Back to top

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος B’

07/11/2022 - 09:48

Εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ σήμερα, στις 06:40 το πρωί σε ηλικία 81 ετών, μετά από πολυετή μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε τα τελευταία 24ωρα με αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή στο δωμάτιο όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα στην Αρχιεπισκοπή.

Τοποτηρητής του θρόνου μετά τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου αναλαμβάνει ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου. Η Ιερά Σύνοδος ετοιμάζεται για έκτακτη Σύνοδο για να αποφασιστεί πότε και πώς θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία του Αρχιεπισκόπου και η έκθεσή σε λαϊκό προσκύνημα.

Το ιατρικό ανακοινωθέν

Το ιατρικό ανακοινωθέν για την εκδημία του Μακαριωτάτου το οποίο υπογράφουν οι ιατροί Ιωσήφ Κάσιος, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Πέτρος Αγαθαγγέλου, Μιχάλης Πρωτοπαπάς αναφέρει:

“Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κυρός Χρυσόστομος εκοιμήθη σήμερα 7 Νοεμβρίου η ώρα 06:40 π.μ.. Ο Μακαριώτατος εκοιμήθη ήσυχα αφού αντιμετώπισε με θάρρος, υπομονή και Χριστιανική καρτερία τη δοκιμασία της ασθένειας του. Εκείνο που βιώσαμε όσοι ήμαστε κοντά του τις δύσκολες ώρες της ασθένειας του, ήταν η ταπεινότητα, η ευγένεια της ψυχής του και η βαθύτατή του πίστη καθώς και η αγωνία του για το ποίμνιο του. Ο Μακαριώτατος υπήρξε εξέχουσα και σπουδαία μορφή της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο ίδιος καταλείπει έργο το οποίο χαρακτηρίζει η διορατικότητα, η τόλμη η ανάδειξη και ο σεβασμός και η αποκατάσταση της Εκκλησιαστικής ιστορικής παράδοσης μαζί με καινοτόμες αλλαγές, με ζητούμενο πάντοτε τη σύμπνοια και την ενότητα της Εκκλησίας. Εκείνο που θα μας συνοδεύει και θα μας ακολουθεί πάντα είναι η ευθύτητα, η καλοσύνη, η ευγένεια και το χαμόγελο του”.

Πατριαρχικό Τρισάγιο στο Φανάρι

Πατριαρχικό τρισάγιο για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου κυρού Χρυσοστόμου Β’ τέλεσε σήμερα το πρωί στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ευχόμενος όπως Κύριος ο Θεός αναπαύσει την ψυχή του αοιδίμου Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ο Μητροπολίτης Πάφου για τις τελευταίες ώρες του Αρχιεπισκόπου

Μιλώντας στην Κρατική Τηλεόραση ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, Τοποτηρητής του Θρόνου, εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατο του Αρχιεπισκόπου. «Τον είδα τελευταία φορά χθες γύρω στις 4,30 , ανέπνεε βαριά, κατάλαβε ποιος είμαι γιατί μου έκανε ένα νόημα και μετά έφυγα, δεν νόμιζα ότι θα έφευγε τόσο γρήγορα».

Όπως είπε, εξάντλησε όλα τα ιατρικά περιθώρια. «Υπήρξε παράδειγμα προς όλους καθώς, ζήτησε την όποια βοήθεια μπορούσε να δώσει η επιστήμη αλλά αντιμετώπιζε με υπομονή και θρησκευτική φιλοσοφία το τέλος». «Ευχαριστούμε τον Θεό που μας τον έδωσε, ειδικά στο τέλος έγινε παράδειγμα προς όλους εμάς» τόνισε.

Λεμεσού Αθανάσιος: “Να προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του”

Στην εκδημία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου αναφέρθηκε με δήλωση του στο ΡΙΚ και ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος. «Να προσευχηθούμε να αναπαύσει ο Θεός τη ψυχή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πανιερώτατος.

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου

Σε δήλωση του ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειος ανέφερε: “Να ευχηθώ να κρατήσουμε στο επίπεδο που αρμόζει την εκκλησία και να μην την ρίξουμε στο πεζοδρόμιο με τις κινήσεις μας αυτή την περίοδο. Να είναι η εκκλησία που πρέπει να είναι μέσα στην κοινωνία και να εκπέμπει αυτό που πρέπει και όχι τίποτα άλλο. Αυτό που σκεφτόμουνα εγώ ήτανε να συγκρίνω την προσωπικότητα του με προηγούμενες προσωπικότητες Αρχιεπισκόπων που η εκκλησία της Κύπρου ευτύχησε να είχε όπως τον Μακάριο και τον Χρυσόστομο. Οι θέσεις που λάμβανε αντανακλούσαν όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε την καλύτερη των προθέσεων απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο τον οποίο ονόμαζε ντόμπρο γιατί είχε το θάρρος να εκφράζει την άποψη του”.

Ταμασού: Είναι ώρες περισυλλογής

Από την πλευρά του μιλώντας σε κυπριακό μέσο ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊσας δήλωσε: “Είναι ώρα περισυλλογής και να θυμηθούμε όλοι τις καλές στιγμές και όσα προσέφερε αυτός ο άνθρωπος”, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του προς τους οικείους του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και ευχόμενος ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του.

Αννίτα Δημητρίου: “Αγωνιούσε για την Εκκλησία”

“Μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος νοιαζόταν και αγωνιούσε για την Εκκλησία της Κύπρου και το ποίμνιο της. Βαθύτατη η θλίψη μας για την απώλεια του. Αιωνία του η μνήμη”, σημειώνει σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου.

Βιογραφικό

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος (κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου) γεννήθηκε στις 10 Απριλίου του 1941 στο χωριό Τάλα της Πάφου. Αμέσως μετά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Πάφου. Αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1963 και στις 3 Νοεμβρίου του ίδιου έτους χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1968 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1972. Στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου έτους εξελέγη ομόφωνα ηγούμενος της Μονής Αγίου Νεοφύτου, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και εγκαθιδρύθηκε ως ηγούμενος στις 12 Νοεμβρίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄. Στις 25 Φεβρουαρίου 1978 εξελέγη δια βοής Μητροπολίτης Πάφου. Στις 5 Νοεμβρίου 2006 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και ενθρονίστηκε την Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2006.

ΠΗΓΗ ope.gr