Την επιθυμία του για μια παραγωγική συνεργασία και επαφή με την ελληνοαμερικανική κοινότητα, αλλά και περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε ο Γενικός Πρόξενος, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, κατά την εκδήλωση υποδοχής που διοργάνωσε προς τιμήν του το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο (Hellenic American Chamber of Commerce), το απόγευμα της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη.
Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, στο εστιατόριο Kyma, στο Φλατ Άιρον, άπαντες έπλεξαν το εγκώμιο του κ. Κωνσταντίνου για την διάθεση και την ιδέες του, κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του στο Γενικό Προξενείο.
“Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έχει γίνει φίλος μας και έχει δείξει ότι είναι πολύ ενθουσιασμένος που θα συνεργαστεί με εμάς και την κοινότητα. Ανυπομονούμε για το μέλλον”, ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Άθας Ιωάννου (Athas Ioannou), ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο ομογενής επιχειρηματίας – εκ των ιδιοκτητών του εστιατορίου, Στηβ Τενέδιος (Steve Tenedios).
“Εντυπωσιάστηκα αμέσως από το ανοικτό μυαλό του και το ειλικρινές ενδιαφέρον του για τους συμπατριώτες του Έλληνες στις ΗΠΑ και την Διασπορά. Μοιράστηκε το όραμά του για το μέλλον του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας εδώ στη Νέα Υόρκη και το θεώρησα ως μια νέα πνοή. Ανυπομονώ να δω αυτό το όραμα που μοιράστηκε μαζί μας να λαμβάνει σάρκα και οστά κατά την θητεία του εδώ στη Νέα Υόρκη”, είπε ο κ. Τενέδιος.
Από την πλευρά του, ο Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δημήτριος Παπαγεωργίου, στην δική του ομιλία επεσήμανε ότι ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου είναι “ένας έμπειρος διπλωμάτης” και πως “παρότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας, είμαι σίγουρος ότι η θητεία σας θα είναι επιτυχημένη και θα έχει κάτι παραπάνω από ένα θετικό αποτύπωμα, κατά την ολοκλήρωσή της”.
Στην δική του τοποθέτηση, ο Γενικός Πρόξενος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τόνισε την ανάγκη της μεταλαμπάδευσης των ιδανικών στη νεότερη γενιά, αναφέροντας, ως παράδειγμα, και την επικείμενη εορταστική εκδήλωση στο Γενικό Προξενείο για την 28η Οκτωβρίου, παρουσία μαθητών από ελληνικά σχολεία της Νέας Υόρκης.
“Πρέπει να τους πω πόσο γενναία ήταν η Ελλάδα πίσω στην 28η Οκτωβρίου 1940. Πρέπει να τους πω ότι πρέπει να είναι περήφανοι επειδή είναι Έλληνες και το να είσαι Έλληνας είναι μια σπουδαία πηγή υπερηφάνειας”, τόνισε ο κ. Κωνσταντίνου, εκφράζοντας την εκτίμησή του στην ελληνοαμερικανική κοινότητα.
“Έχω κάτι ακόμη να σας πω: Έχουμε όλοι κάτι κοινό, είμαστε όλοι διακεκριμένοι επαγγελματίες. Η Ελλάδα είναι τόσο υπερήφανη που αυτή η ελληνο-αμερικανική κοινότητα τα έχει καταφέρει τόσο καλά μέσα σε αυτές τις δεκαετίες. Αυτό που μας ενώνει όλους είναι ένα πράγμα, η Ελλάδα, η αγάπη για την Ελλάδα, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να διατηρήσουμε, την κουλτούρα μας και την κληρονομιά μας, αυτή είναι η υποχρέωσή μας και είναι κάτι που θα πρέπει να περάσουμε στα παιδιά μας. Είμαι τόσο ευτυχισμένος που βλέπω τόσο πολλούς νέους ανθρώπους εδώ σήμερα. Αυτό είναι φανταστικό και ανυπομονώ να εργαστώ με τη νεολαία για την περαιτέρω ενίσχυση αυτής της κληρονομιάς και αυτής της κουλτούρας εδώ στις ΗΠΑ”, ήταν τα λόγια του κ. Κωνσταντίνου.
Στην συνέχεια, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη μίλησε για έναν από τους πρώτους στόχους του στον τομέα του πολιτισμού, ο οποίος δεν είναι άλλος από την μεταφορά της έκθεσης του Μουσείου Μπενάκη για την Μικρασιατική Καταστροφή στη Νέα Υόρκη, μέσα στο 2023, με την ευκαιρία και των 100 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης.
“Όπως γνωρίζετε, το 2023 γιορτάζουμε τα 100 χρόνια της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, την Ιστορία και το μέλλον της, οπότε τι καλύτερο από το να φιλοξενήσουμε αυτήν την Έκθεση στις ΗΠΑ. Είναι για την μετανάστευση, είναι για τους πατεράδες και τους παππούδες σας που ήρθαν στις ΗΠΑ χωρίς μια δεκάρα στην τσέπη και προσπάθησαν το καλύτερο για τις οικογένειες και τους εαυτους τους, είναι για την πολιτική, είναι για τον πολιτισμό, αφορά τα πάντα, διότι στην σημερινή διπλωματία όλα είναι αλληλένδετα και θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ανυπομονώ να δουλέψω με όλους εσάς για να κάνω αυτό το πρότζεκτ πραγματικότητα”, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, ενώ ο Στηβ Τενέδιος τόνισε πως θα γίνουν ενέργειες προκειμένου η έκθεση αυτή να πραγματοποιηθεί και να φιλοξενηθεί σε μια αίθουσα “αντάξια της 100ετούς Ιστορίας”.
Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, το στέλεχος του Επιμελητηρίου, Κλέι Μέιτλαντ (Clay Maitland), η πρώην πρόεδρος, Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, ο Ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Δημήτριος Κόκοτας, ο Διευθυντής του Γραφείου ΟΕΥ, Νίκος Θωμόπουλος και ο εκδότης του “Εθνικού Κήρυκα” (“Ε.Κ.”) Ηρακλής Διαματάρης.