Δεν είναι τυπικής φύσης και συμβολικού χαρακτήρα η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο. Ούτε η εγκαρδιότητα που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη λόγω του βαθύτατου σεβασμού με τον οποίο το πανελλήνιο περιβάλει τον σπανίων χαρισμάτων Ιεράρχη.
Έχει ουσιαστική σημασία και περιεχόμενο που αφορά τόσο στη σωστή πορεία του συνόλου της κοινωνίας στην Αλβανία προς την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση όσο ειδικά στην απρόσκοπτη εξέλιξη της Ορθοδόξου κοινότητας και την δημιουργία καλύτερων συνθηκών και προοπτικής για την γηγενή Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Εξ άλλου ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την βαθιά εκτίμηση και τα συγχαρητήρια για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ανασύσταση της Εκκλησίας παρέχοντας ταυτόχρονα σπουδαίας αξίας στήριξη στην κοινωνία και ειδικά στις κοινότητες των γηγενών Ελλήνων που επί το πλείστον ζουν στην ύπαιθρο όπου δυσκολότερα δύναται να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες στήριξης. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος είχε εξ άλλου την ευκαιρία να αναφέρει στον υψηλό επισκέπτη τις ταλαιπωρίες και κακουχίες που υπέστη ο λαός στην Αλβανία ειδικά δε οι Ορθόδοξοι και Έλληνες. Δωρίζοντας την εικόνα της Αναστάσεως επισήμανε στον Πρωθυπουργό ότι για τριάντα και πλέον χρόνια μετά τους διωγμούς η Εκκλησία προσπαθεί να εμπεδώσει στην κοινωνία τη χαρά και την ελπίδα και την αισιοδοξία της αναστάσιμης ατμόσφαιρας.
Στον δε Υπουργό των Εξωτερικών κ. Νικόλαο Δένδια και επ’ ευκαιρία της ονομαστικής τους εορτής δώρισε εικόνα της Παναγίας Μητέρας. Ας σημειωθεί ότι η οικογένεια του Υπουργού άγει τις ρίζες της απ’ την περιοχή της Χιμάρας και ως εκ τούτου είναι γνωστή η ευαισθησία του για τα ζητήματα που αφορούν τον Ελληνισμό των περιοχών αυτών.
Δεδομένου ότι αναβλήθηκε η κάθοδος του Πρωθυπουργού σε περιοχές της μεθορίου με την Ελλάδα όπου ζει ιστορικά και σε ουσιαστικά αριθμητικά μεγέθη η Εθνική Ελληνική Μειονότητα η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο είναι προφανές ότι προσλαμβάνει και άλλη διάσταση και αξία.
Ο Πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία του συνοδευόμενος απ’ τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και παραβαίνοντας το χρονικό προγραμματισμό της επίσκεψης μετέβη και στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού. Πρόκειται όχι απλά για το αρχιτεκτονικό δημιούργημα που με τον καλύτερο τρόπο συμβολίζει και επιστεγάζει την όλη προσπάθεια αναγέννησης της Ορθοδοξίας αυτές τις τρεις δεκαετίες αλλά και κέντρο προαγωγής της τέχνης και του πολιτισμού που επίσης έχει τόσο ανάγκη η υπό διαμόρφωση κοινωνία της πρωτεύουσας της Αλβανίας.
Η επίσκεψη στα Τίρανα του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη συνοδευόμενος απ’ τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δένδια και τον Υφυπουργό κ. Φραγκογιάννη ενώ αφορούσε τη συμμετοχή στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων προσέλαβε και χαρακτήρα επίσημης επίσκεψης στην Αλβανία.
Στο πλαίσιο αυτό της ενίσχυσης της προοπτικής ένταξης για την Αλβανία όχι μόνο η Ελλάδα διαχρονικά υπήρξε βασικός παράγοντας αρωγής αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος απ’ τα πρώτα κιόλας χρόνια της παρουσίας του στη χώρα σταθερά μιλάει για την ευρωπαϊκή ταυτότητα και προοπτική του λαού της. Υπό το πρίσμα πιέσεων που κατά καιρούς ασκούνται στην αλβανική πολιτική και την κοινωνία ώστε με την καπηλεία της θρησκευτικής σύνθεσης να δημιουργήσουν δυναμικές αποπροσανατολισμού απ’ την ενταξιακή πορεία, αναδεικνύεται καλύτερα ο ρόλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας και στην κατεύθυνση αυτή.
Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διαμονή του στα Τίρανα δέχθηκε επίσης αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Ενώσεως Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – ΟΜΟΝΟΙΑ και της Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ που εκπροσωπούν την αυτόνομη πολιτική έκφραση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Καθώς οι δυσκολίες που διέρχεται ο γηγενής Ελληνισμός μέσα στο κλίμα ακραίας πολιτικής πόλωσης στην Αλβανία, στερήσεων βασικών δικαιωμάτων, οικονομικής δυσπραγίας και δημογραφικής εκκένωσης κι έχοντας στο 2023 να αντιμετωπίσει άμεσες προκλήσεις όπως εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης (Μάιος) και γενικής απογραφής πληθυσμού (Οκτώβριος) υ συνάντηση και επισήμανση της δέσμευσης στήριξης απ’ την Αθήνα έχει κομβική σημασία.