Back to top

Η πρώτη Χειροτονία μετά την Τουρκική εισβολή στην ακριτική ενορία της Άχνας

10/10/2022 - 15:02

Με κατάνυξη τελέστηκε το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022, από τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, η εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Βαρνάβα Μίσιη, στον προσκυνηματικό Ιερό Ναό Παναγίας Τραχιάς Άχνας.

Πρόκειται για την πρώτη χειροτονία κληρικού που τελείται μετά την Τουρκική εισβολή στον ιερό ναό και καταγράφεται ως μια σημαντική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία της μαρτυρικής προσφυγικής κοινότητας.

Στη Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Κυπριανός Κουντούρης, Διευθυντής της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου, Οικ. Χρίστος Γιώργαλλος, Οικ. Φίλιππος Φιλίππου, ο Πρεσβύτερος π. Νικόλαος Παπαντωνίου και οι Διάκονοι Επιφάνιος και Ιωάννης. Συμπροσευχόμενος παρέστη και ο Διάκονος Λάμπρος.

Στο κήρυγμά του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή όπου περιγράφεται η κλήση του τελώνη Λευί (μετέπειτα Ευαγγελιστή Ματθαίου) από τον Ιησού Χριστό στο έργο του ευαγγελισμού των λαών αλλά και το περιστατικό το οποίο διαδραματίζεται κατά την παράθεση δείπνου από τον Λευί σε Τελώνες και σε ανθρώπους περιθωριοποιημένους από την κοινωνία, κίνηση η οποία προκάλεσε την ενόχληση των Γραμματέων και Φαρισαίων.

Αντιπαραβάλλοντας το με το μυστήριο της χειροτονίας και την κλήση που απευθύνει ο Θεός σε όλους μας ιδιαίτερα σε όσους τελούν το μυστήριο της θείας ευχαριστίας και έχουν παραλάβει το ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού από τους Αποστόλους, ευχήθηκε στον νεοχειροτονηθέντα «η Θεία Χάρις να τον καταστήσει άξιο της ιερουργίας ενώπιον του θρόνου του Θεού».

Στην αντιφώνηση του ο π. Βαρνάβας, φανερά συγκινημένος αναφέρθηκε στο ‘‘αγνό όνειρο τον νεανικών του χρόνων που πραγματώνεται μετά από τέσσεριες δεκαετίες’’. Ευχαρίστησε τους γονείς του για την κατά Θεόν ανατροφή με την οποία τον γαλούχησαν από παιδιόθεν, την σύζυγο του και τους λοιπούς συγγενείς για την αγάπη και στήριξη τους, την ευρύτερη οικογένειά του στη δημόσια εκπαίδευση οι οποίοι τον περιβάλλουν από την πρώτη στιγμή με αγάπη και εκτίμηση.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον ακαταπόνητο λευίτη και πνευματικό καθοδηγητή της στενάζουσας κοινότητας Άχνας π. Χρίστο, ο οποίος με άγρυπνη αγωνία και ακλόνητο αγώνα κρατάει άσβεστη τη φλόγα της επιστροφής των προσφύγων στην πατρώα γη. Εξέφρασε τέλος τις ευχαριστίες του προς το σεπτό πρόσωπο του Μητροπολίτη κ. Βασιλείου, θέτοντας τη ζωή του στην υπηρεσία του ποιμνίου της τοπικής εκκλησίας.

Στην προσωπική πεντηκοστή του νεοχειροτονηθέντος παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Δάσους Άχνας Νίκος Βάσιλας, φίλοι και πολλοί συγχωριανοί του νεοχειροτονηθέντος, οι οποίοι επιδοκίμασαν την χειροτονία του νέου ιεροδιακόνου με το «Άξιος». Το ιερό αναλόγιο διακόνησε ο πρωτοψάλτης του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Λαζάρου Λάρνακος Νίκος Παπαδάμου πλαισιούμενος από διακονούντες τη ψαλτική τέχνη.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε με λόγους αγάπης και εκτίμησης στον Οικονόμο π. Χρίστο ο οποίος συμπληρώνει φέτος 40 έτη ευκλεούς ιερατικής διακονίας και προσφοράς προς τον λαό του Θεού. Και ευχήθηκε στον νέο πρεσβύτερο της Μητροπόλεως πληρότητα διακονίας με υγεία και δύναμη, στερεωμένος στο έργο που του αναθέτει επί πλέον σήμερα η Εκκλησία και ο Επίσκοπός του.

ΠΗΓΗ: Ιερά Μητρόπολη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου