Back to top

Εκκλησία της Κύπρου: Αποφασίζει για εκλογές η Ιερά Σύνοδος

14/11/2022 - 10:22

Συνέρχεται σήμερα η Ιερά Σύνοδος προκειμένου να λάβει αποφάσεις για τις επερχόμενες Αρχιεπισκοπικές Εκλογές μετά την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’

Επιβεβαίωσε ενδεχόμενο για διεξαγωγή εκλογών μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, τοποτηρητής του θρόνου.

Μία εβδομάδα μετά την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου και αφού σε κλίμα συγκίνησης η Κύπρος αποχαιρέτησε το Σάββατο τον εκκλησιαστικό της ηγέτη, καλείται η Ιερά Σύνοδος να λάβει αποφάσεις για μια εκλογική διαδικασία, η άτυπη προεκλογική της οποίας «τρέχει» εδώ και καιρό από τους ιεράρχες που διεκδικούν τον θρόνο.

Οι Συνοδικοί συνέρχονται προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τις πρώτες αρχιεπισκοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν σύμφωνα με το νέο καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας, που εγκρίθηκε το 2010. Τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου είχε ανακοινώσει ο Τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

«Υπάρχουν κάποιες προθεσμίες που δίνονται από το καταστατικό, αλλά αυτές μπορούν να ξεπεραστούν αν υπάρχουν προβλήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν», είχε δηλώσει το βράδυ του Σαββάτου ο Πάφου Γεώργιος. Παράλληλα ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου εξέφρασε την εκτίμηση πως «μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου που είναι οι 40 ημέρες από το θάνατο του Αρχιεπισκόπου δεν θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες», και είπε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι οι εκλογές «θα γίνουν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων». «Είναι όμως ζήτημα που θα αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος», διευκρίνισε.

Επικρατέστερη ημερομηνία η 8η Ιανουαρίου

Τα όσα ανέφερε ο Τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, επιβεβαιώνουν ρεπορτάζ της Cyprus Times ημερομηνίας 8 Νοεμβρίου, ότι το σενάριο για αρχιεπισκοπικές εκλογές μετά τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα την Κυριακή 8 Ιανουαρίου, είναι κάτι παραπάνω από πιθανό.

Πιο συγκεκριμένα, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και για να αποφευχθούν διαδικασίες εντός του 12ημέρου, θεωρείται επικρατέστερο η διαδικασία να μετατεθεί για μερικές ημέρες. Η επόμενη Κυριακή είναι Πρωτοχρονιά και δεν προσφέρεται, συνεπώς, σε ένα τέτοιο σενάριο εκτιμάται ότι οι κάλπες για τον Αρχιεπίσκοπο θα στηθούν σε όλες τις εκκλησίες της ελεύθερης Κύπρου την Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, προκειμένου να συμβεί αυτό, απαιτείται απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Εισηγήσεις για αλλαγές στις διαδικασίες

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο δημοσίευμα της Cyprus Times, κάποιο Συνοδικοί μεταβαίνουν στη σημερινή συνεδρία με εισηγήσεις για αλλαγές στη διαδικασία που αφορούν: Πρώτον, η ευθύνη των εκλογών να ανατεθεί στο κράτος και δεύτερον, αντί ο λαός να αναγράφει όνομα σε λευκό χαρτί για τον εκλεκτό του, να δημιουργηθούν ψηφοδέλτια.

Αναλυτικά τι προνοεί το καταστατικό της Εκκλησίας:

-Αμέσως μετά τη χηρεία Αρχιεπισκοπικού θρόνου, ο πρώτος κατά την τάξη από τους εν ενεργεία Μητροπολίτες, στην προκειμένη περίπτωση ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος,  αναλαμβάνει την προσωρινή διοίκηση ως Τοποτηρητής μέχρι την εκλογή και ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου. Ο Τοποτηρητής ασκεί την προσωρινή διοίκηση της Αρχιεπισκοπής μόνο στα συνήθη και απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία της, χωρίς να επιτρέπεται κατά τα λοιπά οποιαδήποτε μεταβολή στο καθεστώς είτε των προσώπων, είτε των πραγμάτων. Η Ιερά Σύνοδος σε περίπτωση αδυναμίας του τοποτηρητή να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του μπορεί να αναθέσει στον επόμενο κατά τη τάξη Μητροπολίτη.

