ενορίας π. Ιλαρίων Jeong απηύθυναν προς τον Κύριο και την Υπεραγία Θεοτόκο ειδική δέηση υπέρ των αγιογράφων και βοηθών, καθώς επίσης και υπέρ των εργαζομένων για την προετοιμασία του φαγητού για τους σαράντα και πλέον συμμετέχοντες στο πρόγραμμα.
Η δεύτερη εβδομάδα : Η βυζαντινή αγιογραφία στην Άπω Ανατολή
Το έργο αγιογραφήσεως του ιερού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Jeonju, συνεχίστηκε με την βοήθεια του Κυρίου και τις πρεσβείες της Υπεραγίας Μητέρας Του για δεύτερη εβδομάδα.
Αυτή την φορά συνέβη κάτι που δεν είχε συμβεί τις προηγούμενες φορές κατά την αγιογράφηση όλων των άλλων ναών της Ορθόδοξης Μητρόπολης Κορέας.
Εκτός των Ελλήνων αγιογράφων, για πρώτη φορά στο συνεργείο συμμετείχαν αγιογράφοι και βοηθοί από την Κορέα και την Ταϊβάν, Ορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί. Αυτό είναι καρπός της προσπάθειας που ξεκίνησε από το 1995, με την πρωτοβουλία του αειμνήστου Μητροπολίτου Πισιδίας, του από Κορέας, κυρού Σωτηρίου.
Το 1995 έγινε η αγιογράφηση του καθεδρικού ναού του Αγίου Νικολάου στην Σεούλ με την εθελοντική προσφορά αγιογράφων αποκλειστικά από την Ελλάδα, δηλαδή του αγιογράφου καθηγητή κ. Σώζου Γιαννούδη και των συνεργατών και μαθητών του.
Από τότε μέχρι σήμερα Κορεάτες και Ταϊβανέζοι μαθήτευσαν στην Ελλάδα, αλλά και στην Κορέα σε θερινά ταχύρρυθμα μαθήματα αγιογραφίας, που οργάνωνε επί σειρά ετών η Μητρόπολη.
Έτσι σήμερα αρκετοί από τους ταλαντούχους μαθητευόμενους είναι φτασμένοι αγιογράφοι χάρη στον κ. Γιαννούδη και στην Κορεάτισσα Τατιάνα Σο. Το γεγονός αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον της βυζαντινής αγιογραφίας στην Άπω Ανατολή, στην οποία αυξάνει διαρκώς το ενδιαφέρον για την Ορθόδοξη τέχνη.
Ήδη σχεδιάστηκαν ο Παντοκράτορας, η Ουράνια Λειτουργία, ο χορός των Προφητών και ορισμένα από τα κυριότερα πρόσωπα των προπατόρων του Χριστού με πρώτον τον Αδάμ και τελευταίον τον Ιωσήφ τον μνήστορα στον τρούλο, και οι τέσσερις Ευαγγελιστές στα τύμπανα. Στις περισσότερες παραστάσεις ολοκληρώθηκε ο προπλασμός και το φόντο. Επίσης ξεκίνησε η παράσταση της Πλατυτέρας στην κόγχη του ιερού Βήματος.