Back to top

Εκκλησία Κύπρου: Οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για τις υποθέσεις Πιτσιλλίδη και Μερακλή

13/07/2023 - 14:31

Για την άρση του αφορισμού που είχε επιβληθεί από το 2015 στον θεολόγο Ανδρέα Πιτσιλλίδη και το αίτημα εξέτασης για την άρση της αργίας που έχει επιβληθεί στον Αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, σήμερα, Πέμπτη 13 Ιουλίου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Γεωργίου.

Την ίδια ώρα κάλεσε τους Κυπρίους να μην επηρεάζονται από τις υπερφίαλες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για τα κατεχόμενα, τις οποίες χαρακτηρίζει ως απαράδεκτες.

Άρση του αφορισμού – Μερική άρση της αργίας

Αρχικά εξέτασε την επιστολή την οποία είχε αποστείλει στον κ. Πιτσιλλίδη. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως τον καλέσει ενώπιον της για να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που του είχαν τεθεί όταν του επιβλήθηκε η ποινή του αφορισμού, πριν λάβει την απόφασή της για άρση αυτής της ποινής, καθώς, όπως αναφέρουν κυπριακά μέσα, έκανε δεκτή τη μεταμέλειά του.

Για την υπόθεση του Αρχιμανδρίτη Παγκρατίου Μερακλή που έχει τεθεί σε αργία εδώ και 25 χρόνια, έγινε εκτενής συζήτηση επί του θέματος. Επειδή τα νεότερα Μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είχαν υπόψη τους τα γεγονότα της επιβολής σ’αυτόν της αργίας, ζήτησαν να μελετήσουν το σχετικό αρχείο και να εξετάσουν το θέμα, σε επόμενη συνεδρία, αφού καλέσουν προς τούτο και τον ίδιο. Σύμφωνα με κυπριακά μέσα ενημέρωσης η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη μερική άρση της ποινής. «Στην ουσία δεν είναι άρση της αργίας, είναι ευλογία της Ιεράς Συνόδου για να τελώ μερικές Ακολουθίες που δεν μπορούσα να τελώ μέχρι σήμερα», δήλωσε ο ίδιος.

Απαράδεκτες οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου

Παράλληλα η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με την παράνομη επίσκεψη και τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στην κατεχόμενη Κύπρο και αποφάσισε να καλέσει τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και την Πολιτική ηγεσία, όσο και τον Κυπριακό λαό, συμπεριλαμβανομένων και των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι υποφέρουν και αυτοί από την κατοχή, να μην επηρεαστούν από τις υπερφίαλες δηλώσεις του κατακτητή αλλά να ενισχύσουν το φρόνημα και τη θέλησή τους για αγώνα μέχρι την κατίσχυση του δικαίου και την αποκατάσταση των δικαιωμάτων στη γη των προγόνων.

Η υπόθεση τέως Κιτίου

Η Σύνοδος ασχολήθηκε και με το θέμα που προέκυψε μετά την καταδίκη του μητροπολίτη πρώην Κιτίου από το Δικαστήριο και την επιβολή σε αυτόν της ποινής της 12μηνης φυλάκισής του με αναστολή. Εν όψει της υποβολής Εφεσης εναντίον της ως άνω απόφασης, και σύμφωνα με τον Κ.Χ.Ε.Κ., επέβαλε σ’ αυτόν την ποινήν της αργίας μέχρι την εκδίκαση της Έφεσης. Ακόμη, η Ιερά Σύνοδος εξουσιοδοτεί τον Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο όπως εφαρμόσει τα όσα προνοούνται από το άρθρο 15 παράγρ. 2 του Κ.Χ. για την μεταστέγαση και τα δικαιώματά του.

Μέγιστη ασέβεια η παρουσίαση παραποιημένων εικόνων

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε με την παρουσίαση παραποιημένων εικόνων της Θεοτόκου και Αγίων καθώς και φωτογραφίες Ηρώων του Ελληνικού έθνους, κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «παρέλασης υπεφηφάνειας», οι οποίες δείχνουν μέγιστη ασέβεια προς τα ιερά και όσιά μας και συνιστούν ύβριν προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. “Καλεί τον λαό να επιδείξει την αποστροφή του προς τέτοιες καταστάσεις, μένοντας πιστός στα όσα παρελάβαμε από τους προγόνους  μας”, αναφέρει το ανακοινωθέν.