-Σύμφωνα με το άρθρο 21, ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού θρόνου έχει την υποχρέωση να στείλει εντός 10 ημερών από την χηρεία του θρόνου 2 εγκυκλίους μια προς εφημέριους με την οποία εντέλλεται την κατάρτιση, ή αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων εντός 15 ημερών από την έκδοση της εγκυκλίου και μία δεύτερη προς όλο το πλήρωμα της εκκλησίας με την οποία ορίζει την ημέρα για την εκλογή του τριπρόσωπου, εντός 40 ημερών από την χηρεία του θρόνου.

-Σύμφωνα με το άρθρο 20 του Καταστατικού, εκλόγιμοι για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο είναι: α) Όλοι οι Αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου, και όσοι έχουν τα, κατά το άρθρο 30, προς αρχιερατεία προσόντα. Στο άρθρο 30 προνοείται πως εκλόγιμοι προς αρχιερατεία είναι οι άγαμοι κληρικοί (πρεσβύτεροι ή διάκονοι) που έχουν τα εξής  προσόντα: α) Πτυχίο αναγνωρισμένης Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής, β) δεκαετή ευδόκιμη διακονία με την ιδιότητα του κληρικού ή μοναχού, και γ) ηλικία τριανταπέντε ετών συμπληρωμένη.

-Η διαδικασία εκλογής για την ανάδειξη Αρχιεπισκόπου διεξάγεται σε δύο στάδια:

  1. Την κατάρτιση του τριπροσώπου με καθολική ψηφοφορία
  2. Την εκλογή του Αρχιεπισκόπου από την ιερά σύνοδο

-Κατά την ημερομηνία που ορίζεται από τον Τοποτηρητή διεξάγονται με καθολική μυστική ψηφοφορία εκλογές για την κατάρτιση του τριπροσώπου. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί άνω των 18 ετών, όσοι διαμένουν μόνιμα -τουλάχιστον από ένας έτους- στην Κύπρο και είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ο οποίος εγκρίνεται από την Ιερά Σύνοδο. Ο κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει έναν από τους εκλόγιμους για την κατάρτιση του τριπροσώπου.

-Κάθε ψηφοδέλτιο είναι λευκό και φέρει σφραγίδα της Εφορευτικής Επιτροπής. Ο ψηφοφόρος αναγράφει ιδιοχείρως το όνομα του προς αρχιεπισκοπία εκλογίμου της προτιμήσεώς του.

-Μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά κέντρα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αποστέλλονται στον Τοποτηρητή. Κάθε ψηφοφόρος μπορεί να υποβάλει εντός τριών ημερών στην Ιερά Σύνοδο ενστάσεις για την εκλογική διαδικασία. Εντός 5 ημερών από το πέρας της προθεσμίας υποβολής ενστάσεων η Ιερά Σύνοδος συγκαλείται από τον Τοποτηρητή, αποφαίνεται οριστικά για αυτές και προχωρεί στη συνέχεια και επικύρωση των αποτελεσμάτων και στην κατάρτιση του τριπρόσωπου από τα τρία πρόσωπα που πλειονοψήφησαν. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση κατά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου. Εντός τριών ημερών από την κατάρτιση του τριπρόσωπου η Ιερά Σύνοδος συγκαλείται από τον Τοποτηρητή για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου.

-Πριν από την εκλογή τελείται θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό από τον τελευταίο κατά την τάξη από τους μη περιλαμβανομένους στο τριπρόσωπο εν ενεργεία Μητροπολίτες. Στη συνέχεια η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται στο μεγάλο συνοδικό και προβαίνει στην εκλογή με μεγάλη ψηφοφορία.

–Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται από το τριπρόσωπο εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου. Εάν αυτή δεν επιτευχθεί, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται στην ίδια συνεδρία της Ιεράς Συνόδου μεταξύ των δύο προσώπων που πλειονοψήφησαν και Αρχιεπίσκοπος αναδεικνύεται εκείνος που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους. Στην περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση.

-Μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου τα μέλη της Ιεράς Συνόδου κατέρχονται στον Καθεδρικό Ναό για τέλεση της κανονικής πράξεως.

-Η χειροτονία εάν ο εκλεγμένος δεν είναι αρχιερεύς και η ενθρόνιση γίνονται εντός 15 ημερών από την εκλογή. Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου καθώς και η ημερομηνία ενθρονίσεώς του ανακοινώνονται από τον Τοποτηρητή στους προκαθήμενους των ορθόδοξων εκκλησιών.

-Εφόσον κατά τη διαδικασία της εκλογής το Τοποτηρητής παραλείψει να εφαρμόσει τις διατάξεις του καταστατικού χάρτη ή αμελήσει να συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο αυτή συγκαλείται από τον επόμενο κατά την τάξη Μητροπολίτη ο οποίος αναλαμβάνει και την τοποτηρητεία.